En yüksek kira Levent'te

En yüksek kira Levent'te

Propin tarafından her üç ayda bir hazırlanan "İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2017 3.Çeyrek" raporu yayınlandı. 

31 Ekim 2017 - 22:44

Ticari gayrimenkul sektörünün “ofis” alanında, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy’nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı “İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2017 Üçüncü Çeyrek Raporu” yayınlandı. Rapor Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve Propin’in gelecek dönemler için öngörülerini kapsıyor.

Propin hazırladığı raporda, İstanbul Ofis Pazarı’nda 2017 üçüncü çeyrek dönemin hareketli geçtiğini açıkladı. Stokun büyümeye devam ettiğini iletti. Propin ayrıca, stoktaki büyümeye ek olarak, talep tarafının da hareketli olduğunu; avantajlı kiralama koşulları sebebiyle yoğun ilgi gören binalarda kiralama işlemlerinin gerçekleştiğini belirtti. Pazarda gerçekleşen kiralama işlemlerine rağmen, büyümeye devam eden stok sebebiyle boşluk oranlarının yükseldiğini ifade etti.

Ofis stoku hızla büyüdü
Propin raporunda ayrıca, İstanbul A sınıfı ofis stokunun, 2017 üçüncü çeyrekte yaklaşık 457.000 m2 artışla, son iki yıldaki en hızlı büyümesini gerçekleştirdiğini söyledi. Tek çeyrekte stoka eklenen bu büyüklükteki alanın yarısını Kâğıthane’deki, %27’sini Maslak’taki ve %16’sını Havaalanı Bölgesi’ndeki yeni binaların oluşturduğunu vurguladı. 2017 üçüncü çeyrek döneminde erişilen toplam stok büyüklüğüne göre; MİA’nın stok payı %36, MİA Dışı-Avrupa %20, MİA Dışı-Asya %25 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kâğıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir] %19 olarak tespit edildiğini iletti.
 
Boşluk oranları MİA’da yükselirken MİA Dışı-Avrupa’da düştü, MİA Dışı-Asya’da değişmedi
Raporda, geçtiğimiz son dört çeyrekte MİA’da A sınıfı ofis binalarının boşluk oranının yaklaşık %21 oranında artış gösterdiği belirtildi. 2017 üçüncü çeyrekte Maslak’ta yaşanan stok artışının, MİA A sınıfı boşluk oranındaki yükselişte etkili olduğunun altı çizildi. 2016 dördüncü çeyrek döneminde %24,2 olarak tespit edilen MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının, 2017 üçüncü çeyrekte %21,8’e gerilediği söylendi. Raporda ayrıca, 2017 birinci çeyrekte %20,6’ya yükselen MİA Dışı-Asya A sınıfı boşluk oranının, sonraki iki çeyrek boyunca seviyesini koruduğunun bilgisi verildi. 

İstanbul Ofis Pazarı’nda kira ortalamaları düştü
Propin tarafından hazırlanan raporda, MİA A sınıfı ofis binalarının kira ortalamasının 2017 üçüncü çeyrekte 25 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildiği iletildi. Son dört dönemde MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının yaklaşık %10 düştüğünün hesaplandığı belirtildi. MİA Dışı-Avrupa’daki A sınıfı ofis binaları kira ortalamasının 2016 dördüncü çeyrekten itibaren düşüş eğiliminde olduğu ve 2017 üçüncü çeyrekte 15,5 ABD Doları /m² /ay olarak kaydedildiğinin bilgisi verildi. Raporda, MİA Dışı-Asya’da A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının, 2016 dördüncü çeyrekle 2017 üçüncü çeyrek dönem arasındaki dönemde 18-19 ABD Doları /m² /ay bandında bir seyir izlediği söylendi.
 
Propin, hazırladığı raporda 2017 üçüncü çeyrekte ofis piyasasında yaşanan gelişmeleri şöyle özetliyor:
1-) Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %31 ve B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %115,1 seviyesinde gerçekleşti. MİA’da kira ortalaması, A sınıfı ofis binalarında 25 ABD Doları /m² /ay; B sınıfı ofis binalarında 13,6 ABD Doları /m² /ay’a düştü.
2-) MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %21,8 olarak belirlendi. A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 15,5 ABD Doları /m² ay oldu. 
3-) MİA Dışı-Asya’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %20,6 ve kira ortalaması 18,3 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildi.
4-) Talep edilen en yüksek kira rakamı 2017 üçüncü çeyrek dönemde 44 ABD Doları /m² /ay olarak MİA’da yer alan Levent Bölgesi’nde gözlendi. 

En yüksek kira bedelinin talep edildiği bölge Levent oldu

Propin hazırladığı raporda, 2017 üçüncü çeyrek döneminde en yüksek kira rakamı talep edilen bölgenin Levent olduğu belirtti. Levent’te talep edilen en yüksek kira rakamı 44 ABD Doları /m² /ay olarak gözlenirken, bu rakamın geçtiğimiz üç çeyrek döneme göre 1 ABD Doları /m² /ay düşük olduğunun tespit edildiğini söyledi.  Raporda ayrıca, MİA Dışı-Avrupa’daki talep edilen en yüksek kira rakamının, bir önceki çeyrek döneme benzer şekilde, 29 ABD Doları /m² /ay olarak Şişli-Otim-Fulya’da tespit edildiğini açıkladı.  MİA Dışı-Asya’da 2017 üçüncü çeyrek dönemde, talep edilen en yüksek kira rakamının 27 ABD Doları /m² /ay’la Kozyatağı’nda gözlendiğini iletti. 

Bu haber 1382 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...