Dönüşüm belirsizliği, çivi çakılmıyor

Dönüşüm belirsizliği, çivi çakılmıyor

Bursa’nın Gemlik ilçesinde hayat adeta durdu. Konut alım-satımlarında düşüşün yaşandığı bölgede kentsel dönüşüm belirsizliği yaşanıyor. Gemlik Belediyesi KHK ile çıkan kararın bir taşınma değil ‘kentsel dönüşüm’ olduğunu anlatmaya çalışıyor.

06 Şubat 2018 - 23:56

24 Aralık’ta yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), Bursa Gemlik’te deprem tehlikesi altında bulunan yerleşim yerlerinin şehrin dışında bulunan yerlere nakledilmesinin önü açılmıştı. KHK sonrasında bölgede hareketlilik yaşandı. Gemlik'teki riskli binaların Manastır mevkiinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 300 hektarlık alan belirlendi. Gemlik halkının gümdem konusu "taşınma" oldu. Bölgedeki emlak alım satımında ciddi oranda düşüş yaşandı.


Hürriyet Gazetesi'nden İdris Emen'in haberine göre, emlakçı İrfan Tayyar, taşınma durumundan şikayetçi. İrfan Tayyar konuyla ilgili, "Eskiden bir emlakçı ayda ortalama 3-4 ev satardı. En son gelişmelerden sonra daire satma şansı sıfıra indi. Müşteri, ‘madem Gemlik taşınacak neden ev alayım’ diyor. Sadece emlakçılar değil, inşaatın yan sektörleri de bu durumdan etkilendi. İnsanlar evine cam balkon yapmıyor. Evin çatısını bile onarmıyor." diyor. 


Bölgedeki bir diğer emlakçı Yusuf Yumru ise gayrimenkul yatırımcısının Gemlik'ten ürktüğünü ifade etti. Yusuf Yumru, "1999 depreminden sonra Gemlik’te konut fiyatlarında çok ciddi bir düşüş yaşanmıştı. O zaman yatırımcıların bir kısmı burada depremden zarar görmeyen ve fiyatları düşen daireleri satın aldı. Hayat normale dönünce fiyatları düşen daireler tekrar değerlendi" dedi. 

 

Müteahhit Mustafa Memişoğlu, KHK sonrasında Gemlik'in durumunun belirsizleştiğini ve daire fiyatlarının düşmesine neden olduğunu söyledi. Memişoğlu, "Taşınma kelimesinden dolayı halk tedirgin oldu. Eskiden ayda bir iki daire satardık. Şimdi satışlarımız durdu. KHK’dan sonra daireleri soran bile yok. Daire fiyatlarını düşürdük. 300 bin liralık daireyi 250 bin liraya çektik. Ama ona rağmen insanlar daire almıyor" dedi.


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın'ın da katıldığı bilgilendirme toplantısı geçtiğimiz cuma günü yapıldı. Başkan Yılmaz toplantıda, "Yeni binaların yapılacağı bölge orman alanı. O bölgenin ormanlık alan statüsünden çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Birkaç ay sonra bu işlem tamamlanmış olur. Ardından konut yapımı için ihale açacağız. Her şey yolunda giderse haziran ayında ilk temeli atacağız" dedi.


Gemlik Belediyesi, bölgenin her tarafına bilgilendirme afişleri astı. Gemlik halkının kaygısını gidermek isteyen belediyenin astığı afişlerin üzerinde "Gemlik taşınmıyor, dönüşüyor" ifadesi yer alıyor. Afişlerde Gemlik’le ilgili şu ifadeler kullanıldı: 


1- Mevcut imar alanlarına yine ruhsat verilecek.
2- Merkezde ticari ve sosyal hayat yine devam edecek. 
3- Dönüşümde zorlama olmayacak. 
4- Sadece riskli binalar dönüşecek. 
5- Yerinde dönüşüm teşvik edilecek. 
6- Yapılacak deniz manzaralı konutlar isteyene maliyetine verilecek. 
7- Dönüşüm alanı, liman depolama alanı yapılmayacak. 
8- Deprem sonrası yapılan binalarda oturanlar hangi mahallede olursa olsun oturmaya devam edecek. 
9- Dönüşüm alanları şehrin ihtiyaç duyduğu çocuk parkı, otoparklar, spor alanları gibi sosyal donatı alanları olacak.

Bu haber 2166 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...