Esra Kıvrak: Kadın eğitim seviyesini artıran kurslara ihtiyaç var

Kadınca Emlak olarak bugünkü röportajımızda Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?


Esra Kıvrak: Kadın eğitim seviyesini artıran kurslara ihtiyaç var

Kadınca Emlak olarak bugünkü röportajımızda Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik

Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Nüfusumuzun %50’sini oluşturan kadınlar, ülkemizde işgücüne %32,3 oranında dahil oluyor. İstihdama katılmayan kadının eğitim seviyesinin artırılmasına, meslek edindirme kurslarıyla niteliklerinin geliştirilmesine ihtiyaç var. Öncelikle evden çıkarak sosyal hayata katılan kadın, ardından meslek edinerek istihdama katılıyor ve para kazanıyor. Çalışma hayatında yer alan kadın ekonomik açıdan güçlenirken, aile içindeki konumu da iyileşiyor. Aile içi karar verme güçleri, kendilerine duydukları güven ve toplumsal saygınlıkları artıyor.

 

Türkiye ekonomisinin gelişmesi için, nüfusun yarısını oluşturan kadınların istihdama eşit oranda katılması gerekiyor. Bu nedenle, yasal düzenlemelerle özellikle çalışan kadın açısından kayıt dışı istihdamın önlenmesi son derece önemli. Ancak, kadınların istihdama eşit seviyede katılmasının sağlanması tek başına yeterli değil. Ücret eşitliği, kamu ve özel sektörde üst yönetimde çalışan kadın sayısının artması gerekiyor.

Kadınların iş ve sosyal hayatta daha güçlü olması için, şirketlerde orta ve üst kademede çalışan kadın oranını artırmanın da önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde kurumların yönetim kurullarında ve üst yöneticiler arasındaki kadın oranının, 2020’de %25’e yükselebilmesi için ciddi çalışmalar yapılıyor. Biz Garanti olarak bu çalışmaları destekliyoruz. Kadının statüsünün her seviyede yükselmesinin, sürdürülebilir kalkınma için önemli kaldıraçlardan biri olacağına inanıyoruz.

 

Diğer taraftan, çalışan kadınlar arasında büyük önem taşıyan kadın girişimciler ise sadece %8 paya sahip. Kendi işinin patronu olan, ekonomiye katkı sağlayan ve istihdam yaratan 100 bin civarındaki kadın girişimci sayısının çoğalmasının teşvik edilmesi gerekiyor.

Ancak, Türkiye’de girişimci olmak erkekler için dahi zorken, kadın girişimcilerin önünde daha da büyük zorluklar bulunuyor. Ülkemizde kadın girişimciliğinin önündeki başlıca engellerden birinin aile ve toplumsal baskı olduğu çok açık… Girişimci bir kadının ailesini ikna etmesi oldukça zor, sermayeye erişimi kısıtlı, iş bağlantıları ve ilişki ağı çoğu zaman yetersiz kalıyor.

Ayrıca kendisine rol modeli alacağı kadın girişimcilere de ihtiyaç duyuyor, “kadın girişimci” olarak kendini yalnız ve yetersiz hissedebiliyor. Kadınların iş yaşamındaki deneyimi erkeklere nazaran daha az olduğu için, işletmelerinin kuruluş aşamasında daha fazla risk ve sorumluluk üstlenmek zorunda kalabiliyor.

Kadınların güçlenmesi, yatırıma yönelen bireysel çabaların artması ve en önemlisi kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer bulması için, girişimciliklerinin desteklenmesi gerekiyor. Bu bilincin ve girişimcilik alanına yapılan yatırımların artması amacıyla, kamu, özel sektör ve sivil toplum tarafından desteklenen bilgilendirme platformlarının çoğalmasını önemsiyoruz. Çünkü ekonomik açıdan güçlenen kadınlar, politik arenada daha etkin yer alıyor. Kadınların karar mekanizmalarında yer alması, daha uzlaşmacı, daha üretken, empati kültürünün yanı sıra sürdürülebilirliği odağına alan süreçlere zemin yaratıyor.

Genç iş kadınlarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Erkekler iş dünyasında risk almaya daha meyilli, daha sert müzakere ediyor ve yaptıklarını kadınlardan çok daha iyi pazarlıyor. Kadınlar ise başarılarından çok kusurlarına odaklanıyor. Kadınların daha cesur ve hemcinslerine örnek olması gerekiyor. Kadın girişimcilerin iş ve özel yaşam dengesini kurmasının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar sabır, hoşgörü ve uzlaşma gibi becerilerini işlerinde kullandığında, çok daha yüksek performans gösteriyor.

Kadın ya da erkek olsun, bir girişimcinin iş kurduğu anda finansa, ürününü satacağı pazara ve bilgiye ihtiyacı var. Tüm sektörlerde rekabet oldukça yoğun, bu nedenle bir kadın girişimcinin maliyet, nakit akışı, yatırım yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olması gerekiyor. Finansal güç yeterli değil, finansmanı doğru kullanmak, üretime çevirmek ve istihdama katkı sağlamak için bilgi sahibi olması da gerekiyor. Büyümek ve işini sürdürülebilir kılmak için ise iyi bir iş planı gerekiyor.

 

Garanti Bankası olarak hem insan kaynağımızdaki hem de müşteri tarafındaki kadınların güçlenmesini destekliyoruz. 2006’dan bu yana, girişimci kadınları ayrı bir segmentte değerlendiren Türkiye’nin ilk özel bankası olarak, her geçen gün daha fazla kadının iş hayatına katılması ve güçlenmesi için çalışıyoruz. Tüm kadınlarımıza; bankamızın hayata geçirdiği Kadın Girişimci Yönetici Okulu gibi eğitim projelerine ve Kadın Girişimci Buluşması gibi toplantılara katılarak mesleki donanımlarını geliştirmelerini, iş hayatındaki varlıklarını güçlendirecek bilgiler edinmelerini, akademisyenler ve iş kadınlarından girişimciliğin püf noktalarını dinlemelerini öneriyoruz.

 

Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olmuştur?

 

İşyerime ve çocukların okullarına yakınlığı lokasyon seçiminde etkin oldu. Evin büyüklüğü gibi kriterlerde ise yatılı bakıcı ihtiyacımı ve aile büyüklerinin ziyaretlerini göz önüne alarak bir seçim yaptım.

 

İstanbul’da oturmak için hangi semti ve Yatırım yapmak için hangi semti seçersiniz?

 

Çengelköy’ü oturmak için, Poyrazköy ve tüm 3. köprü güzergahını yatırım için seçerim.

 

Ev seçerken nelere dikkat edersiniz?

 

Mevcut evimi seçerken göz önüne aldığım kriterlere ek olarak, değer kazanacak olması da önemli bir neden.

 

Ev satın alma kararında kadınların asıl karar mercii olduğunu düşünüyor musunuz?

 

Araştırma safhasında erkekler daha etkin, ancak kadının onaylamadığı bir evin satın alınabileceğini düşünmüyorum. Son karar noktasında kesinlikle kadınların etkili olduğunu düşünüyorum.