İpotekli konut satışlarına faiz darbesi!

İpotekli konut satışlarına faiz darbesi!

Faiz oranlarının bir yıldır sürekli artması ve ocakta yüzde 1,14’e ulaşarak 18 aylık zirveyi görmesinin ardından ipotekli konut satışları, yılın ilk ayını 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 20,3 azaldı.

28 Şubat 2018 - 23:44

GEÇEN yılın ocak ayında yüzde 0,95 olan konut kredisi faiz oranının 2018’in aynı döneminde yüzde 1,14’e çıkmasıyla ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin kredi maliyeti de yüzde 10,2 arttı. Yeni Birlik’te yer alan habere göre, Konutta faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş, bir yıl öncesine kıyasla 17 bin 220 lira daha fazla ödedi TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, geçen yıkı ili: ayma göre 2018’in aynı dönenimde yüzde 20,3 azalan ipotekli konut satışları 28 bin 678’e geriledi. Toplam konut satışlar içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 37.7 den yüzde 29,6’ya düştü.

Gayrimenkul sektörü temsilden. konut satışlarının durağanlaşmaya başladığım ve faizlerin yüksek olması nedeniyle vatandaşların konut alimim ertelediğini belirtiyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkam Nizameddin Aşa, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, son bir yıl içinde konut satışlarının her ne kadar -yüksek gibi görünse de istenildiği gibi gitmediğini söyledi.

Aşa, “Konut kredisi faiz oranları çok yüksek. Son 2 yıldır İstanbul genelinde kiralar da ciddi oranda geriledi. Bu nedenle vatandaşlar,

‘ Hem aylık hem de toplamda yüksek faiz ödeyeceğime bir süre kirada otururum, faizler düşünce ev alırım’ diye düşünüyor.” şeklinde konuştu. “Şu anda İstanbul’da ev arayan kesim orta ve alt gelir grubuna sahip. Müteahhitler de elini taşın altına koymalı, faizler düşünce fiyatlan artırma malı.” diyen Aşa, “Maalesef böyle kısır bir döngü var; kredi faizleri oranlan düşünce bazıları zam yapıyor. Hatta şu anda konut fiyatlarında indirime gidilmeli” ifadelerini kullandı.

Sur Yapı’nın Antalya’da kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirdiği projeye başta Antalya olmak üzere 155 farklı ülke ve 177 kentten 57 bin ön talep geldi. 1400 kişinin ev sahibi olduğu projeye olan yoğun talep üzerine 1105 adet bağımsız bölümden oluşan, Turkuaz etabı da satışa çıkarıldı. Yüzde 35 peşinat, yüzde 10 bir yıl soma ara ödeme ve kalan tutar vade farksız 36 ay Sur Yapı bünyesindeki ödeme imkanı da sunuluyor.

TURKUAZ ETABINA 57 BİN TALEP

Turkuaz etabındaki 1+1,2+1, 3+1 ve 4+1 tiplerindeki dairelerin büyüklükleri ise 55 metrekare ile 231 metrekare arasında değişiyor. Turkuaz etabında da yüzde 10 peşin indirimi de devam ediyor. 19 bin bağımsız bölümün yer alacağı Sur Yapı Antalya projesinin satışa çıkan etabında çocuklar ve yetişkinler için yüzme havuzlan, göletler öne çıkıyor. Projedeki çok amaçlı futbol ve basketbol rı koşu pisti ve açık hava fitness aletleri her yaş grubuna hitap ediyor.

YENİ BİR ŞEHİR

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkam Altan Elmas, “Yakın zaman önce Türkiye’nin en büyük ve örnek kentsel dönüşümünü başlattık. Başta Antalya olmak üzere Türkiye’nin ve dünyanın 155 farklı ülkesi ve 177 farklı kentinden 57 binden fazla ön talep sayısına ulaşan projemiz bittiğinde Antalya’ya geleceğe miras modem ve yeni bir şehir inşa etmiş olacağız. Lansman öncesi satışa çıkardığımız 2019 yılında teslim edilecek 1400 konutu kısa sürede sattık. Bu satışların yüzde 65 ini Antalya’ya yüzde 35lik kısmın ise tüm Türkiye’ye ve diğer ülkelere gerçekleştirdik” dedi.

 

Bu haber 953 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...