Türkler Katar’da 20 milyar dolarlık iş almayı planlıyor!

Katar, 2022 yılında yapılacak Dünya Kupası için 150 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirecek. Türk müteahitler Katar’da yılda 20 milyar dolarlık iş almayı planlıyor.


Türkler Katar’da 20 milyar dolarlık iş almayı planlıyor!

Katar, 2022 yılında yapılacak Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda 150 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirecek olan Katar'ın Türk inşaat şirketlerine iş imkanı sağlaması bekleniyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Akşam Gazetesi'nden Miray Çimen'in sorularını yanıtladı. 

İşçi 4 katı maaş alıyor

 Mithat Yenigün, Türkiye’den yurtdışına gönderilen işçilerin maliyetinin düşürülmesini beklediklerini ifadere ederek şunları söyledi; "2014’te kısmen düzeltildi. Buna rağmen fazla gidiş olmadı. 2002 yılında 2 milyar ciroya karşılık 25 bin işçi göndermişken, 2014’te 30 milyar dolara çıktık, 35 bin işçide kalmışız. Bu rakamın 250 bine çıkması gerekir. Burada 3 bin lira alan idari işler elemanı oraya gittiği zaman 3 bin dolar alıyor. Yani 4 katına yakın bir para alıyor ve tasarruf ediyor. Biz nasıl olsa bu ücreti birilerine veriyoruz. Kendi işçimizle gitmeyi tercih ederiz"

150 milyar dolarlık iş hacmi

Katar Bayındırlık Bakanlığı Altyapılardan Sorumlu Müsteşarı'ndan "Türk firmalarıyla altyapı işlerini yapalım" teklifinin geldiğini ifade eden Yenigün 2022 dünya kupasını hatırlatarak, "Onların 2030 yılına kadar 150 milyar dolarlık yatırım hedefi var. Firmalarımız bölgede stadından yoluna kadar pek çok iş üstlendi. Katar’da rakibimiz yok. En iyi biziz. Bu pazarda öncü olmayı sürdüreceğiz" dedi. 

Balon yok talep azaldı

Yenigün'e konut fiyatlarıyla ilgili sorular da yöneltildi. "Balon değil de talep azalması var" diyen Yenigün, "Yerli vatandaş dolarda mı kalayım, TL’ye mi döneyim belirsizliğinde kalıyor. Ama Türkiye’de konut hala ciddi bir yatırım aracı" ifadelerini kullandı.

Rusya'ya kapasitenin artmasını bekliyoruz

Yenigün, Rusya pazarından gelinen son durumu da değerlendirdi. Yenigün şu ifadelerde bulundu; "Rusya açıldı ama eski kapasiteye ulaşır mıyız emin değilim. Çünkü Rusya uçak düşme olayından sonra geçen süreyi boş geçirmedi. Çinliler geldi, kendi firmaları harekete geçti. Turizmde eski seneler yaklaştık ama 4-5 milyar dolar arasında sözleşme yaparken, geçen sene 2 milyar kadar bir sözleşme yapıldı Rusya’yla. Ambargo olduğu için kaynaklar da kısıtlı, bankalar rahat değil. Ama önümüzdeki süreçte artmasını bekliyoruz."