KONUT FİNANSMAN MALİYETİ DÜŞTÜ KONUTA TALEP ARTACAK!


KONUT FİNANSMAN MALİYETİ DÜŞTÜ KONUTA TALEP ARTACAK!


 

Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin DİNÇEL, kamu bankalarının konut kredileri oranlarındaki yapılacak indirimi değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından konut kredi oranlarında, “Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank” 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirim yaptı. Konut kredileri oranlarında ise 26 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1.29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 faiz oranı uygulanmaya başlanacak.

İndirimi değerlendiren Hüseyin DİNÇEL, "Bilindiği üzere konut kredi oranları vatandaşın ev alma kararında oldukça etkili. Yüksek oran maliyetleri nedeniyle birçok kişi konut alımını erteliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan tarihin en düşük konut kredisi kampanyasında, düşük oranların piyasayı ne kadar hareketlendirdiğine ve talebi canlandırdığına şahit olmuştuk. Merkez Bankası'nın yaptığı bu indiriminin ardından kamu bankalarının piyasaya yön vermesi önemli bir adım oldu. Bugün yapılan indirimle birlikte, son 1 yıldır oldukça düşük seyreden banka finansmanlı konut satışlarının payı yeniden artışa geçecektir. Vatandaş önemli bir finansman maliyetinden kurtuluyor. Ayrıca döviz ve altından karını alanlar, bu düşük oranlı finansmanlar sayesinde, alıcı yeniden konuta yönelebilir. Kamu bankalarının attığı bu adımı özel bankalar da takip ederse, geçen yılın gerisinde kalan konut satışları hızla canlanır, geçen yılki 1.5 milyon seviyesi yeniden gündeme gelebilir."