Oraya sürücüsüz metro geliyor!

Son teknolojinin kullanılacağı Gebze metro hattının ihalesi 1 Şubat’ta yapılacak. Metro hattı sürücüsüz olarak hizmet verecek.


Oraya sürücüsüz metro geliyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Gebze metro hattının ihalesi 1 Şubat’ta yapılacak. Son teknolojinin kullanılacağı metro hattında 4. otomasyon düzeyinde bulunan (GoA4) tam otomatik sürücüsüz metro hizmet verecek. 


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, yüksek performans, yüksek güvenilirlik ve düşük sefer aralıkları, düşük işletme maliyeti sürücüsüz, yolcu taleplerine daha iyi yanıt verebilme metroların cazibesine cazibe ekliyor. Bu sebeplerden dolayı dünyada da geçişlerin başladığı tam otomatik metro sistemi Gebze hattında da uygulanacak.


DAHA KISA YOLCULUK SÜRESİ


Bu sistem daha iyi ivmelenme, frenleme ve işletme hızı sayesinde son duraklar arası minimum yolculuk süresi ile daha üstün bir hizmet sağlayacak. Buna bağlı olarak yolcunun ortalama bekleme süresinde azalırken yolcu yığılmalarının da önüne geçilecek. İstasyonlardaki bekleme süreleri şartlara göre Kontrol Merkezi’nden ayarlanabilecek. Personel bulunmayan trenlerde tren arızalarında daha fazla gecikme yaşanabiliyor. Gecikme süresi uç istasyonlarda trenler hemen geri döndürerek giderilebilecek veya boşlukları gidermek üzere sisteme yedek trenler dahil edilebilecek.


Sürücülü trenlerde sürücünün kabin değişmesi zaman alacağından bu gecikme süresi daha da zor gideriliyor. Sürücüsüz metro sistemlerinde sürücü olmadığından sürücünün yaptığı tüm müdahale ve kontrolleri elektronik sistemler yardımıyla Trafik Kontrol Merkezi’nden yapılıyor. Trenin arıza, yangın, acil durum gibi durumlarda Kontrol Merkezi’ndeki tren ile ilgili iş istasyonuna gelen alarm bilgisine göre trene müdahale edilecek.


90 SANİYE ARALIKLI SEFER 


Sürücüsüz metro hattında 1080 yolcu kapasiteli, 4 araçtan oluşan GoA4 sürücüsüz metro kullanılacak. Sürücüsüz metro 12 istasyonlu, 15,6 kilometrelik metro hattında sinyalizasyon ekipmanları sayesinde 90 saniye aralıklarla sefer yapmaya da elverişli olacak. 


Gebze-Darıca arasında hayata geçirilecek olan 15.6 kilometrelik metro hattı çalışmasının bin 560 günde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Metro hattı 15.6 kilometre uzunluğa sahip olacak. Gidiş -dönüş toplam 32 kilometrelik bir hat hayata geçirilecek. Hattın yüzde 94’lük bölümü yerin altından işleyecek. Hatta 12 istasyon bulunacak. Darıca, Gebze ve OSB'ler arasında ulaşım 19 dakikada sağlanmış olacak. Hattın 14,7 kilometresi tünel 900 metresi hemzemin olarak hayata geçirilecek.


Metro araçlarının her türlü bakım ve onarımına cevap verecek bakım onarım sahası ile araç deposu ve kontrol kumanda merkezi hattın sonundaki Pelitli'de yapılacak. Planlanan TCDD Gar istasyonu ile  Marmaray  ve Hızlı Tren üzerinden İstanbul başta olmak üzere diğer şehirler ile bağlantı sağlanmış olacak. İlk istasyon olan Darıca Sahil İstasyonundan başlayacak olan yolculuk, 12. ve son istasyon olan OSB istasyonunda 19 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmış olacak.