Tek katlı bir evde yaşamak insanlar için neden bu kadar...

Tek katlı bir evde yaşamak insanlar için neden bu kadar değerlidir?

İnsanın yaşadığı yer, onun karakterini, hayata bağlılığını ve günlük yaşam enerjisini direkt olarak etkiliyor

20 Mart 2017 - 08:59

İnsanın yaşadığı yer, onun karakterini, hayata bağlılığını ve günlük yaşam enerjisini direkt olarak etkiliyor. İşte bu yüzden tek katlı evlerin insan fizyolojisi için en uygun yaşam şekli olduğu bilinmekte... Herkesin aklının bir köşesinde birgün tek katlı bir evde oturma hayalinin olması da işte bu ilişkiden kaynaklanıyor. Peki tek katlı yaşam konseptinin insan fizyolojisiyle bu denli uygun olmasının ve yaşam enerjisini yükseltmesinin arkasında ne yatıyor? Sizin için 5 adımda bu sorunun cevabını aradık...

 

Çünkü insan doğanın bir parçasıdır, doğayla iç içe olmak ister

Günlük koşuşturmacalardan fırsat bulduğunuzda bazen doğayla buluşmak için şehrin dışına koşar, doğayla buluştuğunuz anda ise tarifsiz bir mutluluk hissedersiniz ya... İşte o an içi kıpır kıpır olmuş, yüzüne sebepsiz bir tebessüm yayılmış o insan sizsinizdir... Şehir hayatında unuttuğunuz, içinizde bir yerlerde sakladığınız o mutlu tarafınız doğayla baş başa kaldığı an yeniden çıkıverir ortaya... İşte insan bu mutluluğu sadece günübirlik değil de tüm hayatı boyunca tatmak ister. Ait olduğu yerde, doğayla iç içe bir yaşam ister. O yüzdendir ki, tek katlı evler, bu ortak hayalin gerçeğe dönüştüğü, doğa ile insanı buluşturan gerçek bir yuvadır.



Çünkü insan sıkışıklığa gelemez, sıkıştırılmış bir hayattan kaçmak ister

İçeride sıkışık evler, sıkışık odalar, sıkışık balkonlar; dışarıda sıkıştırılmış yaşam alanları, sıkışan trafik, sıkışan insan kalabalığı... Bu kadar sıkıştırılmış bir yaşam düzeninde bir de insanlardan çevrelerine karşı daha geniş olmalarını, hayata geniş gözlüklerle bakmalarını, geniş ve büyük hayaller kurmalarını isterler... Oysa ki bırakın geniş hayaller kurmayı, tam tersi bu sıkışıklık zaman içinde karakterinizde ve davranışlarınızda da kendini gösterir. İnsan ruhuna tarifi zor bir huzursuzluk aşılar. Yaşadığınız günlük stres zamanla yaşam enerjinizi tüketir. O yüzden şehir insanının şu hayatta en çok ihtiyaç duyduğu şey temiz bir çevre ve bir parça da huzur değil midir? İşte tek katlı evler, insanı bu sıkışıklıktan çekip çıkaran, ona kendi dünyasını ve kendi hayallerini yaşama imkanı sunan geniş bir kapıdır.



Çünkü genişlik ferahlıktır, geniş yaşam alanları ister

Sıkışıklık insanı ne kadar daraltıyorsa genişlik de insanı o kadar ferahlatır. Tek katlı yaşam konseptinin insan fizyolojisi ile uyumluluğunu en çok bu geniş yaşam alanlarını kullandıkça hissedersiniz. Eskinin insanları evlerini inşa ederken neden yüksek tavanlar, geniş avlular, iç açıcı odalar yapmışlar, sebebini bugünkü durumla kıyaslayıp çok daha iyi anlayabilirsiniz. Tek katlı evlerde eviniz geniş bir alana yayıldığı için evin içindeki kullanım alanları da genişler. Basık tavanların insanı kasvete sürükleyen baskısını hissetmezsiniz. Tam tersi her odanız bahçeye baktığı için günün her anı içinizi huzurla doldurursunuz. Ayrıca, merdiven, hava boşluğu gibi etkenlerden ötürü oturma alanlarınız daraltılmaz. Odalarınız apartman dairelerinde olduğu gibi iç içe değildir. Mutfak gibi ortak kullanım alanlarında ferah bir ortamda ailece beraber vakit geçirmenin tadını çıkarırsınız. Kısacası tek katlı evlerde, yeryüzü ile gökyüzü arasında sizden başka kimse olmaz...



Çünkü her şeyin başı sağlıktır, sağlıklı beslenmek ister

Son dönemlerde organik tarımın, organik besin ürünlerinin, doğal beslenme alışkanlıklarının yeniden herkes tarafından büyük bir ilgi görmesi tesadüf mü sizce? Bu durum tesadüfle değil, ancak insanların sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarında yeniden doğal ürünlere yönelmesi ile açıklanabilir. Çünkü insan fizyolojisi doğal olmayan her şeye tepki veriyor. Tek katlı yaşam konseptinin bize bir başka hediyesi de bizi bu doğal besin kaynakları ile yeniden buluşturmasıdır. Eğer böyle bir hayatın içinde yerinizi almışsanız, kendinizi bir anda üzüm bağlarında asmasından üzüm yerken veya geniş bir zeytinlikte dalından zeytin toplarken bulmanız gayet doğal bir durumdur. Ayrıca kendinize ait bahçenizi de yine bu amaçla kullanabilir, doğal ürünler yetiştirebilirsiniz. Tek katlı evler, her şeyin en taze ve en sağlıklı haliyle ayağınıza kadar geldiği doğal bir yaşam alanıdır.

 

Çünkü insan sosyal bir varlıktır, doğal bir çevrede sosyalleşmek ister

Tek katlı evlerde yaşam size sadece evin içinde değil dışarı çıktığınızda da farkını hissettirir. Günümüz şehir yaşamında tükenmiş komşuluk ilişkilerini geliştirerek, ailelerin birbirleriyle tanışmasına, sosyalleşmesine imkân tanır. Sizinle aynı şartlarda yaşayan insanlarla birlikte sıcacık kahveler eşliğinde, dost sohbetleri yapabileceğiniz ortak köy kahveleriniz, köy kütüphaneleriniz olur. Bahçenizde kendi yetiştirdiğiniz ürünleri onlarla paylaşırsınız. Ailece katılabileceğiniz piknik ve barbekü etkinlikleri ile tüm yükünüzü üzerinizden atacak eğlenceli hafta sonları geçirirsiniz. Kısaca ifade etmek gerekirse böyle bir ortamda komşuluk kaçınılmaz olur ve komşuluğun ses, gürültü ve şikayetten ibaret olmadığını hatırlar, tüm güzelliğini büyük bir keyifle yaşarsınız.

Bu haber 1113 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...