Elektrik Enerjisini ’yeni yıla hazırlık’ için 30 Aralık...

Elektrik Enerjisini 'yeni yıla hazırlık' için 30 Aralık günü harcıyoruz

  İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A

25 Aralık 2016 - 13:06

 

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’nin elektrikte tüketici alışkanlıklarını gösteren çalışması, yeni yıl ve bayram gibi özel günlerde tüketim rekorunun bir gün önceden ‘hazırlık’ sırasında kırıldığını gösterdi.



Yeni yıldan bir gece önce, yani 30 Aralık’ta o haftanın en yüksek tüketim rakamı yaşanırken bayramlarda da arefe günleri tüketim artıyor. Yeni yıl sabahı ise elektrik tüketimi normal seyrine gündüz 13.00’ten sonra dönüyor.

Yeni yıla sayılı günler kala, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) abonelerinin elektrik tüketimi ile ilgili özel bir çalışma yaptı. İstanbul Avrupa Yakası’nda 4.7 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren BEDAŞ’ın verilerine göre İstanbullu yeni yıla girerken ‘enerjisini’ 30 Aralık tarihinde harcıyor.

 

Mart 2013’te yapılan ihale ile özel sektöre geçen ve bugün Cengiz ve Kolin Şirketler Grubu’nun çatısı altında faaliyet gösteren BEDAŞ, 2013’ten sonra yılbaşı ve bayram gibi özel dönemlerde İstanbul Avrupa Yakası’nın elektrik tüketim rakamlarını masaya yatırdı. Tüketicilerin alışkanlarını doğru analiz etmek, kaliteli ve kesintisiz hizmet için yatırımlarına devam eden BEDAŞ’ın çalışması asıl enerji tüketiminin hazırlık dönemlerinde yaşandığını rakamlarla ortaya koydu. Buna göre yılbaşı haftalarında elektrik tüketim rekoru 31 Aralık gecesi değil, ondan bir gün önce 30 Aralık’ta yaşanıyor. Yılbaşı gecesinin bir gün öncesinde yapılan hazırlıklar, elektrikli ev aletleri kullanımının yoğun olması tüketime artış olarak yansıyor.

 

HAZIRLIK SIRASINDA YÜZDE 6-7 ARTIŞ YAŞANIYOR

26 Aralık 2015-1 Ocak 2016 tarihlerindeki elektrik tüketimi incelendiğinde en yüksek tüketimin o hafta içinde 86 milyon 617 bin kwh ile 30 Aralık Çarşamba günü gerçekleştiği görülüyor. Bu yılbaşı gecesine göre yüzde 7.9, 29 Aralık tarihine göre ise yüzde 4.1 daha yüksek bir tüketim demek.

 

2014 yılında da benzer bir tablo gözleniyor. 26 Aralık 2014- 1 Ocak 2015 tarihlerinde bakıldığında hafta içinde en yüksek tüketim yine 30 Aralık günü yaşanmış durumda. 30 Aralık’ta, yılbaşı gecesine göre yüzde 6.6 fazla elektrik tüketimi yaşanırken, 29 Aralık’a göre de 8.9 yüzde fazla tüketim göze çarpıyor. Yani yılbaşı haftasının rekorunu 30 Aralık günleri elinde tutuyor.

 

YENİ YIL SABAHI 13.00’TE UYANIYORUZ, TÜKETİM YÜZDE 20 DÜŞÜYOR

Yine elektrik tüketim rakamları gösteriyor ki, yeni yılın ilk günü elektrik tüketimindeki artış gündüz saat 13.00’ten sonra başlıyor. Yeni yıl sabahına geç başlamanın yanı sıra sanayi ve ticarethanelerin büyük çoğunluğunun yeni yılda tatil olmasının etkisi ile tüketim 1 Ocak günü düşüyor. Rakamlara bakıldığında 31 Aralık 2015 tarihinde günlük elektrik tüketimi 80.229.665 kWh iken 1 Ocak 2016’da tüketim yüzde 20.4 gerileyerek 63.805.094 kWh’a kadar düştüğü görülüyor. Yine, 31 Aralık 2014’te 80.078.189 kWh olan tüketimin 1 Ocak 2015 günü yüzde 21.2’lük bir kayıpla 62.989.395 kWh’ya gerilemesi yılbaşı günleri elektrik tüketiminde ortalama yüzde 20’lere varan bir düşüş olduğunu gözler önüne seriyor.

 

AREFE GÜNLERİ DE TÜKETİM ARTIYOR

BEDAŞ‘ın verilerine göre Ramazan ve Kurban bayramlarında da elektrik tüketiminin azaldığı görülüyor. İş yerlerinin kapalı olduğu bayram dönemlerinde tüketiciler bayram ziyaretleri sebebiyle evde bulunmuyor. Bayramın yaz ya da kış aylarına denk gelmesi tüketim trendi üzerinde etki sahibi olsa da uzun bayram tatillerinde tüketiciler çoğunlukla şehir dışına çıktığından tüketimde yine düşüş yaşanıyor. Bayram temizliği ve hazırlıklarının yapıldığı Arefe Günü ise yıl içinde en fazla tüketimin görüldüğü zamanlardan biri.

 

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, “Yılın belirli dönemlerinde elektrik tüketiminde artışlar görüyoruz. Hava koşullarında radikal değişikliklerin yaşandığı günler ve yılbaşı gecesi gibi özel günler tüketimde artışın olduğu zamanlar arasında. Bayram günlerinde ise tüketimde azalma oluyor. Arefe günleri de yıl içinde en fazla tüketimin görüldüğü zamanlardan biri. Yılbaşı gecesinden bir önceki akşam, yeni yıl hazırlıkları sırasında yoğun olarak elektrikli ev aletleri kullanılması tüketime artış olarak yansıyor. Yeni yıl döneminde tüketimde artış olmasının bir diğer sebebi de sert hava koşulları.” diye konuştu.

 

KIŞ AYLARINDA TÜKETİM YÜZDE 26 ARTIYOR

Kış aylarında ilkbahara kıyasla yüzde 26’lık yük artışı yaşandığına dikkat çeken BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, “Hava koşulları nedeniyle yaşanabilecek arızalara karşı ekiplerimiz aralıksız görev yapıyor. Kış şartlarına karşı aldığımız önlemlerin yanı sıra tüketicilerimize kesintisiz dağıtım hizmeti vermek için planlı bakım çalışmalarımız ve yatırımlarımız da sürüyor” dedi.

 

Bu arada BEDAŞ yeni yıl yaklaşırken hava şartlarının da etkisiyle artan yük ve olası arızalara karşı tedbirini de aldı. BEDAŞ, 1.289 çalışanını arızalara anında müdahale etmek üzere 7/24 çalışma prensibi ile sahada görevlendirirken, kış şartlarına özel koruyucu malzemeleri artırdı. Kış hazırlıkları kapsamında yer altı ve yerüstü hatların yüzde 76’sının taraması tamamlanırken, önleyici bakım çalışmaları kapsamında 13 bin 319 trafo merkezinde de termal kamera ve kısmı deşarj cihazlar ile rutin taramaların yapılmasına devam ediliyor. BEDAŞ, tarama işlemlerine paralel olarak dağıtım şebekesinin yüzde 70’inde de bakım çalışmalarını tamamladı. Yapılan bakım çalışmaları ile 2016 yılı başından itibaren trafo arızalarında yüzde 75 iyileşme sağlandı.

 

Bu haber 546 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...