Halı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Halı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Halı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? | 4 Adımda Halı Seçimi

Yeni bir halı seçmek çok heyecan verici olabilir. Odanızın görüntüsünü tazeler ve hatta odanıza yepyeni bir görünüm kazandırabilir. Hangi alan için seçiyor olursanız olun en doğru halıyı bulmanız için halı alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sizin için hazırladık. Rehberimizin halı seçiminizde size yardımcı olmasını umuyoruz. 

1. Halı dokuları hakkında bilgi edinin.

Eskitme, peluş, bambu, baskılı, jüt, el dokuma... Halı satın almak istediğiniz zaman farklı malzemelerden üretilmiş ve farklı dokulara sahip halılar olduğunu görebiliriniz. Her bir malzemenin kendine özgü bir stili vardır ve bunca seçenek içerisinde yaşam tarzınıza ve halının kullanım alanına göre seçim yapmak oldukça önemlidir.

Örneğin peluş halı yumuşak ve pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Zarif, rahat ve klasik görünümü sayesinde sıklıkla tercih edilir. Bakımı oldukça kolay olan bu halılar, yine de evin her alanında kullanmak için doğru bir seçim olmayabilir. Sık ve uzun tüylere sahip olan peluş halılar ayak izlerini de kolayca belli eder. Bu yüzden trafiğin nispeten az olduğu yatak odası veya misafir odası gibi alanlarda peluş halınızı çok daha uzun süre kullanabilir ve olası yıpranmaların önüne geçebilirsiniz.

Jüt halının bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni bir alana kolayca egzotik görünüm ve organik bir his katmasıdır. Doğal liflerden oldukça dayanıklı bir ip elde edilir ve bu ip ile dokunan halılara jüt halı denir. Trafiğin yoğun olduğu alanlarda dahi uzun yıllar kullanılabilen jüt halıların şaşırtıcı derecede yumuşak dokusu vardır ve bakımı kolaydır. 

Makine halısı polipropilen, naylon, polyester, akrilik ya da ipek gibi birçok farklı malzemeden üretilir. El dokuması halılara göre oldukça düşük bir fiyat alternatiftir ve malzeme kalitesine göre 20 yıla uzun bir kullanım ömrü sunabilir. Her boyut, malzeme, renk ve desen seçeneği vardır.

Shaggy halı ise kalın ve tüylü bir görünüme sahiptir. Salon, yatak odaları, çocuk odaları gibi birçok alanda kullanılabilir. Yumuşak ve tüylü yapısı sayesinde hem odanıza sıcak bir doku kazandıracak, hem de soğuk zeminlerde evin daha sıcak olmasını sağlayacaktır. 70’lerde oldukça popüler olan shaggy halıların tekrar trend olmasının en büyük nedenlerinden biri de kullanıldığı alanın görüntüsünü anında farklılaştırması.

El dokuması halılar yün, pamuk, ipek veya jüt gibi birçok farklı malzemeden dokuma tezgahında el işçiliği ile yapılır. El dokuması halı ve kilimlerin kalitesi düğüm sayısı, kullanılan boyalar ve ipliklerin kalitesi gibi birçok faktöre bağlıdır. Kaliteli malzemelerden yapılan ve özenli kullanılan el dokuması halılar nesiller boyu kullanılabilir ve seri üretilmediği için her biri benzersizdir. Bu nedenle de değerli bir koleksiyon ögesi olabilir.

2. Renk ve desenleri karşılaştırın.

Bu kadar çok renk ve desen seçeneği mevcutken doğru halıyı seçmek karar verme aşamanızın en zor kısmı olabilir. Halı almak istediğiniz odada oluşturmak istediğiniz stile uygun renkleri belirleyerek seçeneklerinizi daraltarak işe başlayabilirsiniz. Örneğin sakin ve huzurlu bir ortam yaratmak için soğuk maviler veya yeşiller; geniş bir alanı daha sıcak bir alana çevirmek için kırmızı veya turuncunun tonlarını düşünebilirsiniz. Açık renkler ise küçük bir alanı daha ferah gösterir. 

Halınızın odanızda odak noktası olmasını mı yoksa arka fon olarak kalmasını mı istiyorsunuz? Eğer odanızın öne çıkan parçaları mobilyalarınız ise nötr tonlarda bir halı seçmek daha dengeli bir alan yaratmanızı sağlar. 

Koyu renkler ve çok desenli halılar lekeleri ve yıpranmayı çok daha iyi gizler. Çocuğunuz ya da evcil dostunuz varsa çok desenli veya koyu renkli halılar sık kullanılan alanlar için daha iyi bir seçim olacaktır.

Eğer doğrudan ve bol güneş alan bir alanda kullanacaksanız halınızdaki renk ve desenlerin solmaya karşı dayanıklı olduğundan emin olmalısınız. 

Halının kullanılacağı alanı ve halının yapısını göz önünde bulundurmadan seçilen halılar birkaç yıl içinde düşük performans gösterecek ve ayrıca lekelenme ve yıpranma nedeniyle eskisi gibi görünmeyecektir.

Tüm gerekli araştırmaları yaptığınızdan emin olduktan sonra halı seçimi yapabilirsiniz.

3. Satın almak istediğiniz halının bakımı hakkında bilgi alın.

Yeni halınızdan memnun kalmanızın en önemli koşullarından biri bakımının sizin için zahmetli bir iş haline dönüşmemesidir. Küçük çocukların veya evcil hayvanların olduğu evlerde uzun tüylü ve temizliği zor olan halıların her zaman temiz kalmasını sağlamak zor olabilir. Bu durumdaysanız leke tutmayan halılar yaşayabileceğiniz hayal kırıklığının önüne geçecektir.

Halı satın almadan önce yapacağınız küçük bir araştırma ile bakım ve temizlik gereksinimlerini öğrenebilirsiniz. Halınızın ne sıklıkla temizlenmesi gerektiğini veya temizlik için özel bir ürünleri öğrenmenizi öneririz. Doğru zamanda ve doğru ürünlerle yapılan temizlik halınızın ömrünü uzatacaktır. Eğer bu tür işler için zaman ve para harcamak istemiyorsanız temizliği için daha çok özen gereken halıları atlayıp bakımı kolay halılara yönelmelisiniz. Kirlenmeye dayanıklı olması ve temizliğinin kolay olması için desenli halıları tercih edebilirsiniz.

4. İyi bir halının bir servete mal olmak zorunda olmadığını unutmayın.

İyi bir halı mutlaka pahalı olmak zorunda değildir. Yaşam tarzınıza ve bütçenize uygun halıyı bulmak için iyi bir araştırma yapın. Karşılaştırma yapabilmek için mutlaka seçtiğiniz halıların özelliklerini öğrenin. 

Her oda için doğru halıyı seçmek bütçenizi de doğru kullanmanızı sağlayacaktır. Örneğin sık kullanılan alanlarda leke tutmaz halılar daha iyidir. Misafir odası gibi çok sık kullanılmayan odalar için ise şık fakat uygun fiyatlı bir halıtercih edebilirsiniz. 

Fiyat ve performansı dengelemek için halımalzemeleri hakkında bilgi edinin. Uzun yıllar kullanmak isteyeceğiniz bir halıya yatırım yapabilirsiniz. Değişiklikten hoşlanıyorsanız daha bütçe dostu ve şık halılara yönelebilirsiniz.

Eğer güzel bir parke ya da zemine sahip değilseniz duvardan duvara halılar odanızın görünümünün daha güzel olacağını garantiler. İçinize sinen bir zemine sahipseniz kilim gibi daha küçük birden fazla halıyı aynı oda içerisinde kullanarak farklı bir görünüm elde edebilir ve böylece odanızı bölümlere ayırabilirsiniz. Kilimlerin kolayca kaymaları tehlike oluşturabilir fakat bir halı kaydırmaz bu problemi çözecektir. Üstelik bunu yapmak bütçenizi de sarsmaz. 

Evinizin her alanına uygun onlarca halı seçeneğini keşfetmek için siz de Evidea mağazalarını veya evidea.com’u ziyaret edin!