Gayrimenkul yatırımcısının yeni gözdesi o ilçe

Gayrimenkul yatırımcısının yeni gözdesi o ilçe

Kartal, İstanbul’da gayrimenkul piyasasının son dönemde en hareketli olduğu ilçelerinden biri. İlçe, metro ve Adalet Sarayı’nın hizmete girmesiyle önemli bir çekim noktası haline geldi.

28 Kasım 2017 - 23:52

Kartal, İstanbul’da gayrimenkul piyasasının son dönemde en hareketli olduğu ilçelerinden biri. Metro ve Adalet Sarayı’nın hizmete girmesiyle önemli bir çekim noktası haline gelen Kartal'da sanayi alanlan ve eski siteler yerini markalı konut ve ofis projelerine bırakıyor. Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre, D100 ve TEM otoyolları, Osmangazi Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı, Marmaray ve hızlı trenin getirdiği ulaşım avantajı bölgenin, hem üretim hem de talep tarafında iyi bir alternatif olmasını sağladı. Adalar manzaralı ilçedeki projelere bakıldığında D-100 Karayolu üzerinde ofis, home-ofis projelerinin, Yakacık mevkii ve sahil şeridine doğru ise genellikle konut konseptinde projelerin olduğu gözlemleniyor.

OTURUMCU YÜZDE 73

Kartal’ın özellikle kentsel dönüşümde pilot bölgelerden biri olmasının bölgeyi ilgi çekici hale getirdiğinin altını çizen uzmanlar, ilerleyen yıllarda Kartal’ın Marmara havzasında önemli bir merkez olacağını söylüyor. Uzun sahil şeridi, Aydos Ormanları, coğrafi konumu, finans merkezi ve kamu yatırımlarına olan yakınlığı, manzarası ve yerel yönetimin yatırımcı dostu yaklaşımı Kartal'ın yıldızını parlattı. Hali hazırda 37 markalı projede 11 binden fazla konutun inşasının devam ettiği Kartal’da ev alan yatırımcıların yüzde 73’ünün bölgeyi oturum için tercih ettiği biliniyor. Son yıllarda en çok değerlenen ve yatırımcısına yüksek prim avantajı sunan bölgelerin başında gelen Kartal’da 2011 yılında konutların metrekare fiyat aralığı bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında değişirken, bugün bu rakam, 4 bin ile 13 bin lira arasında farklılık gösteriyor. Kartal'daki nitelikli konut projelerine bakıldığında, ortalama metrekare değerlerinin Yakacık bölgesinde 4-5 bin, D-100 aksı boyunca 6-7 bin, sahil hattına yaklaştıkça 10-13 bin lira seviyesinde olduğu görülüyor. Son üç yılda konut fiyatlarının yüzde 60 seviyesinde arttığı bölgede yatırımın geri dönüş süresi 25 yıla kadar çıkıyor. Daha çok küçük dairelerin tercih edildiği ilçede yükselen projelerdeki konutların yüzde 35’ini 1 oda 1 salon, yüzde 33’ünü ise 2 oda 1 salonlar oluşturuyor.

Cazibe arttı, algı değişti

Son dönemde gayrimenkul yatırımcılarının ve konut alıcılarının Kartal’a olan bakışının farklılaştığını söyleyen İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “İnsanlarda 70’li yıllardan bu yana Kartal’a yönelik çarpık yapılaşma, gecekondulaşmış bölge algısı hakimdi ancak bu algı bizim ve diğer firmaların çabalarıyla tamamen değişti. İlçeye olan ilgi arttı. Kentsel dönüşümünün yoğun olarak yaşandığı Bağdat Caddesi, Acıbadem, Koşuyolu gibi bölgelerdeki insanların bu inşaat yoğunluğundan dolayı alternatif bölge arayışına girmesi de etkili oldu” dedi. Kamu yatırımlarının bölgede yoğunlaşmasının algı değişikliğinde önemli rol oynadığını ifade eden Tanes, “Ayrıca demiryolu, karayolu, Tem, E-5, sahilyolu, metro ve denizotobüsü gibi çok alternatifli ulaşım imkanlarının olması da burayı cazibe noktası haline getirdi” dedi.

Dönüşüm daha kolay

Maltepe – Kartal aksında bugüne kadar 7 proje geliştirdiklerini ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da 1984 yılında Kartal’da ilk dönüşüm projesini yapan firma olduklarını belirtti. Hali hazırda bölgede Yücel Sitesi ve Diktaş Fabrikası dönüşüm projelerine devam ettiklerini belirten Durbakayım, “Kartal’da dönüşümün nispeten daha kolay. Bunda en önemli neden dönüşecek alanların fabrika olması ve bir tek malikinin bulunması. Ama söz konusu konutlar olunca kişisel hırslar öne çıkıyor ama Kartal’daki konut sahipleri bu konuda da oldukça anlayışlı. Ayrıca Kartal Belediyesi, millet olarak paramparça ettiğimiz kentsel dönüşüm yasasını, her şeye rağmen başarıya ulaştırdı” dedi.

Yıldızı daha da parlayacak

Kartal’da çok sayıda proje inşa eden Mesa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, ilçenin yıldızının önümüzdeki dönemde daha da parlayacağını söyledi. Kartal’ın Anadolu Yakası’nın tüm ulaşım arterlerinin; TEM, E-5, sahilyolu, minibüs yolu, metro ve deniz ulaşımının üzerinde yer aldığını söyleyen Boysanoğülu, “Sabiha Gökçen Havalimanı’na birkaç kilometrelik uzaklığıyla birlikte, İzmit Körfez Geçişi ile de büyük bir avantaj sağladı. İlçeden metropolün kalbine de, Kurtköy-Gebze-İzmit hattına da kolay ve hızlı ulaşım sağlanıyor” dedi. Kartal’ın bölgesinde ve yakın çevresinde çok önemli sağlık ve eğitim kurumlarının da yer aldığını hatırlatan Boysanoğlu, “Kartal köklü sosyo-kültürel yapısıyla çok uzun süredir bilinen ve tercih edilen bir yaşam merkezi. Bununla birlikte, hem sanayi hem de konut açısından sağladığı önemli kentsel dönüşüm olanaklarıyla yükselen bir bölge” diye konuştu.

Geniş ailelere hitap ediyor

AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, Kartal’ın genel olarak geniş ailelere, huzur isteyen yüksek yaş grubuna hitap ettiğini belirtti. Kartal’da ev alan yatırımcıların yüzde 73’ünün bölgeyi oturum için tercih ettiğini söyleyen Usta “Zaten bir bölge oturumcuya hitap etmiyorsa, yatırımcıya da hitap etmez” dedi. AND Pastel projesine başlarken yaptıkları araştırmalar esnasında, Kartal’a Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye ve Üsküdar’dan alıcı çekemeyeceklerinin söylendiğini, buna da ‘Kartal Bariyeri’ dendiğini anlatan Usta “AND Pastel’den ev alanların yüzde 68’i Anadolu Yakası’ndan, bunların yüzde 62’si de bu 4 ilçeden geliyor. Bu da Kartal’ın gösterdiği gelişimi gözler önüne seriyor” diye konuştu. Kartal’ın son yıllarda sadece gayrimenkul sektörü tarafından değil tüm sektörlerden büyük yatırımlar alan ve Anadolu yakasında yıldızı parlayan önemli ilçelerden biri olduğunu belirten Usta, “Birçok yeni yatırımın yanı sıra uluslararası şirket merkezlerinin bu bölgeye taşınması ile bölge değerini günden güne artırıyor” diye konuştu.

Yabancı ilgisi fazla

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı’ya göre hem endüstriye açık alanı hem modern yapılaşmaya müsait meskun mahalleri ve hem de denize kıyısı olması nedeniyle Kartal, Anadolu Yakası’nın yaşam merkezi olmaya aday. Gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin gözünde bölgenin yatırım yapılabilir modern bir merkezi olduğunu söyleyen Kabadayı, “Türkiye’nin dünyaya açılan kapılarından biri Sabiha Gökçen Havalimanı’na olan yakınlığı ile Kartal büyüyüp gelişti. Coğrafyası, yeşili ve maviyi buluşturmasıyla ve ekonomiye olan katma değerini her geçen gün artırmasıyla yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor” dedi.


Bu haber 1275 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...