Ceren Bilgi Geyik 'Ev, kadınların kendi düzenini oluşturduğu kalesidir'


Ceren Bilgi Geyik 'Ev, kadınların kendi düzenini oluşturduğu kalesidir'

Kadıncaemlak olarak gerek sektör gerekse de sektör dışı kendi alanında fark yaratan kadınlar ile söyleşilerimize devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz The Mandarins Acıbadem projesinin başarılı ve vizyoner kadın mimarı Ceren Bilgi Geyik..

 

Türkiye'de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş hayatında gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Farklı meslek gruplarında özellikle kadınları yönetici, eğitimci pozisyonda görmek daha yaygın iken, Günümüzde bazı meslek grupları için erkek işi, kadın işi gibi kavramlara dönük bir algı ne yazık ki hala var.

Ancak işin perde arkasında; "işin mutfağında çalışmanın ,temel taşlardan biri olduğu göz önünde bulundurulduğunda, özellikle inşaat sektöründe kadının tasarım aşamasından, uygulama aşamasına kadar yapılan işin başında olması "kadın eli değmiş" projeleri ortaya koymakta ve kaliteyi yükseltmektedir.

Kadınlar, genelde erkeklere göre daha yüksek organizasyon yeteneğine sahip olduğundan, sonuç almak için “sofistike etki stratejilerini” kullanmaktalar.

Yani ilk önce karşısındaki muhatabının bakış açısını anlamaya çalışır, konuya sadece mantıkla değil aynı zamanda duyguyla yaklaşır. Çünkü erkek egemen iş dünyasında daha üst düzey görevler alabilmek için zorlu mücadeleler vermek gerekebilir. Bu öncelikli empati yeteneği ve yoğun çaba, ulaşılan yüksek pozisyonlarda kadınların daha başarılı, titiz ve detaycı olmalarını sağlıyor.

Kariyerinin başında olan kadınlarına tavsiyeleriniz nelerdir? 


İnşaat sektörü, bir yapının sadece “bir düşünce ve fikirden” ibaretken, tasarım ve inşaii süreçlerin tamamlanması sonrasında, insanların da dahil olmasıyla can bulan ,yeni bir yaşam sunan, sürekli çalışan, yenileyen ve yenilenen aktif bir sektör. Ekonomiyle paralel bir sektör olduğu için ise her zaman stresli ve yoğun bir iş hayatı olduğunu söylemek gerekir. 7/24 çalışan bir sistem içinde; gerek zorlu şantiye koşullarına, yoğun mesai saatlerine gerekse erkek iş arkadaşlarının çoğunlukta olduğu inşaat sektöründe kadın olarak var olmak özellikle başlangıç yıllarında zor ve sabır gerektiren bir süreç.

Çünkü çocukluktan itibaren erkek çocuklarına, kule vinç, traktör, beton pompası gibi oyuncaklar alınırken, kız çocukları için ise oyuncak bebek, evcilik oyuncakları alınan bir toplumda yaşadığımız için, “erkek işi” olarak düşünülen sektörde kariyerinin başında genç bir kadın olarak kendini ispat etmek, mesleki başarıyı ispatlamaktan önce toplumsal algıyı kırmak için emek sarf etmeyi gerektiriyor.

Ancak bu zorlukları, yıllar içerisinde tecrübe edindikçe avantaja çevirmek mümkün. Kadınlar genelde iletişim konularında daha başarılı ve empati yeteneğine sahip oldukları için yapılacak işe ve uygulamalara farklı bakış açıları, duygusal zeka farklılıkları, daha verimli ve dinamik bir çalışma  ortamı yaratmakta böylelikle daha detaycı, titiz, üretken ve toparlayan yapı ile ekstra katkı sağlamaktadır. Çünkü mesleğin cinsiyeti yoktur, karakteri vardır.

Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olur?


Yaşanacak ev seçiminde genelde erkekler salona büyük bir oturma grubu yerleştirir miyim, tv ünitesini ne kadar uzağa koyabilirsem o kadar büyük televizyon alabilirim gözüyle bakarken, kadınlar ise mutfak dolaplarının adedini,  eşyalarını yerleştirebileceği dolapları ,banyo dolabının altında temizlik malzemelerinin konulabileceği yeterli büyüklükte banyo dolaplarının olup olmadığına bakarlar. Çünkü evin büyük metrekarede olması, aynı oranda rahat ve kaliteli yaşanabilir olması anlamına gelmemektedir.

Doğru lokasyon seçimi, iş sonrası yoğun trafikte saatler geçirmek yerine kişisel zaman ayırabilmeyi, otopark imkanlı bir konutta yaşamak park yeri bulmak için sokaklarda tekrar tekrar tur atmamayı ,bünyesinde sosyal tesis bulunduran bir komplexte yaşamak; yağmurlu bir havada spor salonuna gitmeyi ertelemek yerine sadece bir asansörle spor aletlerine ulaşabilmeyi, açık sosyal alanlı bir projede oturmak iş yoğunluğundan yazın tatile gidemiyorken hafta sonu açık havuzda güneşlenebilmeyi beraberinde getirir.

İnsanlar, yaşadıkça kendi hayatları doğrultusunda kriterler belirlerler, yıllar geçtikçe olmazsa olmaz kriterlerin sayısı gittikçe artar.İş yaşamından arta kalan her anın kıymetli olduğu günümüzde, yaşanılan proje ne kadar kritere cevap verirse, yaşam kalitesi ve geçirilecek zaman o denli artacaktır.

 İstanbul'da oturmak için hangi semti ve yatırım yapmak için hangi semti seçerdiniz?


Doğma büyüme İzmir’liyim. İzmir’de hayat stressiz, trafiksiz ve merkezlere ulaşım kolaydır. Tüm yollar denize çıkar ve düzenlidir, yeşildir. İş hayatında büyük projelerde yer almak ve kariyerime çizdiğim yolda devam etmek üzere 5 yıldır istanbul’da yaşamaktayım.İlk ev tercihim Avrupa yakasında olmasına rağmen, kalabalık, karmaşa ve trafik sebebi ile evlilik sürecimizde sadece Anadolu yakasında ev arayışına girmiştik.

Acıbadem’de oturuyoruz. Sakinliği, sessizliği, aynı zamanda her yere ulaşım kolaylığı, merkezlere ve özellikle denize yakınlığı, iş hayatında arta kalan zamanı kaliteli geçirebilmek adına eşimle tercihimiz Acıbadem olmuştu.  Verdiğimiz kararın doğruluğunu her gün yaşayarak tekrar hissediyoruz. Özellikle Kadıköy bölgesinde yeni yapılan konut projeleri, yaşamaktan keyif aldığımız bölgede doğru karar, doğru lokasyon seçimi tedirginliği yaşamadan, huzurla yatırım yapabilmemize olanak sağlıyor.


Ev satın alma kararında kadınların asıl karar  mercii olduğunu düşünüyor musunuz?


Kesinlikle. Ev, insanın yoğun iş hayatından arta kalan sayılı saatlerde vakti geçirdiği, stresten uzaklaştığı, ailesiyle birlikte olduğu, kendi düzenini oluşturduğu kalesi.

Ailede her iki birey çalışıyor olsa da, yaşanan evin esas kullanıcısı kadınlar. Gerek mutfak düzeni, gerek dolap yerleşimi, gerek mobilya seçimlerinde genelde karar mercii kadınlar. Mutfak yerleşimindeki doğru kararlar, seçilecek aksesuarlar mutfakta geçirilebilecek zamanı kısaltabilir, evde birçok oda olmasına rağmen doğru depolama-dolap alanları düşünülerek tasarlanmamış bir proje kullanım açısından verimsizdir, 2018 yılında hala elektrik süpürgesi yatak odasında, vileda kovası duşakabinin içine konulmasını zorunlu kılan, küçük gibi görünen ama kullanım kolaylığı ve kalite detaylar düşünülmeden bir proje tasarlandıysa, ev sahibi dairesini kullandıkça mutlu olmayacaktır. Bu sebeple biz, Mandarins inşaat ekibi olarak,kaliteli malzemeler kullanılarak tasarlanan ferah mekanlar yaratmanın ötesinde, ev sahiplerinin yaşamlarını kolaylaştıracak detayları düşünerek projelerimizi hazırlıyoruz.