Ve Clinton ile Trump kozlarını paylaştı

Clinton ile Trump karşı karşıya Clinton ile Trump , 8 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi ilk defa televizyondaki bir açık oturum programında karşı karşıya geldi


Ve Clinton ile Trump kozlarını paylaştı

Clinton ile Trump karşı karşıya
Clinton ile Trump , 8 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi ilk defa televizyondaki bir açık oturum programında karşı karşıya geldi.

Demokratların adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump arasındaki başkanlık yarışının şaşırtıcı derecede çekişmeli geçmesi ve iki adayın tarzlarındaki farklılığın beklenmedik sonuçlar doğurması ihtimali nedeniyle, seçimlerin altı hafta öncesine denk gelen canlı yayın münazarasına olan ilgi yoğundu.



New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde yapılan münazara, daha çok ekonomi ve terör örgütü DAEŞ ile mücadele konularına yoğunlaştı.

CNN/ORC anketine katılanlarına yüzde 62'si münazarayı Clinton'ın kazandığını düşünüyor. Ankete göre yüzde 27 ise münazarada Trump'ın ağır bastığı görüşünde.
"DEMOKRAT" DEDİ, CUMHURİYETÇİ ÇIKTI
ABD'de birçok televizyon kanalı tarafından canlı yayınlanan münazaranın moderatörlüğünü ünlü gazeteci Lester Holt yaptı. Münazaradan önce Trump'ın, NBC Gece Haberleri programının sunuculuğunu yapan 57 yaşındaki Holt hakkında söylediği sözler tartışma yaratmıştı. Cumhuriyetçi aday Trump, "Lester bir Demokrat. Bu düzmece bir sistem. Bunların hepsi Demokrat. Bu çok adaletsiz bir sistem" demişti. Ancak Trump'ın bu sözlerinin ardından Holt'un Cumhuriyetçi Parti'ye kayıtlı olduğu ortaya çıkmıştı.

Ve Clinton ile Trump kozlarını paylaştı


Münazaranın moderatörlüğünü deneyimli gazeteci Lester Holt yaptı.

Pek çok uzmana göre; münazaralar genellikle adayların başkanlık seçimini kazanmalarını sağlamaz ama yarışı kaybettirebilir. Zira geçmiş tecrübeler, adayların kullanacağı yanlış bir ifade veya en ufak bir dil sürçmesinin bile olumsuz sonuçlar doğurabileceğine işaret ediyor.

Reuters/Ipsos anketine göre ABD'li seçmenlerin hemen hemen yarısı karar vermek için münazaraları izlemeyi bekliyor. Katılımcıların yüzde 61'i, kampanyalar sırasında gösterilen sertlikle ilgilenmediğini ve medeni bir tartışma görmeyi beklediklerini söylüyor.

O TARİHÇİ: TRUMP KAZANACAK


Öte yandan ABD basını, 1984'ten beri başkanlık seçimlerinde hangi adayın kazanacağını doğru tahmin eden siyasi tarihçi Allan Lichtman'ın görüşlerini manşete taşıdı.


Washington Post'un haberine göre, 69 yaşındaki Lichtman'ın bu seçimlerdeki favorisi Trump.


Lichtman, tahminleri için kamuoyu yoklamalarından ya da kendi siyasi düşüncelerinden yararlanmıyor. 1860’tan 1980'e kadarki tüm başkanlık seçimlerini inceleyen deneyimli akademisyenin belirlediği 13 kriter var. Lichtman, bu kriterler temelinde 1984'ten beri yaptığı sekiz tahminde de haklı çıktı.


Washington Post'a konuşan Lichtman, "Beyaz Saray'ın Anahtarları adını verdiğim sistem, tarih temelli bir tahmin sistemi. Anahtarlar, 13 doğru/yanlış sorusundan oluşuyor. Hali hazırda başkanlığı elinde bulunduran parti, bu 13 kriterden altı ya da yedi tanesine uymuyorsa, başkanlık diğer partiye gidiyor. Beş ya da daha azına uymuyorsa, dört yıl daha iktidarda kalıyor. Demokrat Parti şu an bu kriterlerden beş tanesine kesin olarak uymuyor" dedi.