Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en doğal yolu

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en doğal yolu

Kış aylarıyla birlikte artış gösteren salgın hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli. Uzmanlara göre bunun en kolay yolu doğal besinleri tüketmek, bazı besinlere ise daha fazla ağırlık vermek.

14 Ocak 2018 - 20:05

  • Güçlü bir bağışıklık sisteminin, hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gülen Ecem Kalkan, doğal besinlerle dengeli ve düzenli beslenmenin, kış ayları boyunca vücudun hastalıklara karşı direncini yükselteceğini belirtiyor. Günlük beslenmede bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besin grubunun probiyotikler olduğuna dikkat çeken Kalkan, şunları söylüyor:
  • KEFİR, TARHANA, BOZA, ŞALGAM VE TURŞU TÜKETİLMELİ

    Bağırsak mikroflorasını değiştirerek sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz üzerinde yararlı etkileri görülen probiyotikler; kabızlık ve irritable bağırsak sendromuna iyi gelmekte, kanser riskini azaltmakta, bağırsaklarda kalsiyum emilimini arttırarak kemik sağlığının korunmasına yardım etmektedir. En önemli probiyotik gıdalar ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana, boza, şalgam ve turşudur.

  • MAYDANOZ, KUŞBURNU VE DOMATES C VİTAMİNİ DEPOSU

    Vücuttaki virüs aktivitesini azaltmaya yardımcı olan en önemli bağışıklık destekleyicilerden birinin C vitamini olduğunu söyleyen Kalkan, “Ayrıca C vitamini, besinlerle aldığımızı diğer bazı besi ögelerinin vücutta kullanılmasına da yardımcıdır. Demirin, kalsiyum, bazı B vitaminleri, A ve E vitaminlerinin vücutta daha elverişli olarak kullanılmalarında gereklidir. Ülkemizde her mevsim C vitamini kaynağı sebze ve meyve bulunmaktadır. En önemli kaynakları portakal, mandalina, greyfurt, limon, maydanoz, kuşburnu ve domatestir” dedi.

  • SARIMSAK VE SOĞAN ÇOK ÖNEMLİ

    Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğanda bulunan kükürtlü bileşenlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden uzman doktor, soğan ve sarımsağın ayrıca tümör hücre çoğalmasını engellediğini ve kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.

  • B12, OMEGA - 3 VE YAĞLI TOHUMLAR MUTLAKA OLMALI

    Eksikliğinde, vücudun savaşçılarından nötrofillerin etkisinin azalarak bağışıklık sisteminde düşüşler meydana geldiğini vurgulayan Kalkan, B12 vitamini bakımından zengin olan kırmızı et, balık ve yumurta sarısının haftalık tüketimde mutlaka bulunması gerektiğini belirtti.

  • Haftalık beslenme planında Omega 3 yağ asitleri ile yağlı tohumların mutlaka yer alması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Balık, ceviz ve diğer su ürünlerinde bulunan Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini desteklediği ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu çalışmalarla gösterilmektedir. Haftada en az 2 gün balık tüketimi Omega desteği açısından elzemdir. Bununla birlikte ceviz, fındık ve bademde bulunan E vitamini, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığımız için oldukça önemli bir vitamindir. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı da koruyucudur” dedi.
  • Fotoğraflar: Getty Images Turkey

Bu haber 1208 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...