Amerikan otomobillerinin fren boruları Türkiye’den !

Amerikan otomobillerinin fren boruları Türkiye'den !

  Türkiye otomotiv sektörü, yılın ilk çeyreğinde 7 milyar dolardan fazla ihracatla rekora ulaştı

21 Haziran 2017 - 12:58

 

Türkiye otomotiv sektörü, yılın ilk çeyreğinde 7 milyar dolardan fazla ihracatla rekora ulaştı. Bu ihracat rakamlarında aslan payını AB ülkeleri alırken ABD ise ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında yer aldı.



Otomotiv sektöründe bu gelişmeler yaşanırken bir Türk şirketi sessiz sedasız Amerika’nın otomobil devlerine fren borusu ihracatı gerçekleştiriyor. Hem de ucuz olduğu için değil.  Her açıdan endüstrideki en iyi değerlere sahip fren borusunun know-how’ına sahip oldukları için.

Tuzla Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Net Boru 2008 yılından beri fren borusu üretimi gerçekleştiriyor. Ama şirketin know-how’ı çok daha eskiye dayanıyor.

Şirketin şimdiki sahibi Bora Şaman’ın babası Çetin Şaman Türkiye’nin yetiştirdiği önemli mühendislerden.

Makinelere “Bir dizayn mühendisi hiçbir makineye para vermemeli” bakış açısıyla yaklaşan Çetin Şaman’ın 400’den fazla buluşu ve patenti bulunuyor. Bu tasarımların arasında neler yok ki; Kompresör, yay makinası, bakır kaplama makinesi, elektrolitik çinko kaplama makinesi, hidrojen jeneratör hatta traş makinesi…

General Motors, Ford ve Chrysler’in fren boruları Tuzla’da üretiliyor.

“Böyle bir know-how mirasına sahip olunca duramazsınız, durmamalısınız” diyen Bora Şaman “Fren borularımızın kalitesini Amerikalılara anlattık, bu işi yaptığımızı bu know-how’a sahip olduğumuzu anlattığımızda bize inanmadılar, sonra küçük deneme üretimiyle başladılar. Fakat daha sonra bu işin know how’ının bizde olduğunu, böyle bir mühendisin gerçekten yaşadığını, diğer borularla kıyaslandığında en yüksek basınca dayanan, içi en temiz olan boruları ürettiğimizi laboratuvarlarındaki testler sonucu gördüler. Şu anda yurtdışına yıllık 21 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamına sahibiz. General Motors’un % 70, Ford’un % 50 ve Chrysler’in % 30 fren borusu şirketimiz tarafından Türkiye’de üretiliyor. Bu hem şirketimiz hem ülkemiz adına gurur verici.” dedi.

“Fabrikamıza Japonya’dan teknoloji casusları geldi.”

“Türk bankalarına yeni yatırımlar ve daha fazla ihracat için finansman talebinde bulunduğumuzda Türkler bunu yapamaz diyorlar. 1950’ler ve 1960’larda çok değerli Türk mühendisler yetişmiş. Ama  Türk bankalarının pek çoğu bize inanmıyor. Bankacılara teknolojimizi ve potansiyelimizi anlattığımızda “Japonlar bunu yapamamış sen mi yapıyorsun” gibi bir yaklaşım sergiliyorlar. Evet biz yapıyoruz. Japonya’dan fabrikamızı kravat yakasında gizli kamerayla gezmeye gelen, teknoloji casuslarını yakalayıp dışarı atmak zorunda kaldık.

Alman otomotiv devlerinden birinin baş mühendisi geldi ve bizi tebrik edip “Bunu itiraf etmek zorundayım, bizden daha iyi fren borusu yapıyorsunuz.” dedi.

Mercedes’e gittiğimizde materyal testlerinin başında 30 senedir çalışan kişi “hayatımda gördüğüm en iyi fren borusu” dedi. Bu cümleleri böyle deneyimli mühendislerden duymak gerçekten gurur verici.

“Yeni yatırımlarla global pazardan daha fazla pay alabiliriz”

“Geçen sene dünyada 1.2 milyar dolarlık bizim borumuzdan satılmış. Biz bu pazarın nerdeyse yüzde 2‘si gibi bir rakama sahibiz. Türk bankaları bizi desteklerse bu alanda gidilebilecek çok yol, yapılabilecek çok yatırım, ülkemize kazandırılabilecek çok büyük bir katma değer var” diye konuştu

Bu haber 4544 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...