Meram B.Başkanı Fatma TORU: Ekonomide Kadın Eli-Bacıyan-ı Meram

 


Meram B.Başkanı Fatma TORU: Ekonomide Kadın Eli-Bacıyan-ı Meram


 
"Bir çok medeniyetin yaşadığı ve bir çok önemli ismin yetiştiği bir şehirdir Konya. Mevlana ve Nasreddin Hoca ile şehrin ismi çokça anılmaktadır. Anadolu’nun en güzel yerlerinden birisine olan Meram, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bahsettiği, Konya’nın ilçelerinden biridir. Meram Belediye başkanı Fatma Toru, Neşe Berber'e çok samimi açıklamalarda bulundu. "


 Bir çok medeniyetin yaşadığı ve bir çok önemli ismin yetiştiği bir şehirdir Konya. Mevlana ve Nasreddin Hoca ile şehrin ismi çokça anılmaktadır. Anadolu’nun en güzel yerlerinden birisine olan Meram, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bahsettiği, Konya’nın ilçelerinden biridir. Meram Belediye başkanı Fatma Toru, Neşe Berber'e çok samimi açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanımızın desteğiyle aday gösterildim...

Belediye binamız yeni sizde öncelikle hoşgeldiniz, sayın cumhurbaşkanımızın teşrifiyle açmak istedik. cumhurbaşkanımız geldiler açılışı yapmış olduk, saolsunlar.

Sayın Cumhurbaşkanımızında desteğiyle aday gösterildim.  Aday olduğumuzda oniki tane aday adayı vardı. Ama sadece kadın olduğumuz için seçilmedim, daha önceki belediyecilikte çalışma tecrübem de göz önüne alındı elbette.



Harita kadastro mühendisiyim,kentsel dönüşüm uzmanıyım ayrıca gayrimenkul değerleme uzmanlığımızda var kullanmadık ama kamuda olduuğum için, uzun yıllar teknokrat olarak görev aldım,bulunduğumuz belediyede 15 yıl, büyükşehir belediyesinde de 3 yıl bir fiil hizmetim var aslında kadın belediye başkanı olunca kadın sorunlarına daha fazla eğileceğim düşünüldü elbette öyle bununla birlikte bir çok projemiz var. Bölgemizde en büyük talep şehrimizde kentsel dönüşüm oldu. Mevcut imar planı yetersiz kalmıştı,

 

Meskun sahaları değiştiriyoruz...Geleceği planladık

Meram’ın önümüzdeki elli yıl boyunca değişim ve dönüşümünü öngörecek ciddi bir planlama yaptık ve tamamıda meskun sahadır.Bunu yaparken hem kamu eliyle dönüşümü öngördük hemde özel sektöre cazip gelmesine önem verdik.

Şu anda Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümlerinden birini yapıyoruz toplam beş alanda 1.400.000 metrekare üzerinde.Hepsini aynı alanda başladık devamda ediyor ve yıkımda gerçekleşiyor.


Kadınlarla çok daha iyi bir iletişimimiz var ...Mutlular

İlk defa bir kadın belediye başkan’ı olduğu için temas etmekten mutlular görüşüyoruz taleplerini dinliyoruz çok güzel bir iletişimimiz var.

Toplumun şu an yüzde eliiden fazlası kadınlardan oluşuyor ve onların ihtiyaçlarıda oldukça önemli.Seçim sonrasında özellikle istihdam konusunda ciddi sorunlar vardı.Tabii bunlar yardımla olmaz,bir kadının ayakları üzerinde durabilmesi aile ekonomisine katkı sağlayabilmesi için ona iş imkanıda istihdam da sağlayabilmeniz lazım.

Ekonomide Kadın Eli ...Bacıyan-ı Meram

Seçimden sonra ilk girişimimiz bu olmuştu onlara bir kadın girişimcilik kooperatifi kurduk,onları örgütledik,destekledik. Şimdi orada kadınlarımız çalışıyor: ev yemekleri, tekstil,ev ürünleri, hediyelik eşya, çini, el sanatları konusunda.

Ciddi bir talep gördü şimdi ikinci şubelerini açacağız.Onlara destek vermeye devam ediyoruz.En önemli konu eğitim.

Bunlarla ilgili KOSGEB in diğerlerinin ciddi teşvikleri var.Konya sanayisinde kadınlarımız ciddi olarak yer almaya başladılar. Ticaret odasında esnaf olarak yapılanlamaları var ve sayıları her geçen gün artıyor.Konya’da bu anlamda kadın çalışanımız özel sektörde olsun kamu sektöründe olsun belediyemizde olsun çok sayıda mevcut sayıları dahada artacaktır.


Bu Kadın Bu İşi Yapamaz Dediler...

Konya'da bana bu kadın zor yapar bu işin içinden zor çıkar diyerek bu gözle bakıyorlardı. Çok şükür başardık. Şimdi herkes memnun.

 

Bende bir anneyim, eşimi çocuklarımı merak ettim.

15 Temmuz eşim ve çocuklarım yoktu. Belediye'nin başka bir tesisinde çalışma arkadaşlarımla birlikte haberi aldık. Hemen belediye binamıza geldik. Tüm birimlerimiz hazırlık yaptı, etafımızda iki büyük askeri alan var. Çöp kamyonlarımızı iş araçlarımızı askeri alanların kapısına yığdık. Bizde ak parti merkesine intikal ettik. Gece üçbuçuğa kadar orada koordine olduk. Halkımız sosyal medyada askeri alanların önündeki iş araçlarımızı çekip paylaşınca diğer belediyelerde yapmaya başladı. İlk yapan belediye biz olduk. İç güdüsel olarak yaptık. Sonra valilik binamıza geçtik, birlikte hareket ettik. Sabah sekiz buçukta Ankara'ya hareket ettik.
Darbe Gecesi 15 Temmuz'da  Askeri Alanların Önüne Kapattık...Kalbim Sıkıştı...Nefesim Kesildi

Darbe girişimini duyunca inanamadım, nefesim kesildi kalbim sıkıştı. TSK'nın bildirisini duyunca şakamı bu dedik. Sayın Cumhurbaşkanımızın o küçücük ekrandan seslenişini duyunca kendimize geldik, herkes silkelendi sokağa döküldü. Demekki bir millet için lider çok önemli, onun çağrısıyla hereks umutlandı, cesaretini topladı. Sahaya inandık. Bizim çok güçlü bir liderimiz var, çok şanslıyız, kıymetini bilmeliyiz. Üç gün boyunca hiç uyumadım. Çok kötüydü meclise gittim savaştan çıkmış gibiydi. Yirmiyedi gün boyunca demokrasi meydanlarında olduk. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.


Başkan buraya diye slogan atıyorlardı.

İki meydanımız vardı, ben her ikisinede gidiyordum, sabaha kadar nöbet bekledik. Gözümüz yaşlı bekledik, zaman zaman ağladık, sarıldık birbirimize ayrı bir ruh vardı meydanlarda. Çanakkale ruhu meydanlara indi.

Annem rahatsızlandı. Ona beni merak etme dedim, kendine iyi bak dedim, çocukalarımı merak ettim eşimi merak ettim, kendim hiç korkmadım. Korktuğum tek şey vatansız topraksız olmak öyle yaşanmaz, bu bir işgal hareketiydi. Bir tek buydu korkum.



Eşim beni twitter'dan takip ediyor...

Evim belediye binasının hemen karşısında çok yakın, pek zamanım olmuyor evde olmaya yemek yapamıyorum eşim çok yardımcı oluyor, anlayışlı bazen bana twitter'dan ne yaptığımı takip ederek söylüyor. Bazen twiterdan takip edip bana mesaj yazıyor, evide programınıza ekleyin, gibi esprili yaklaşımı oluyor ama sağolsun onun desteği olmasa zor olurdu benim için. Herzaman destek oluyor.

Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Meram yer alır...

Meram geçmişte Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine konu olmuş bir yer, bağları yeşilliği ile şimdi baktığımızda Konya'nın akciğeri diyebiliriz. Onaltı milyon metrekare yeşil dokumuz var çok ciddi bir alan. Doğal sit alanlarımız var. askeri alanlarımız var.