İstanbul’da Yıkılan Binalarda Solunduğunda Kanser Yapan Asbest...

İstanbul'da Yıkılan Binalarda Solunduğunda Kanser Yapan Asbest Tespit Edildi

İstanbul'da kentsel dönüşümün yoğun olduğu Kadıköy'de yıkılan binaların neredeyse üçte birinde kanserojen asbest tespit edildi

02 Haziran 2017 - 10:42

İstanbul'da kentsel dönüşümün yoğun olduğu Kadıköy'de yıkılan binaların neredeyse üçte birinde kanserojen asbest tespit edildi. Kadıköy Belediyesi yıkımlardan önce zararlı atıkların temizlenmesi şartını getirdi.


stanbul'da kentsel dönüşümün yoğun olduğu Kadıköy'de, yıkılan binaların neredeyse üçte birinde kanserojen asbest tespit edildi. Son bir buçuk yıl içinde bin 517 inşaat sahasını denetlendi, toplam 498 buçuk ton asbestin bertaraf edildi. İstanbul Kadıköy Belediyesi, toplum sağlığını yakından ilgilendiren asbest tehdidiyle ilgili adım atan ilk belediye oldu. İlçede 2015'te hayata geçirilen düzenlemeyle, yıkımı yapılacak binalara asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme şartı getirildi.

RAPOR OLMADAN YIKIM RUHSATI VERİLMİYOR

Uygulama kapsamında bugüne kadar 498 buçuk ton asbest atığı bertaraf eden Kadıköy belediyesi, 'asbest temiz raporu' olmadan bina yıkım ruhsatı vermiyor. İnşaat sahalarında asbest, floresan, paratoner, PCB gibi tehlikeli atıkların bertarafının ve kağıt, cam, metal, plastik, karton gibi geri dönüştürülebilir atıkların geri kazanımının sağlandığı uygulama kapsamında, bina yıkımı için gelen kurum ve kişiler yıkım ruhsatı verilmeden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne yönlendiriliyor.

KRİTERLERE UYGUN ŞEKİLDE YIKILIYOR

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün asbest ve tehlikeli maddeler konusunda uzman ekibi yıkım sahasına giderek binada inşaat sahası kontrolü gerçekleştiriyor. Tespit edilen asbestli malzemelerin 'Asbestle Çalışmalarda sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğinde' belirtilen kriterlere uygun şekilde sökümü yapılırken, Ulusal Atık Taşıma Formu düzenlenerek bertarafının sağlanması isteniyor.

NASIL YAPILIYOR?

Yıkılacak binalarda, uzman bir ekip özel giysileriyle binaya girerek numuneler alıyor. Yapılan analizler sonucunda asbestli malzemeleri tespit ediyor. Uzman ekip ayrıca binada bulunan ve asbest içeren parçaların çevreye zarar vermeden sökümünü yapıyor. Sökülen tehlikeli maddeler özel tekniklerle yok edilecekleri yetkili merkeze gönderiliyor. Uzman ekip daha sonra yıkılacak binanın asbest bakımından temizlendiğine dair rapor hazırlayıp, Kadıköy Belediyesi'ne sunuyor. Bir buçuk yıldır uygulanan proje kapsamında ilçede 1517 inşaat sahası denetlenirken, 446 binada asbestli malzemeye rastlandı ve toplam 498 buçuk ton asbest atığının halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi sağlandı.

KANSEROJEN BİR MADDE

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir madde. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Asbestli malzemeler binalarda yoğun olarak katlar arası panellerde, kazan, boru, izolasyon ceketlerinde, asma tavan kaplamalarında, marleylerde, ısı-yangın yalıtım malzemelerinde, asbestli çimento ürünlerinde, oluklu çatı kaplamalarında ve duvar kaplamalarında bulunuyor.

TARTIŞMA YARATMIŞTI

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şubat ayında şehirde bulunan Havagazı Fabrikası alanında 350 ton asbest bulunduğu öne sürülen binayı yıkması kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. Meslek odaları ve iş güvenliği uzmanları hiçbir koruma önlemi alınmadan yıkılan bina için uyarmıştı. (Kaynak: Milliyet)

Bu haber 1272 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...