Düşük gelirliye ev alma imkanı

Düşük gelirliye ev alma imkanı

Gayrimenkul sertifikası hakkında açıklama yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas,"Sertifika, düşük gelirli kesimlere faiz ödemeden biraz zamana yayarak konut edinebilme imkanı, firmalara da çok daha geniş bir tabandan finansman temin etme imkanı verecek." dedi.

06 Aralık 2017 - 21:18

Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği "Türkiye Finans Forumu" kapsamında "Gayrimenkul Finansmanında Alternatif Enstrümanlar" başlıklı oturum düzenlendi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas oturumda konuşma yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde; Elmas, "KONUTDER üyesi en az 8-10 belli-başlı firmamız önümüzdeki yıl içerisinde sertifikaların bir ucundan tutarak halka arz yapamaya başlayacağız." dedi.

Gayrimenkul sertifikasına ilişkin değerlendirme yapan Altan Elmas, Geçen yıl SPK'nın gayrimenkul sertifikasını yeniden düzenleyerek bir projede TOKİ ile arzını gerçekleştirdiğini, ancak devamında ikinci bir proje eklenemediğini ifade etti. 


KONUTDER olarak bu konuda çeşitli tespitleri olduğunu belirten Elmas, sektörün taleplerini ve işleyişlerle ilgili talepleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'a arz ettiklerini söyledi. Geçen haftalarda yayınlanan yeni tebliğde taleplerinin büyük kısmının dikkate alındığını ifade eden Elmas, "Sektör temsilcileri olarak bize göre önümüzdeki dönemde gayrimenkul sertifikası bir araç olabilir. Bunun iki yönü var. Konut alıcıları açısından konut alım aracı olabilir. Bir de konutun değer artışından istifade etmek isteyenler için yatırım aracı olabilir. Geliştiriciler açısından da hem finansman hem de satış açısından önemli. Banka kredileri sektörü bir yere kadar destekliyor. Finansal kredilerle bir yere kadar. Bu anlamda gayrimenkul sertifikası çok geniş bir tabana yayılma imkanı veriyor. Cebinde 5-10 bin lira olan birisini bile sisteme alabiliyoruz." şeklinde ifadelerde bulundu. 


"Düşük gelirliye ev alma imkanı verecek"


150-200 bin TL'nin altında ev olmadığını ifade eden Elmas, ev almak isteyen bir kişi bu parayı gözden çıkartacağını,   bu kadar parası olmayanın ise yarısını vererek, kalanını da 8-10 yıl vadeyle ve en az yüzde 45-50 faizle ödeyeceğini, bu şekilde konut yatırımı yapacağını belirtti. 


Gayrimenkul sertifikası ile milyonlarca insanın sertifika alarak konut yatırımı yapabilecek. Projenin lansman dönemi indirimine denk getirerek sertifika alacak kişi bu indirimden yararlandırabilecek.Sertifika sayesinde üreticinin finansman ihtiyacının karşılanacak. Elmas, farklı projeler arasında sertifika taşınma ihtimali olduğunu, yaptıkları araştırmalara göre 9 yıl içerisinde bir tüketicinin faiz ödemeden sertifikalarla konut alabileceğini bildirdi. Elmas, "Sertifika, düşük gelirli kesimlere faiz ödemeden biraz zamana yayarak konut edinebilme imkanı, firmalara da çok daha geniş bir tabandan finansman temin etme imkanı verecek." ifadelerini kullandı. 

Bu haber 1056 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...