600 YILLIK HÜNKARİ GÜVERCİN IRKIİSTANBUL’DA SERGİLENDİ


600 YILLIK HÜNKARİ GÜVERCİN IRKIİSTANBUL’DA SERGİLENDİ

600 YILLIK HÜNKARİ GÜVERCİN IRKIİSTANBUL’DA SERGİLENDİ

HÜNKARİ Güvercinleri Osmanlı İmparatorluğudöneminde sadece saraylarda beslenip yetiştirilmesine izin verilen ve halk tarafından beslenmesine asla izin verilmeyen tarih kitaplarımıza konu olmuş adından da anlaşıldığı üzere Hünkar’a Ait olan güvercin demek olan HÜNKARİ tüm dünyada bilinen dış özellikleriyle kostüm kuşları sınıfında önemli bir yere sahip olan ÜLKEMİZDE tescilli tek kanatlı soyumuzdur. 

Yetiştirilmesi oldukça zahmetli ancak seyretmesi ve uçuşunu izlemesi bir o kadar zevkli olan bir güvercin ırkıdır.Özellikle bir kaide üzerinde ya da bekar tüneklerinde göğsünü gererek durması, kendine has özel TIĞ Tepe denen şapkası, Paçaları, Göğsünde ters yöne açılan halk dilinde GÜL olarak NİTELENDİRİLEN kabarık tüyleri, kanat ve gövde renkli olarak ikiye ayrılmış nadide bir güvercin ırkımızdır. HÜNKARİ, Osmanlı İmparatorluğunun o dönem ileri gelenleri tarafından ülkemize gelen önemli yabancı misafirlerehediye edilerek soyun yurt dışına çıkmasına başka güvercinlerle çiftleştirerek kırılmasına maalesef neden olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğunun 1800’lü yıllarında gizlice halk arasında yetiştirilip beslenmeye başlanması sonrasında yurt dışından gelen ticari gemiler aracılığı ile ülke dışına satılarakoradaki güvercin yetiştiricilerin büyük ilgisini çekmiştir. 

Topraklarımızda doğan ve gelişen bu zarif güvercinler zaman içerisinde farklı güvercin ırklarının gölgesinde kalmış ve türleri tehlike altına girmiştir.

Bu nedenle kendilerine HÜNKARİ SEVDALILARI diyen bir grup İstanbullu yetiştirici HÜNKARİ’ye gönül vermiş ülke genelinde bu sevdaya öncülük etmiş kişilerle temas ederek HÜNKARİ Irkımızın korunmasında, beslenmesinde, yetiştirme ve kostüm kurallarının belirlenmesinde ayrıca gelecek nesillere bu güzel ırkımızı doğru bir şekilde aktarmak için görüş alışverişinde bulunmak için bir araya gelmişlerdir.

Kendilerine İSTANBUL’LU HÜNKARİ SEVDALILARI adını takan bu grup Ülkemizin tek yasal GÜVERCİN FEDERASYONU olan TGF Türkiye Güvercin Federasyonuna başvurarak yıllık mevcut toplantı takvimi, takip ve yarışma programlarında olmayan HÜNKARİ’nin kabul görmesi için yoğun temaslarda bulunmuşlardır. Yapılan görüşmelerde TGF Türkiye Güvercin Federasyonu Onursal Başkanı Sayın Mustafa Hayırlıoğlu ve Yönetim Kurulunun desteklerini arkasına alan İSTANBUL HÜNKARİ SEVDALILARI hızlıca çevre illerde HÜNKARİ’ye gönül vermiş kişileri örgütlemiştir. Sonrasında Federasyondan alınan davet üzerine bu sene ilki İstanbul’lu Hünkari Sevdalılarının da desteği ile TGF tarafından organize edilen Hünkâri Sergisi 20 Kasım 2022 Pazar günü Bayrampaşa Semih Erden Spor Salonunda güvercin sevdalıları ile buluşturulmuştur.

Aynı anda 2022 5. Bango Mısıri ve Baska Güzellik yarışması sırasında İstanbul ve çevresinden gelen Hünkari’lerinsergilenmesi diğer güvercin ırkı sevdalıları, katılımcı ve ziyaretçilerin de oldukça ilgisini çekmiştir. İstanbul’da bu kapsamda bir sergi yarışma vb ilgi görmeyen ve yaşamayan Hünkari yetiştiricileri bu duruma oldukça memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner tarafından ziyaret edilen sergi İstanbul’dan Mustafa Dinmez, Necdet Turan, Ilgaz Toydemir, Ahmet Kürşat, Emre Duman, Yusuf Açar ve Manisa Akhisar’dan Mehmet Güçyener diğer komşu illerden Bedri Atay, Ali Gencer, Şaban Keskin, İbrahim Uysal’ın yoğun girişimleri ile Türkiye Güvercin Federasyonu çatısı altında İstanbul’da görücüye çıkan HÜNKARİ ırkı güvercinler katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü ve merakla karşılandı. Önümüzdeki yıldan itibaren Kurulacak İstanbul Hünkari Komisyonu tarafından yönetilecek olan programlar ve belirlenecek olan kategorilerde Türkiye Güvercin Federasyonu çatısı altında HÜNKARİgüzellik yarışmaları yapılması planlanmaktadır.

 

İSTANBUL HÜNKARİ SEVDALILARI GRUBU