Karaköy’de yeme-içme pahalı mı?

Karaköy'de yeme-içme pahalı mı?

Karaköy'de fiyatlar uçtu mu? Son zamanlarda en sık şahit olduğumuz konuşmalardan biri şehir gezginlerinin Karaköy’ün pahalılığından yaka silkiyor olması

12 Ocak 2016 - 15:22

Karaköy'de fiyatlar uçtu mu?

Son zamanlarda en sık şahit olduğumuz konuşmalardan biri şehir gezginlerinin Karaköy’ün pahalılığından yaka silkiyor olması. Doluluğundan bunalan da çok!Madem aynı serzeniş herkesin dilinde, olayın aslını araştırmak farz oldu. Ne, nerede, ne kadar? İşte size semtten hızlı ve faydalı bir mekan turu.


Karaköy’e gittiniz mi, Fransız Geçidi’ne uğramadan ne var ne yok bakmadan dönülmez. Buranın havası bir başka çünkü! Yemeye, içmeye vaktiniz yoksa bile Kağıthane’dekileri kurcalamadan, Fashion@Eye’da takıp takıştırmadan olmaz. Bugün de rotamız belli.

FRANSIZ GEÇİDİ'NDEN BAŞLIYORUZ

Fransız Geçidi’nin hemen girişinde Bej ve Mana yerli yerinde. Öğle itibarıyla Bej’in hareketi başlamış. Bej’in iştah açıcı bir menüsü var. Birçok yere göre, değişik alternatifleri bile var. Tokat usulü pazı sarma (16 lira) favorimiz. Bir şeyler atıştırıp kalkmak istiyorsanız, başlangıçlar arasında 16-25 lira aralığında bir şeyler bulabiliyorsunuz. Salata, pizza ve makarnalarda ise fiyatlar 30 liradan başlıyor, ana yemeklerde 55’i görüyor. Antrikot, ızgara levrek, kuzu incik… Karamelli kabak tatlısı (12 lira) yanında çayla nefis! Mana’nın öğle menüsü şu an bizim için çok daha çekici. Menü 12.00 ile 16.00 arasında geçerli ve fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşüyor. Kağıtta kokoreç (18 lira), kadınbudu köfte (17 lira), lagos kavurma (24 lira) bugünkü listede olanlar. Yanında isteyene 9 liraya tahinli sufle bile var. Bu fiyatlara rağmen mekan boş. Tıpatıp aynısı, daha ucuza halbuki! Bu bizim gibi nicesini ‘işkillendiriyor’ olabilir mi?

Mükellef

Karaköy’de meyhane keyfinin yeni bir alternatifi de Mükellef Karaköy. Mükellef’in fiyatları Mana’nın akşam menüsüyle neredeyse birebir. Mezeler 12-25 lira arasında, sıcaklar da 15-39 lira arasında değişiyor. Bunun yanı sıra Mükellef’te Mana’nın fiyat skalasını aşan lezzetler de var. Dana yanak (110 lira), ızgara kuzu sırt (85 lira), kuzu incik (65 lira) gibi seçenekler evet pahalılar. Biz iyisi mi rakı ve mezeyle masamızı donatmadan bir kahve molası verelim!

Neyse ki Short Black iki adım ötede. Fiyatlara bakınca espresso 6.50, Americano’nun 8.50 lira olduğunu görüyoruz. Sifon, aeropress gibi üçüncü nesil akımda fiyatlar 14 lirayı buluyor. Ancak bu fiyatlandırma tüm üçüncü dalga kahveciler için geçerli. Nişantaşı’nda da, Kadıköy’de de kahvecilerin tutarlı bir fiyat politikası var. Ancak Karabatak sanki biraz kendi telinden çalıyor. Burada kahveler 3-4 lira daha pahalı. Çaysa 15 lira. Havuçlu kekle birlikte 35 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

Sıradaki durak Pap’s. Menüden şeftalili somon salatasını seçiyoruz. Fiyatı 35 lira. Diğer seçenekler de bu civarda. Ardından açık hava özlemiyle doğru Kara Ali Kaptan Sokak’a! Karşımızda Fil Books. Sandviç veya tost atıştıracaksınız doğruca içeriye girmenizde fayda var... Çünkü menü kara tahtada. Kurutulmuş domatesli tost (12 lira) veya keçi peynirli sandviç (16 lira) sizi cezbedebilir. Ama karnım zil çalıyor diyorsanız, Ops Cafe’de sizin için daha fazla seçenek olduğunu söylemek gerek. Kendime menüden avokadolu tavuklu dürüm (25 lira) seçiyorum. Aynı fiyata salata ya da makarna da var listede. Ne ucuz, ne pahalı.

DAHA UYGUN NERESİ VAR DERSENİZ...

Dandin


Sadece pasta ve keklerinin değil yemeklerinin de lezzetiyle pek çok Karaköy müdaviminin rotasındaki Dandin’e uğruyoruz. Günün menüsünde kim bilir neler vardır şimdi… Burada 16 liraya koca bir tabak kuru patlıcan dolması yiyebilirsiniz. Her şey ev lezzetinde üstelik, fiyatlar da diğer mekanlara göre çok daha uygun. Sebze çorbası 6 lira, enginar kalbi salatası 12 lira, patlıcan oturtma 14 lira… Mekanın her yeri ‘samimi’ bir şey çağrıştırıyor.

Peki Pim altında kalır mı, hemen tatlıya davet ediyor. Sakızlı muhallebi (11 lira) tam da şu an aradığımız şey. Fiyatlara gelince, Pim’in menüsü çok geniş. İlla ki bütçenize uygun bir şey bulabiliyorsunuz. Başlangıçlar 10-20 lira, diğer seçenekler ise 25-30 lira civarında. Sokağın bir diğer uygun fiyatlısı da 2Karaköy. Sizi bilmem ama, biz burada çayın 3 liraya olduğunu görünce seviniyoruz! Bunun dışında mekanda tatlılar 8-10, sandviçler de 12-15 lira arasında.

Sokağın diğer ucundaki Muhit de aynı seviyede. Bu rotayı geride bırakıp yavaş yavaş Karaköy’ün fiyat açısından ‘tehlikeli’ bölgesine ilerliyoruz.

Colonie

Önce Colonie. Mekan fiyatlar konusunda son zamanlarda çok sık eleştirilen yerlerden bir tanesi. O zaman en doğrusu menüye bakmak. Bakalım eleştiriler haklı mı? Biftek şinitzel (53 lira), kuzu incik (66 lira), lagos (92 lira) derken ana yemeklerde fiyatlar iyice yükseliyor. Yine de diğer başlangıç, makarna ve pizza seçenekleri semtteki restoranlarla aynı seviyede. Tatlı fiyatları (18 lira) Karabatak’tan, kuzu sırt (59 lira) Mükellef’ten daha ucuz. Ancak bu mekanın genel anlamda ucuz olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü Karaköy’ün adım adım ‘retro’dan ‘şık’a, ‘bohem’den ‘gösterişli’ye kayan mekan çizgisi, yeni standartları da semt ahalisine, müdavimine dayatmış, bir noktada kabul ettirmiş oluyor. Bunun en net açılımını da, semte yeni merhaba diyen mekanlarla yapmak mümkün.

5 MADDEDE KARAKÖY ÖZETİ

1) Ama ucuz, ama pahalı, Karaköy standartlarını belirlemiş durumda. Semtte acıkma gafletinde bulunduysanız, cebinizde bir öğün için en az 50 lira bulundurmanız gerekiyor. Menüyü karış karış taramak istemiyorsanız, siz onu 100 lira yapın.

2) Eğer bu parayı gözden çıkarmak istemiyorsanız, yalnızca menülere göz atıverin. Kızarmış risotto topları, somonlu tartar, kuzu incik, dana yanak… Hepsinde, her yerde! Yok mu farklı bir yer?

3) Karaköy bize akıl oyunları mı oynuyor? Bir mekanda ucuz olan, diğerinde pahalı; birinin spesiyali öbürünün atıştırmalığı.

4) Pek çok mekanla müşteri arasında rezervasyon savaşları hala sürüyor. Mekanın dolu olması pek çok müşteri için ‘kötü muamele’. Mekanlar da bundan şikayetçi. İnatla bir ay sonrasına, ‘ne zaman boşsa’ya diretenler çokmuş. ‘Anı yaşa!’ diyenler nerede?

5) Karaköy’de yalnızca hareket değil, aynı zamanda yadsınamayacak bir dönüşüm de var. Bir zamanın bol renkli, ayaküstü oturulan kafelerinin çevresini yavaş yavaş rezervasyonsuz girilmeyen restoranlar sarıyor. Teslim olun!

MİTTE

** Mitte sezona en iddialı girişi yapanlardan biri oldu. Restoran kısmı bir yana arka tarafında yer alan gece kulübü de merak uyandırdı.
** Gelelim fiyatlara... Başlangıç ve salatalar 35 lira, makarnalar 40 lira, ana yemekler 50 lira civarında, tatlılar 18 lira. Kadeh şarap fiyatları ise 20 ile 50 lira arasında değişiyor.
** Mitte’de güzel bir ‘paylaşımlık’ tabak da mevcut: Menüdeki adıyla ‘kabuklular&marine balıklar’ın fiyatı 170 lira. Fiyatından çekinip yanına yaklaşmayan olur mu bilinmez...

GOYA
** Asıl eğlencesi gece başlıyor ama sokağa bakan masalarında oturmak da bir o kadar keyifli. Karaköylü bu yüzden Goya’yı çabuk benimsedi.
** 40 liraya haşhaşlı somon ana yemeklerin en makul fiyatlısı. Buranın asıl spesiyali ise ördek confit. Onun fiyatı 54 lira. Eğer öğle yemeğine geldiyseniz 30 lira civarında bir salata ya da makarnadan yana tercihinizi kullanabilirsiniz.
** Tatlılar 20 lira. Limonlu profiterolü tercih ederseniz lezzetinden ötürü fiyatına hayıflanmayabilirsiniz.

Cano

CANO
** Şıkır şıkır dekorasyonundan hareketle, Cano’ya hızla ‘Etilerli’ muamelesi yapıldı. Karaköy’ün bu havasına müdavimler alışabilecek mi?
** Bunca şıkır şıkırlığa rağmen fiyatlar pek çok yere göre daha makul. Porcini mantarlı risotto 26 lira, penne arabbiata 18 lira, limon soslu tavuk 34 lira, dört peynirli krema soslu bonfile 39 lira.

FİNN
** Karaköy’ün yenilerinden. İçerideki müzik sesine aldanıp burayı yalnızca bar zannedebilirsiniz. Ama hem öğlen hem akşam vaktinde geniş bir restoran menüsü de bulunuyor.
** Başlangıçlar 21-34, makarna ve risottolar 32-39, ana yemekler 34-62 lira arasında. Porsiyonlar bazılarına küçük gelebilir.
** Finn’in asıl alameti kokteyllerinde. Ödüllü barmen Onurcan Gençer’in elinden çıkma kokteyller 35 lira. Pek çok mekandaki kokteyl fiyatlarıyla aynı skalada.

Fosil

FOSİL
** Semtte özlemle karşılandı. Fosil’in kendine has, retro havası başta Karaköy ruhunun oluşmasını sağlayan en önemli faktörlerden biriydi.
** Fosil en çok akşamları hareketli. İçki ve atıştırmalık için ideal. Ama burada yemek de yenebilir. Menüde neredeyse her şey var. Kombo atıştırmalık tabağı 32 lira, deniz mahsullü risotto 36 lira, ızgara somon 36 lira.
** Bira patates Fosil’in en keyiflisi. Ama kokteyller de iddialı. Fiyatlar 30-35 lira arasında.

MADEO
** Çok geçmeden Sofra London’ın yerinde açıldı. Bahçesinden görünen devasa avizeler semtin bohem havasıyla epey çelişiyor.
** Nitekim kimi fiyatlar da öyle. Yemeğe başlamadan içkinin yanında bir şeyler tadayım derseniz atıştırmalık tabağına 90 lira ödemeniz gerekiyor. Kral yengeçli linguini 140 lira. Deniz mahsullü spagetti 49 lira, dört peynirli pizza 35 lira.
** Kış soğuklarından yakınıp, bir şeyler içeyim içim ısınsın diyorsanız, Madeo’nun çorbaları cebinizi yakabilir. Balkabağı çorbası 26, balık çorbası 55 lira.

Bu haber 1515 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...