Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır: “Bankaların kredi desteği ve kripto para düzenlemesi, konutta yabancı yatırımını patlatır”


Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır: “Bankaların kredi desteği ve kripto para düzenlemesi, konutta yabancı yatırımını patlatır”


Yabancı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye pazarına güven duyduğunu ve daha fazla yatırım yapmak istediğini söyleyen Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, ancak yatırımın önündeki en büyük engelin finansman transferi sorunu olduğunu dile getirdi. Bahadır “Yabancıya kredi kullandırmakonusunda bankaların esnek davranması ve kripto para düzenlemesiyle yabancıya konut satışı patlar” dedi.

Yabancı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye pazarına güven duyduğunu ve daha fazla yatırım yapmak istediğini söyleyen Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, ancak yatırımın önündeki en büyük engelinfinansman transferi sorunu olduğunu dile getirdi. 

Yabancıların ülkelerinden para transferi yaparken büyük sorunlarla karşılaştığını,özelliklePakistan, Fas gibi ülkelerden yatırımcıların bu sorunu bizzat aktardıkları kaydeden Bahadır, bdurumun yabancı yatırımcınınbaşka ülkelere kaymasına ve bizim de bu yatırımları kaybetmemize neden olduğunu hatırlattı. 

Konut, arsa ve iş yeri satın alınmasına destek olmak amacıyla finans kurumlarının uygulamalarının bulunduğuna dikkat çeken Bahadır, finansman transferinin kolaylaştırılması gerektiğini belirttiSadece Ortadoğu’dan değil, Afrika ile Asya ülkelerinin de ülkemize ilgi gösterdiğinin altını çizen Abdüssamet Bahadır Yabancılar Türkiye’ye güveniyor ve daha fazla gayrimenkul yatırımı yapmak istiyor. Ancak kredi kullanma oranları çok düşük. Banka ve kredi kuruluşları yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa sektörün ekonomiye katkısı ciddi şekilde artacaktır.Kredi ile gayrimenkul alanların oranı toplam satışlarda yüzde 5’in altında, İngilterede ise yüzde 50’lerde. Yabancı yatırımcıların pek çoğunun Türkiye'de sorun yaşamamak için yatırımdan kaçtığı billiniyor” diye konuştu. 

Kripto parayla ödeme yapmak istiyorlar

Öte yandan; gayrimenkulde kripto para ile ödemenin artan bir talep olduğuna dikkat çeken Bahadır, yabancıların ödeme aracı olarak kripto parayı kullanmak istediklerini dile getirdi. Bahadır “ABD’den ve Avrupa'ya kadar bir çok ülke, konut satışında kripto parayı kullanıyor. Bizde şu an için kripto paraların ödemelerde kullanımı yasak. Ancak kripto para alım satımında denetimli bir yasa üzerindeçalışıldığını biliyoruz. Eğer yasal bir zemin oluşturulursa sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yaşayan yabancı yatırımcıların kripto para ile ödeme talepleri yerine getirilmiş olur. Bu durum sektörümüzü çok yukarılara taşıyacaktırBu şekilde bir uygulamanın yabancı yatırım rakamlarımıza olumlu etkisi çok yüksek olur. Satışları en azından yüzde 20 civarı artıracağını bile düşünsek, bu çok büyük bir rakama tekabül eder. 

Özellikle pandemi şartlarının devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde satışların düşme ihtimalini göz önüne alırsak ülkemize kripto parayla yatırım çekmenin önemi daha da ortaya çıkıyor” diye konuştu