Kredi Çekerken Dikkat Etmeniz gereken Başlıca Konular

Kredi kullanmaya karar verdiniz fakat neleri araştırmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu habere bir göz atmanızda fayda var



Kredi kullanmaya karar verdiniz fakat neleri araştırmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu habere bir göz atmanızda fayda var. İleride istenmeyen durumları yaşamamak için mutlaka krediler konusunda iyi bir araştırmacı olun.



Banka kredileri bazılarımıza göre oldukça iyi bir avantaj iken bazılarımızın başının belası olmuştur.Çekilen kredinin ödenememesi gibi kötü sonuçlar sonrasında büyük sıkıntılar yaşanırken üstüne kredi geçmişiniz de kirlenmektedir.



Bir daha kredi çekebilmek için kara listeden çıkmanız gerekecektir ve bu süreç oldukça sancılı geçecektir. Bu nedenle de kredi çekerken dikkat etmeniz gerekiyor. İyice araştırmalı, kendi imkanlarınızı sorgulamalı ve ödeme planına uyup uyamayacağınızı düşünüp taşınmalısınız.



Kurmak istediğiniz iş, almak istediğiniz bir araba veya ev, düğününüzü yapabilmek için ihtiyacınız olan para… Bunların hepsi için kredi çekebilirsiniz. Elbette kredinin verilmesi için de temiz bir geçmişiniz olmalı ve bankanın sizin hakkınızda bilgisi olmalıdır.



Sizin ise ihtiyacınız olan kredi miktarını doğru bir şekilde belirlemeniz, vade ve ödeme tutarlarını hesaplamanız iyi olacaktır. Ayrıca hangi amaçla kredi çekiyorsanız, ona göre araştırma yapmanızda fayda vardır. Örneğin ev almak istiyorsanız konut kredisinin avantajları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.



Kredi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken ilk konu, ihtiyacınızın ne kadar olduğunu belirlemektir. Gerçekten ihtiyacınız olan miktarı belirleyin ve daha fazlasını çekmeyin. Birçok kredi seçeneği üst limitlere sahiptir; ama kredinin çekilebilir olması ihtiyaç duyulan miktarın o olduğu anlamına gelmez. İhtiyaç fazlası çekilen miktar, fazlasıyla geri ödenecektir. Kredi başvurusu yapmadan bu konuyu ciddi bir hesapla gözden geçirin.



Dikkat edilmesi gereken diğer önemli konu ise faiz oranlarıdır. Birçok kişi faizlerin düşük olduğu zaman kredi alınması konusunda hemfikirdir.

Ayrıca bankadan bankaya değişiklik gösteren faizleri de iyice araştırmanız, geri ödenecek tutar adına önemlidir. Faiz oranlarının yüksek olduğu dönemlerde, kredilerin cazip gösterilmesi için çeşitli kampanyalar yapılmaktadır. Ama kesinlikle böyle bir hata yapmamalı ve ilk bakacağınız şeylerden birisi faiz miktarı olmalıdır.

Dosya masrafları da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Dosya masrafının çekeceğiniz kredi üzerinde ne kadar etkisi olacağını hesaba katmalısınız. Yüksek dosya ücretleri ile karşılaşıyorsanız, başka bankaları araştırmanızda fayda vardır. Yani hem faiz oranları hem de dosya masrafları düşük olan bir bankayı seçmek, geri ödeyeceğiniz miktarın yükselmemesi adına oldukça önemlidir.

Kredinize hayat sigortası yaptırmak ise dikkat edilmesi gereken önemli noktalardandır. Her ihtimali göz önünde bulundurmalı ve başınıza herhangi bir kaza veya sorun geldiğinde kredinin ödenmesi ile ilgili sorunlar bırakmamalısınız. Kredide hayat sigortası, kredi sahibinin vefat etmesi durumunda yakınlarına borç kalmaması için önemlidir. Sigorta yaptırırsanız, çektiğiniz kredi sigorta şirketi tarafından ödenmekte ve mağduriyet ortada kalkmaktadır.

Kredide dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken bir diğer nokta ise vadedir. Vadeniz ne kadar kısa olursa o kadar iyi demektir. Çünkü vade arttıkça ödeyeceğiniz faiz de artar ve çektiğiniz miktardan çok daha fazlasını geri ödemek zorunda kalırsınız. Vadenin uzun olması ödeme kolaylığı adına avantaj gibi görünse de totale baktığınız zaman pek de avantajlı olmadığını göreceksiniz.

Dikkat çekmek adına reklamlarda sürekli duyduğumuz “sıfır faiz ve masrafsız kredi” kampanyalarına pek itibar etmemelisiniz. Çünkü bir kurumdan borç para aldığınızı ve bunu belli vadede geri ödeyeceğinizi göz önüne alırsak, mutlaka bir masraf, faiz olacağını anlayabilirsiniz. Bu nedenle ihtiyacınıza yönelik olarak gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra kredi başvurusu yapılmalıdır.