7,5 milyon alan dönüştürülecek

7,5 milyon alan dönüştürülecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) İşbirliği Hasar Tespit Tanıtım Toplantısı, Kızılcahamam Eliz Otel'de yapıldı.

07 Aralık 2017 - 22:01

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) İşbirliği Hasar Tespit Tanıtım Toplantısı, Kızılcahamam Eliz Otel'de yapıldı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki katıldığı toplantıda çok önemli açıklamalar yaptı. Özhaeki, olası bir depreme karşı 7,5 milyon bağımsız birimin riskli olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirterek "İstanbul için bir özel program hazırladık. Anadolu için özel bir program hazırladık. Teşvikler geliyor. Alan bazlı dönüşümü esas alıyoruz." dedi.


Türkiye'de şehircilik konusundaki tespitlerini paylaşan Özhaseki, planlama ve yasaların çok geç yapıldığını,1950'li yıllarda yaşanan göç dalgası sonucu artan gecekondularla sağlıksız ve kimliksiz şehirlere sahip olunduğunu belirtti. Bunları düzeltmek için çalıştıklarını anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:


"Şehircilik alanında önümüzdeki Meclis döneminde, sene başından sonra koyduğumuz ve koyacağımız imarla ilgili birçok hüküm var. Bir kısmı düzenleyici, bir kısmı önümüzdeki yıllara doğru yön verici, bir kısmı halihazırda şikayetçi olduğumuz konulardaki kötülüklerin önünü kesici, parsel bazlı yoğunluk artışları gibi. Bir kısmı da kamunun değer artışlarından pay almasını sağlayacak hükümler gibi. Bunlar gelecek, çalışmalarımız sürüyor."




"Hedefimizde yılda 500 bin konutu Türkiye'de değiştirmek var"

Bakan Özhaseki, depremle ilgili ciddiyet, hassasiyet ve farkındalık konusunda faaliyetler yürüttüklerini de dile getirerek "Bunları yapıyoruz, ilgiyi çektik, yasalar da hazırladık. Bu yasalar da yakında gelecek zaten." dedi.

 

Türkiye topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında olduğunun altını çizen Özhaseki, bu konuda tedbir almanın, kurallar koymanın önemini vurguladı.

 

2030'a kadar büyük bir deprem felaketi riskiyle karşı karşıya olunduğunu bildiren Özhaseki, "Peki bunlar bilinirken oturalım mı, seyredelim mi? Sesimizi çıkarmayalım mı? 'Duymayın, konuşmayın' mı diyelim? Bu manada doğrusu üzerimize çok büyük iş düşüyor. Bunları da yapabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Planlar, programlar hazırladık. İnşallah kanun yakında çıkar, hedefimizde yılda 500 bin konutu Türkiye'de değiştirmek var." dedi.

 

Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Neredeyse 7,5 milyon bağımsız birimin, ticarethane ve konutun riskli olduğunu gördük ve ve yenilenmesi gerekiyor. Bunun için, İstanbul için bir özel program hazırladık. Anadolu için özel bir program hazırladık. Teşvikler geliyor. Alan bazlı dönüşümü esas alıyoruz. Burada temel hedef özellikle ilçe ve büyükşehir belediyelerinin birlikte çalışarak kendi mahallelerinde, bölgelerinde bu tür risk taşıyan yerleri bir an önce tespit edip, sonra oradaki vatandaşları uyarıp, onlarla anlaşıp yenilemeye geçmeleri. Yenilemeye geçerken birtakım prensipler koyduk. Onları nasıl destekleyeceğimizi tek tek kağıtlara yazdık, kanun halinde inşallah geliyor." 

Bu haber 1767 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...