Küçük yatak odalarını büyük göstermek için 11 ipucu






Evlerin en önemli yaşam alanlarından biri olan yatak odası, her akşam uykuya daldığımız ve dinlendiğimiz bir alan olması nedeniyle kullanışlı olması, rahatlığı kadar ferahlığı ile de huzur verici olmalı. Ne de olsa günün yorgunluğunun uyurken ve dinlenirken atıldığı, ertesi güne daha dinç ve enerjik olarak uyanıldığı bir mekan olması nedeniyle oda gereksiz mobilyalarla ve dekoratif ürünlerle daraltılmamalı.

Büyük eşyalar ya da büyük bir yatak kullanmak zaten küçük olan bir odanın daha da daralmasına sebep olacaktır. Tabi ki daha geniş odaların olduğu evler çok daha kullanışlıdır ve odaların dekorasyonu çok daha kolay yapılabilir fakat eğer küçük bir eve ve küçük bir yatak odasına sahip isek elimizde olanla da yetinmek durumundayız. Yatak odanızın boyutları çok ferah bir alan sağlamayabilir ya da odanız dar olabilir ama en küçük odalar bile doğru püf noktalarını uygulayarak olduğundan daha büyük gösterilebilir. Küçük odayı dekore etmesi her ne kadar büyük odalara oranla zor olsa da, doğru yöntemleri kullanarak küçük yatak odanızı dekore etmeyi başardığınızda büyük bir keyif yaşarsınız.

İşte, yatak odalarınızı daha ferah hale getirebilmeniz ve daha büyük gösterebilmeniz için 11 kolay ipucu:

Yapmanız gereken ilk şey yatak odanızda bulunan tüm gereksiz eşya ve mobilyaları kaldırmak ve odayı daha fonksiyonel, kullanışlı hale getirmektir. Oda için 2-3 tane ana mobilya seçin ve odanıza uygun olacak şekilde yerleştirin. Makyaj masası ya da elbise dolabı daha küçük boyutlarda tercih edilmeye özen gösterilmeli. Eğer evde başka uygun alanlar varsa odaya sığmayan dolap bu uygun bölümlere taşınabilir. Büyük mobilya parçalarını duvara paralel yerleştirebilirsiniz.
Büyük yataklarda uyumak, rahatça serilmek hepimizin hayalidir ama büyük yataklar odadaki alanı gereksizce doldurur. Odanız dar ise daha küçük bir yatak kullanmanızda fayda var. Küçük odada kullanılan büyük yataklar iyice sıkışıklık yaratır. Eğer yatağınızı değiştirecekseniz ya da ilk defa yatak alacaksanız mutlaka küçük yataklara yönelin.
Eğer yatağınızın altında yer varsa bazı eşyalarınızı oraya koyabilirsiniz. Yatağın altında depolamanızı kullandırmanızı kolaylaştıran kutulardan kullanabilirsiniz. Alt tarafı bazalı yataklar tercih etmek fazla kullanılmayan eşyaları depolayabilmeniz konusunda sizi yardımcı olur.
Odanız için mobilya seçerken oval mobilyalar yerine köşeli mobilyaları tercih edin.
Odada kullanacağınız aynaların boyutunu daha geniş tutun. Geniş aynalar duvarları ve ışığı yansıtarak odanın geniş görünmesine neden olur.
Doğal ve yapay ışıklar kullanmak odayı olduğundan çok daha büyük gösterir. Odada mümkün olduğunca doğal ışıklandırmadan faydalanın. Eğer oda yeterince güneş almıyorsa masa lambaları veya ayaklı lambalar kullanabilirsiniz. Eğer odanız aydınlatma açısından yetersiz ise büyük duvar aynasını tam pencerenin karşısına gelecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Odada aydınlatma için duvarda aplikler, spot ya da abajur benzeri ek aydınlatma ürünleri kullanabilirsiniz.
Odanızın perdelerini odanın duvar rengiyle aynı renk tonlarında kullanırsanız yatak odanız daha ferah ve geniş görünecektir.
Seçilen halının rengi ve stili de odanın daha geniş görünmesini sağlayabilir. Odada kullandığınız halının desensiz, düz renkte bir halı olmasına dikkat edin.
Odanın düzenli ve toplu tutulmasına özen gösterin. Odanızda dağınık eşyalar olmaması için dekoratif sepetlerden yardım alabilir, eşyalarınızı bu sepetlere yerleştirebilirsiniz.
Duvarlarda ve tavanda açık renkler kullanarak odayı daha ferah gösterebilirsiniz. Açık renk ve parlak duvarlar ışığı yansıtırlar bu nedenle de odanın göründüğünden daha geniş algılanmasını sağlar. Tavanda koyu renkler kullanmak yatak odanızın dar görünmesine sebep verir.
Odanın daha büyük görünmesi için odada mümkün olduğunca az aksesuar kullanmalı. Duvarlara fazla tablo asmaktan kaçınmakta ve kullanım alanlarını fazla dekoratif eşya ile doldurmamak da fayda var.