Elektrik faturasından tasarruf etmek için 5 ipucu

Elektrik faturasından tasarruf etmek için 5 ipucu

Halkımızın yarısının gündeminde elektrik tasarrufu yok

14 Nisan 2017 - 09:54

Halkımızın yarısının gündeminde elektrik tasarrufu yok. Oysa ki, evimizde yapacağımız çok küçük tasarruflarla önce aile ekonomisine, toplamda ise ülke ekonomisine çok büyük bir değer yaratabiliriz. Hepimiz evimizde sadece %1 elektrik tasarrufu yapsak bile ekonomiye yılda 130 milyon TL katma değer sağlayabiliriz. Peki nasıl? Yapacağınız birkaç değişiklik, kazanacağınız alışkanlıklar ve bilinçli tüketim ile enerji tasarrufu yapmanız mümkün. 



 Buzdolabınızı doğru kullanın

Elektrik faturasını azaltmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, öncelikle buzdolabını doğru şekilde yerleştirmek. Buzdolabını radyatör, ocak, güneş gibi ısı kaynaklarından uzak tutun ve kapağını uzun süre açık bırakmayın. Dikkat edilmesi gereken diğer önemli nokta ise buzdolabının içi. Ağzı kapatılmamış sıvılar ve korunmamış yemekler saldıkları nem nedeniyle buzdolabının fazla enerji harcamasına neden olur. Bu nedenle sıvıların ağızları kapatılarak, yiyecekler de saklama kabında buzdolabına konulmalıdır. Bunun yanı sıra buzdolabını doldururken yiyecekler arasında uygun bir mesafe bırakmaya dikkat edilmelidir, böylece hava rahatça hareket eder ve buzdolabı daha az enerji harcar.

Fişleri unutmayın

Elektronik aletler prize takılıyken çalışmasalar bile enerji harcarlar. Aç-kapa düğmeli uzatma kablosu kullanmak, elektronik aletleri kullanmıyorken tek tuşla hepsini kapamaya yardımcı olur.
Prizi kapatmayı alışkanlık haline getirin.

Bilinçli ütüleyin

Ütü en fazla elektrik enerjisi harcayan ev aletidir. Buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek olan, yüksek verimli bir ütü modeli seçin.Ütü yaparken son parçayı ütünün fişini çekerek ütünün kendi ısısıyla ütüleyin. Çamaşırlarınızı hafif nemli olarak ütü masasına yerleştirirseniz, daha çabuk ütülersiniz.

Ampullerinizi değiştirin

Yaygın olarak evlerde aydınlatma için kullanılan akkor lamba yerine,tasarruflu lamba kullanın. Bu lambalar sayesinde hem aynı aydınlatma kalitesini daha az enerji tüketerek elde edersiniz hem de diğer lambalardan çok uzun süre kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, gün ışığından mümkün olduğu kadar çok yararlanmak ve mobilyalarınızı gün ışığını engellemeyecek şekilde yerleştirmek. Lambalarınızı ise odaların köşelerine yerleştirirseniz, ışık köşe duvarlardan yansıyıp daha çok yayılabilir.

Düşük derecede yıkayın

Öncelikle çamaşır makinenizi her zaman tam kapasite çalıştırın. Az miktarda çamaşır koyduğunuzda ise su ve elektrik tasarruflu programları seçin. Zorunlu değilse düşük sıcaklıklarda yıkama yapmaya özen gösterin. Çamaşır tipini ve kirlilik derecesini gözeterek mümkün olan en kısa yıkama programını tercih edin. Bulaşık makinasında da mümkün olduğu kadar ekonomik devirli düşük sıcaklık programı tercih edin.

Bu haber 1318 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...