Kasım Ayı Sebzeleriyle Mükemmel Tarifler!

Bir süredir kışın yavaş yavaş geldiğini anlatan soğuklarla bir aradayız


Kasım Ayı Sebzeleriyle Mükemmel Tarifler!

Bir süredir kışın yavaş yavaş geldiğini anlatan soğuklarla bir aradayız. Kışın kendini göstermeye başladığı kasım ayında sebze çeşitleri azalsa da yemekleri enfes oluyor.

Kasım ayında sıklıkla tüketebileceğimiz sebzeler;

Lahana
Bal Kabağı
Kereviz

 

Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

2 kg balkabağı
1,5 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişir, tatsız ise daha fazla şeker eklenebilir)
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Kabak Tatlısı Tarifi Yapılışı



Kabak tatlısı için kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkartın. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğin uzunlukta doğrayın. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirin. Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınarak üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Aynı şekilde fırında pişirerek de çok hoş bir tat elde edebilirsiniz. Kabak tatlısı tarifini mutlaka denemenizi tavsiye ederim, şimdiden afiyet olsun.

Balkabaklı Poğaça



Malzemeler ( bu ölçülerle 2 büyük fırın tepsisi çıkıyor)

2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı maya
1 yemek kaşığı şeker
Tuz, 8, 8.5 bardak kadar un
İstediğiniz bir iç malzemesi (patates)

Balkabaklı Poğaçanın Yapılışı:

Balkabağını çok az su koyup iyice pişirin. Hafif ılınınca robottan geçirin. 2 su bardağı püreyi yoğurma kabına alın. Un haricindeki diğer malzemeleride ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde alıp elinizde hafif açın. Hamur ele yapışıyorsa elinizi yağlayın. İç malzemenizden (Ben patatesli iç kullandım) hamurun ortasına biraz koyup hamuru çok bastırmadan kapatın. Tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu, susam veya haşhaş serpip kabarana kadar bekleyin. Kabaran poğaçaları 200 derecede kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız poğaçaları bir örtünün içine koyup, üzerlerini kabatın ki, yumuşak kalsın.

Balkabağı Köftesi



Malzemeler:

600 gr. Balkabağı
1 küçük demet dereotu
1 küçük demet maydanoz
1 orta boy kuru soğan
1 yumurta
5 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı acı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak İçin: 1 su bardağı zeytinyağı

Balkabağı Köftesinin Yapılışı:

Soyulmuş balkabağı dilimini rendenin iri gözünden rendeleyin. Soğanı da rendeleyip, soğanın suyunu elinizle sıkın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyıp ekleyin. Un, tuz ve baharatları da ekleyip tamamen karışana kadar yoğurun. Harçtan 1 yemek kaşığı kadar alıp, avuç içinizde bastırarak yassı köfteler elde edin. Tavada ısınmış olan yağın içine köfteleri dizin. Orta veya kısık ateşte altlı üstlü kızartın. İster sade olarak, ister sarımsaklı yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.

 

Etli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler



2 adet orta boy lahana.

İçi İçin:

4 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
1 kg yağsız dana kıyma
2 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı sıvı yağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı sumak ekşisi
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
Yarım demet taze nane (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz

Üzeri İçin:

Sarmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı

Lahanaları ters çevirip koçan kısmını bıçakla honi şeklinde keserek çıkartalım.Büyük bir tencereye bolca su koyalım ve orta ateşte suyu kaynatalım.Yaprak yaprak ayırdığımız lahanaları 4-5 dakika suda haşlayalım. Haşlanan lahana yapraklarını süzgeçe alalım. İçi için; bir kaba tüm malzemeyi koyup tahta kaşıkla iyice karıştıralım. (kıyma da çiğ olarak eklenecek) Lahana yapraklarının sert damar kısmını bıçakla kesip ayıralım.Çıkardığımız lahana parçalarını tencerenin tabanına yerleştirelim. Yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar koparıp uç kısmına bir tatlı kaşığı kadar kıymalı harçtan koyalım. Yaprağın kenar kısımlarını kapatıp sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde saralım ve tencereye dizelim. Geniş bir kaseye biraz sıcak su ve 1 yemek kaşığı domates salçasını koyalım ve salçayı suda eritelim. Salçalı suyu sarmaların üzerinde gezdirelim. Sonra sarmaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edelim. 2 yemek kaşığı tereyağını minik minik sarmaların üzerine paylaştıralım. Sarmaların üzerini porselen bir tabak ile kapatalım.Su kaynamaya başlayınca sarmaları kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirmeye devam edelim.

Kereviz Salatası Malzemeler



2 adet kereviz
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı mayonez
1 avuç ceviz içi
Zeytin yağı
Yarım limon suyu
Tuz, nane, kırmızı toz biber

Hazırlanışı:

Kerevizler soyulur ve rendelenir. Rendelenen kerevizlerin üzerine kararmasını engellemek için yarım limon suyu sıkılır. Yoğurt ve mayonez bir kaba alınır ve üzerine tuz ve ince kıyılmış sarımsak eklenip karıştırılır Rendelenmiş kereviz yoğurtun içerisine eklenip karıştırılır. Salata servis tabağına alınır ve üzerine nane, kırmızı biber ve ceviz dökülerek servis edilir. Tercihen üzerine bir miktar zeytin yağı gezdirilir.