’Mezhepler Etnisite ve Çatışma Çözümü’

'Mezhepler Etnisite ve Çatışma Çözümü'

Dünyanın en çatışmalı bölgelerinden olan Orta Doğu’da, ülkelerin ve halkların çıkarlarının korunması adına çatışma çözümüne katkı sağlayacak entelektüel bilinç ve iletişim ortamı oluşturulması amacıyla Türk Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) öncülüğünde geçen yıl düzenlenen 3

02 Mart 2016 - 14:24

Dünyanın en çatışmalı bölgelerinden olan Orta Doğu’da, ülkelerin ve halkların çıkarlarının korunması adına çatışma çözümüne katkı sağlayacak entelektüel bilinç ve iletişim ortamı oluşturulması amacıyla Türk Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) öncülüğünde geçen yıl düzenlenen 3. Orta Doğu Kongresi’ndeki tebliğler, TASAM Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.



Orta Doğu Kongresi geçen yıl mayıs ayında TASAM, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde, Hatay Valiliği, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde Hatay’da icra edilmişti. Kongre, Orta Doğu’daki çatışmalı ortama ilişkin çözüm ve bölge ülkelerinin istikrar ve refahının güçlendirilmesine yönelik önerilerin dile getirilmesi amacıyla yerli yabancı çok sayıda akademisyen, araştırmacı, diplomat, düşünce ve sivil toplum kuruluşu yöneticisini ağırlamıştı.

 

Bir halklar ve kültürler mozaiği olarak bir arada yaşam pratiğinden esinlenilerek Hatay’da düzenlenen kongredeki çok sayıda tebliğ, TASAM Yayınları tarafından TASAM Uzmanı Reyyan Doğan’ın editörlüğünde ‘Mezhepler, Etnisite ve Çatışma Çözümü - Sects, Ethnicity and Conflict Resolution’ adıyla kitaplaştırıldı.

 

Kongrenin “Anahtar Konuşmaları” ise; Prof. Dr. İlber Ortaylı, Suudi Arabistan Krallığı’ndan Prenses Basmah Al-Saud, Pakistan Savunma Komitesi Başkanı Senatör Müşahid Hüseyin Said, İran’dan Dışişleri Bakanlığı IPIS Genel Direktörü Dr. Mustafa Zahrani, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, Pakistan’dan Senatör Sehar Kamran ve Pakistan’daki NUST Enstitüsü’nden Dr. Seyid Ahmet Haşmet tarafından yapılmıştı.

 

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy’un sunuşuyla başlayan kitapta; Eski Büyükelçi Uluç Özülker, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kesgin, Prof. Dr. Ertan Efegil, Prof. Dr. Altan Çetin, Doç. Dr. Bezen Balamir Coşkun, Prof. Dr. Hacı Duran, Dr. Seraj Ahsan, Assist. Prof. Dr. Onur Okyar, Dr. Muhammet Emin Eren, Doç. Dr. Cemil Hakyemez, Doç. Dr. Abdullah Kıran, Doç. Dr. İhsan Çapcıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Gürhan Bahadır, Yrd. Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu, Doç. Dr. Halil Aydınalp, İbrahim G. AOUDÉ, Prof. Dr. İlyas Üzüm, Dr. Shahid A. Hashmat, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Murat Bozkurt, Dr. İpek Madi, Dr. Levent Coşkun Erkekoğlu, Prof. Dr. Ramazan Biçer, Prof. Dr. Cüneyt Yenigün, Assoc. Prof. Dr. Bezen Coşkun, Prof. Dr. Ertan Efegil, Doç. Dr. Sabahattin Nal ve Dr. Joshua W. Walker’ın makaleleri/tebliğleri yer alıyor.

 

KİTABIN KÜNYESİ

Kitap Adı: Mezhepler, Etnisite ve Çatışma Çözümü - Sects, Ethnicity and Conflict Resolution / Editör: Reyyan Doğan Sayfa Sayısı: 488 s. / Yayınevi: TASAM Yayınları / Dizisi: Uluslararası İlişkiler Dizisi ISBN: 978 - 605 - 4881 - 16 – 1 Yayın Tarihi: 2016 Ocak / Fiyatı: 25,00 TL (KDV Dâhil)

Not: TASAM Yayınlarının kitapları http://yayinlar.tasam.org/ sitesinden çevrimiçi olarak alınabilir.

 

ARKA KAPAK YAZILARI

“Orta Doğu’nun içinde bulunduğu en önemli sorun mezhepler, etnisite ve çatışma çözümüdür. Bugün gelinen noktada yüksek nitelikli insan kaynağına sahip olmayan, uluslararası iş bölümünden nitelikli pay alamayan ülkelerin güçlü olması da entegrasyon kurması da mümkün değildir. Sadece din, dil, tarih ve coğrafyayı öne çıkararak Bölge’de sorunlar çözülememektedir. Dünyada 11 Eylül 2001 ile başlayan, çok kutuplu sistem denemesinin yönetilemez olduğu büyük ölçüde ortaya çıktı. Ve 2011’den sonra Doğu ile Batı arasında iki kutuplu esnek bir sistem oluşturma eğilimi güçlendi. Doğu ve Batı arasındaki bu rekabet üç temel parametreyle şekilleniyor. Bu parametreler bütün dünya ülkelerini ilgilendirdiği gibi, Orta Doğu bölgesini daha fazla ilgilendiriyor. Çünkü bu sistem denemesinin ön cephesi ve laboratuvarı bizim bölgemiz oldu. Bu üç parametre; mikro-milliyetçilik, entegrasyon ve öngörülemezliktir…”

 

Süleyman ŞENSOY

TASAM Başkanı

 

“Maalesef dünya üzerinde haksızlıkların en çok yaşandığı bölge Orta Doğu'dur, bizim bölgemizdir. Orta Doğu tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Medeniyetlerin beşiğidir. Üç semavi dinin doğup bütün dünyaya yayıldığı yer burasıdır. Bu bölge tarih boyunca önemini hiç kaybetmemiştir. Özellikle son yüzyılda Bölge’de dünyanın büyük güçlerinin çıkarları doğrultusunda sürekli bir hareket, huzursuzluk ve çatışma ortamı söz konusu olmuştur. Bugün Orta Doğu, küresel güç dediğimiz büyük devletlerin, güçlerin perde arkasından birbiri ardına hamleler yaptığı bir satranç tahtasına dönmüştür. Türkiye insanı merkeze alan politikalarıyla dünyaya örnek bir duruş sergilemektedir. Bölge ile ortak bir geçmişe sahip ülkemiz bölge halklarının acısına hiç bir zaman duyarsız kalmamış, çoğu zaman yalnız kalsa da insan odaklı politikasından taviz vermemiştir.”

Ercan TOPACA

Hatay Valisi

Bu haber 1134 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...