Çamlıca Camii Eteklerindeki Dönüşüme Bakanlık El Attı

Çamlıca Camii Eteklerindeki Dönüşüme Bakanlık El Attı

Üsküdar Belediyesi Toki ile başladığı Çamlıca Camii eteklerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile devam edecek…

19 Şubat 2018 - 10:52

Üsküdar Belediyesi Toki ile başladığı Çamlıca Tepesi eteklerinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile devam edecek. 800 hak sahibinin bulunduğu alanda henüz 200’ü ile anlaşma sağlandı. Hak sahiplerine konutlar teslim edilene kadar aylık bin TL kira yardımı yapılacak. Hak sahipleriyle anlaşma evlerin satış bedeli üzerinden değil; yapım bedeli üzerinden imzalanacak.

Hükümet, Cumhurbaşkanı’nın onayıyla Çengelköy, Çengel Ferah ve Çengel Küplüce mahalleleri sınırları içinde bulunan 7 parseli riskli alan ilan etti. Bölge daha önce Belediye Kanunu 73. maddeye göre kentsel dönüşüm alanı ilan edilmişti. Ancak bakanlığın talebi üzerine bu kez 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun ek birinci maddesi uyarınca riskli alan ilan edildi. Böylece hak sahipleri riskli alan kararlarına karşı dava açabilecek, ama uygulamalarına dava açamayacak. Bu tür alanlarda kamunun her türlü mal ve hizmet alımı ile yapım işleri açık ihaleyle değil, pazarlık usulü ihaleyle yapılacak. Pazarlık usulü ihalede ise üç firmaya davet yeterli olacak.

Edinilen bilgiye göre, 10 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan riskli alan kararı, bugün Kirazlıtepe ve Ferah Mahallesi adıyla bilinen ve yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı 7 parseli kapsıyor. Üsküdar Belediyesi ile bakanlık, kentsel dönüşüme ilişkin uygulama projelerini tamamlarken, hak sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri devam ediyor.

Söz konusu alanda bin 400’ü konut, 100’ü iş yeri olmak üzere toplam 800 hak sahibi bulunuyor. Belediyenin hak sahiplerinden 200’ü ile sözleşme imzaladığı belirtilirken, kendi isteğiyle kentsel dönüşüme dahil olanlara konutları teslim edilene kadar aylık 1000 lira kira yardımı yapılacak. Bölge, Boğaz Kanunu’na tabi olduğundan kat yüksekliği yerine göre zemin üstü 4 ve 5 kat olacak.

Çamlıca kentsel dönüşüm projesinin temelinin Mayıs ayında atılması planlanıyor. Mahalle kültürüne uygun olarak tasarlanacak olan projede “Üsküdar evi” görünümü yakalanacak. Proje kapsamında konutları yanı sıra kafeler, dükkanlar, lokantalar, hediyelik eşya satıcıları yer alacak. 
 
Yetkililerin verdiği bilgiye göre 180 bin metrekare alanda 220 bin metrekare inşaat yapılacak. Mevcutta bin 500 olan bağımsız birim sayısı yeni projede yaklaşık 2 bin 200’e çıkacak. Camiye doğru çarşı aksı oluşturularak, ziyaretçiler için turistik bir meydan hazırlanacak. 

Bu haber 1415 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...