Esas Gayrimenkul’ün GES projesi 17 Burda AVM’de faaliyete geçti


Esas Gayrimenkul’ün GES projesi 17 Burda AVM’de faaliyete geçti

Esas Gayrimenkul’ün GES projesi

17 Burda AVM’de faaliyete geçti

 

Esas Gayrimenkul, 17 Burda AVM’nin çatısına kurduğu Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) tamamladı. 22.000 m2 alanda 3 MWp kurulu güce sahip olan sistem, Türkiye’de ticari gayrimenkuller arasında bugüne kadar kurulmuş en büyük GES sistemi oldu. Üretilen enerjiyle AVM’nin toplam elektrik tüketiminin %30’u karşılanabiliyor.

 

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul yatırım şirketlerinden Esas Gayrimenkul, 17 Burda AVM’nin çatısına “Yap İşlet” modeliyle kurduğu Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) tamamladı. Şirketin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilk olarak Çanakkale’de bulunan 17 Burda AVM’de kurulan sistem, 22.000 m2 alanda 3 MWp kurulu güçle Türkiye’de ticari gayrimenkuller arasında bugüne kadar kurulmuş en büyük GES sistemi oldu. 

 

AVM’nin toplam elektrik tüketiminin %30’u karşılanabiliyor

Çanakkale’deki güneş verimliliği ve binanın mimari yapısı dikkate alınarak hayata geçirilen proje kapsamında 17 Burda AVM’de kurulan GES sisteminde, I-REC (International Renewable Energy Certificate) sertifikalı enerji üretiliyor. Üretilen enerji sayesinde, AVM’nin toplam elektrik tüketiminin %30’u ve anlık olarak AVM’nin güç ihtiyacının tamamı karşılanabiliyor. Kurulan sistemle aynı anda 856 evin tükettiği enerjinin karşılanmasına, 701 ton atığın geri dönüştürülmesine ve 1.025 ton kömürün yakılmasına eş değer enerji üretiliyor. Üretilen enerjiyle toplam 2.051 ton karbonun doğaya salınımı engelleniyor.

 

“01 Burda, 39 Burda ve 41 Burda AVM’de de GES sistemleri kuracağız” 

Konuyla ilgili açıklama yapan Esas Gayrimenkul Varlık Yönetimi Lideri Nevzat Yavan, “Sürdürülebilir bir gelecek adına başlattığımız bu önemli projede, ilk GES sistemimizi kurmuş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. 17 Burda AVM’de kurduğumuz bu sistemle AVM’nin toplam elektrik tüketiminin %30’unu karşılayabileceğiz. 2022 yılı içerisinde 01 Burda, 39 Burda ve 41 Burda AVM’de de GES sistemleri kuracağız. Böylece bu AVM’lerimiz toplamda 7 MWp kurulu güce sahip olacak. Adı geçen 4 Burda AVM’sinin toplam ortak alan tüketiminin %72’sini IREC sertifikalı yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız, 2030’a kadar bu oranı portföy genelinde %100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu 4 AVM’mizin tamamında GES sistemi faal olduğunda yaklaşık 2.140 evin tükettiği enerjiyi karşılayabilecek ve 5.128 ton karbonun doğaya salınımını engelleyecek. Esas Gayrimenkul olarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlarken sektörümüze ilham vermeye devam edeceğiz.” dedi.