İstanbul'da konut geri dönüş süresi en kısa hangi ilçede?

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası / 6 Aylık Değerlendirme Raporu yayınlandı. Peki İstanbul'da konut geri dönüş süresi en kısa hangi ilçede?


İstanbul'da konut geri dönüş süresi en kısa hangi ilçede?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Mart-Eylül 2017 arasındaki 6 aylık dönemi kapsayan Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası / 6 Aylık Değerlendirme raporunu yayımlandı. Raporda İstanbul genelindeki markalı konut projelerine ilişkin analizlerin yer alıyor. 


Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası / 6 Aylık Değelendirme Raporu, 2017 yılı Mart ayı öncesi tamamlanan 50 adet, 2017 yılı Mart-Eylül döneminde tamamlanan 25 adet ve inşaatı devam eden 65 adet olmak üzere toplamda 140 adet markalı konut projesi incelenerek hazırlandı.


Geri dönüş süresi Avrupa Yakası'nda daha hızlı


İstanbul'da markalı konut projelerinin ortalama geri dönüş süresi 24.7 yıl. Avrupa Yakası'nda bu süre 23.8 yıl olarak açıklanırken, bölgedeki geri dönüş süresinin en hızlı olduğu bölge 19.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü oldu. Avrupa Yakası'nda geri dönüş süresi en uzun olan bölge İstinye-Tarabya bölgesi oldu. Bölgedeki süre 30.1 yıl olarak açıklandı. 


Anadolu Yakasında ise geri dönüş süresi en hızlı olan bölge Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi oldu. Bu bölgedeki süre 21.8 yıl olarak açıklandı. Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesi geri dönüş süresi en uzun olan bölge oldu. Bu bölgedeki süre ise 34.4 yıl.


Değeri en çok artan bölge: Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra


Anadolu Yakası'nda 6 aylık dönemde değeri en çok artan bölge yüzde 8.2 ile Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi oldu. Raporda bölgedeki düşük fiyaların değer artışını olumlu yönde etkilediği belirtildi. Çekmeköy-Taşdelen bölgesi de yüzde 7.9 ile değeri en çok artan 2'nci bölge oldu. Bomonti bölgesi ise yüzde 7,4 ile 3. sırada yer aldı.


Bomonti yüzde7,4 değer artış oranıyla lider


Avrupa Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinin ortalama 6 aylık değer artış oranı yüzde 3,8 olarak açıklandı. Bu oran Anadolu Yakası'nın yüzde 4,0 oldu.


Avrupa Yakası'nda fiyatın en çok arttığı bölge yüzde 7.4 ile Bomonti oldu.Bomonti'yi yüzde 6,3 değer artışı ile Halkalı-Başakşehir-Ispartakule ve Kayaşehir izledi. 


Avrupa Yakası'nda İstinye–Tarabya bölgesinde fiyatların yüzde 2,3 oranında, Anadolu Yakası'nda Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesinde ise yüzde 0,5 oranında gerilediği görüldü.