Ev işi yaparken sağlığınızdan olmayın!

Çamaşır asmak, ütü yapmak, bulaşık yıkamak insanı nasıl sakatlayabilir? Uzmanlar, ev işleri sırasında yaşanacak uzun süreli duruş bozukluğu ve dengeleme sorunlarının; omuz, kol, kalça, el bileği parmaklar, sırt, bel, kalça, diz ve ayak sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre, basit önlemler alınarak bu sorunların önüne geçmek mümkün.


Ev işi yaparken sağlığınızdan olmayın!

  • 1

    Ev işleri sırasında yapılan hatalar, kas iskelet sisteminde kimi zaman telafisi oldukça zor rahatsızlıklara yol açıyor. 

  • 2

    Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, ev işi yaparken alınacak basit önlemler ile kas iskelet sistemindeki yaralanmaların engellenebileceğini söyledi.

    Dr. Erdoğanoğlu, ks iskelet sistemi sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şöyle aktardı.
  • 3

    “Sağlıklı bir omurga duruşu için çalışma yüzeylerinin doğru yüksekliği önemli. Bunun için önünde durduğunuzda sırtınız kambur olmadan çalışabildiğiniz yükseklik sizin için doğrusudur.
  • 4

    Belden çok fazla öne eğilmek omurga sağlığı açısından risklidir. Vücuttan 30 cm uzaklıkta sıklıkla yapılan işler, ağrıyla başlayan şikayetlere yol açar. Tezgah ve masada çalışırken, gövdenizin çok uzakta kalmamasına dikkat edin.
  • 5

    Lavaboda yıkama işi yaptığınızda bir adımınızı öne alarak çalışın ve öndeki bacağınızı belirli aralıklarla değiştirin. 

  • 6

    Ev işlerinde, uzun süreli ayakta ya da oturarak çalışmamaya dikkat edin. Bu işleri gün içerisinde dönüşümlü olacak şekilde ayarlayın.
  • 7

    Vücudumuzu en çok yaralanmalara açık hale getiren ani dönme hareketleridir. Uzun süreli ütü yapılırken, istemsiz olarak gövde sık sık dönme hareketi yapar. Çalıştığınız yöne doğru bir adım alın ya da ayaklarınızın yere tam temasını sağlayan döner bir taburede oturarak ütü yapın.

    Sıkça kullandığınız eşyaları, dolapların göz seviyesi yüksekliğinde kolayca erişebileceğiniz yerlerinde muhafaza edin.

  • 8

    Perde asarken olduğu gibi ellerin başın üzerinde, dirseklerin omuzların üzerinde olduğu işler yaralanmalara yol açar. Bunu önlemek için merdiven gibi yükseltiler kullanın. 

    Çamaşır asarken, sepeti bir sandalyenin üzerine koyun, böylelikle öne doğru bükülmek zorunda kalmazsınız. Çamaşırlarınızı, bel çukurunuzu artırmadan, hafifçe öne doğru eğilerek ası


  • 9

    Yer silmeyi dizlerinizin üzerinde yapmayın. Uzun saplı bir temizlik malzemesi kullanın.

    Dizlerinizin üzerinde durmanızı gerektirecek bir iş yapacaksanız, dizlik kullanın ya da dizin altına minder gibi yumuşak bir dayanak koyun. Bu süre boyunca tek dizinizin üzerine değişimli olarak durun.

    Elektrikli süpürgesinin sapının yeterince uzun olmasına dikkat edin.
  • 10

    Alışveriş çantalarını iki kola eşit olarak bölüştürün. Çok ağır yükler için alışveriş arabası kullanın.

    Ev işleri sırasında mutlaka dinlenme molası verin. Her 50 dakikalık çalışma sonrasında 10 dakika dinlenin.”
  • 11

    Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, geçmeyen ağrı, kuvvet kaybı, uyuşma, yorgunluk, halsizlik, his kaybı, şişme ve yanma hissi, elleri sık sık sallama ihtiyacı, sıkı kavanozları ve kapı kollarını açmada zorlanma, taşınan bir eşyayı düşürme korkusu, gece uyanarak kolları sallama ihtiyacı, boynu ovma ihtiyacı gibi şikayetlerin önemli sinyaller olduğunu belirterek, bu durumda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğine vurgu yaptı.