Ulya Altıntaş ' Emek insanın karşısına deneyim olarak çıkıyor'

Sevgili Ulya Altıntaş Pazar Günü konuğumuzdu


Ulya Altıntaş ' Emek insanın karşısına deneyim olarak çıkıyor'

Sevgili Ulya Altıntaş Pazar Günü konuğumuzdu.. Kendisi Büt Dergisi'nde tiyatro, sinema ve yaşamdan emekçi pek çok insanla röportaj yapıyor ve bu söyleşiler ile bize güzel bir dünya görüşü kazandırmaya devam ediyor. Satırlarımızda...



Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye'deki eğitim süreci kendi içinde de sürekli bir sınavdan geçiyor. Ailelerin çocuklarına olan destekleri de bu aşama da çok önemli ve ne yazık ki en büyük engel de maddi imkanlardan dolayı ortaya çıkıyor. Yine de öğrenim görme hevesi içine yerleşmiş olan her çocuk bir şekilde kendini geliştiriyor ve toplum içerisinde kendini başarılı hissedip takdir edildikten sonra mutlaka iyi yerlere geliyor. Bu bahsettiklerimi başaranların çoğu da kadınlar oluyor.

Üniversiteden mezun oluyor iş arıyor buluyor. Bulamasa da özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar müthiş bir çaba sarf ediyor. Kazandığı para çok küçük bir mebla dahi olsa mutlaka sosyal etkinliklerine de zaman ayıran çok başarılı emektar kadınlar tanıyorum. Ve bu azim elbette ki gurur verici.

Genç iş kadınlarına tavsiyeleriniz nelerdir? 

Genç iş kadınlarına tavsiyem öncelikli olarak hedefe yoğunlaşmaları. Maalesef bizim ülkemizde iş dünyasında birbirine destek olan kadın sayısı çok az. Bunun neden kaynaklandığını bir türlü çözemedim. Eğer her türlü zorluğu göze alırlarsa o zaman istedikleri noktaya gelebileceklerini görecekler; çünkü emek insanın karşısına deneyim olarak çıkıyor.

Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olmuştur?

Oturacağım evi seçerken ki ilk kriterim balkon. Belki çoğu insan önemsemez, ama balkon ev dizaynın da bence en önemli nokta. Çalışma temposundan dolayı evdeki vakit kısıtlı da olsa balkona çıkıp hava aldığızda çok iyi hissedebiliyorsunuz. En azından bu benim için böyle.

İstanbulda oturmak için hangi semti ve Yatırım yapmak için hangi semti seçersiniz?

İstanbul'da oturmak için Kanlıca'yı seçerdim. Bana çok huzur veren bir havası var ama iş sebebiyle şu an bu pek mümkün değil. Yatırım yapmak için de Arnavutköy'ü tercih ederdim çünkü üçüncü havalimanı ve köprü inşaatı sebebiyle popülerliği artacak diye düşünüyorum.

Ev seçerken nelere dikkat edersiniz?

Ev seçerken öncelikle ferah olması benim için çok önemli. Karanlık ve penceresinden taş yığınlarının göründüğü evlerden ziyade, aydınlık ve bahçesinde en azından nefes alınabilecek bir yerlerin veya bir iki ağacın olduğu evleri çok seviyorum. Bunun yanı sıra, odalarının ve mutfağın genişliğine de önem veriyorum.

Ev satın alma kararında kadınların asıl karar mercii olduğunu düşünüyor musunuz?

Kadınların ne yazık ki asıl karar mercii olduğunu düşünmüyorum. Halbuki onlar evde en fazla vakit geçiren insanlar oluyor. Bazen beyler daha iyi karar vereceğini düşünürken aslında en önemli seçimi tek başlarına yapmış oluyor. Fakat bu durumu çalışan eşlerine pek uygulayamıyorlar. Çünkü kadın maddi özgürlüğünü kazanarak bireysel özgünlüğü de en baştan elde etmiş oluyor.