Nezih Barut inşaat sektörüne girdi!

Nezih Barut inşaat sektörüne girdi!

Abdi İbrahim İlaç'ın yönetim kurulu başkanı Nezih Barut, Cezayir ve Türkiye'de yeni ilaç yatırımları için harekete geçti

05 Kasım 2016 - 11:22

Abdi İbrahim İlaç'ın yönetim kurulu başkanı Nezih Barut, Cezayir ve Türkiye'de yeni ilaç yatırımları için harekete geçti. Ancak Barut'un yatırım yaptığı tek alan ilaç değil.

Abdi İbrahim İlaç'ın yönetim kurulu başkanı Nezih Barut, Cezayir ve Türkiye'de yeni ilaç yatıranları için harekete geçti. Ancak Barut'un yatırım yaptığı tek alan ilaç değil. Tahincioğlu GYO'da hissesi olan Barut, inşaat sektörüne yaptığı yatırımlara Nefin projelerine ortaklıkla devam ediyor. Barut ayrıca Revo Capital'deki ortaklığı ile yeni nesil girişimcilere de yatıran yapıyor.



Türk ilaç sektörünün en büyük şirketlerinden 480 milyon dolar cirolu Abdi İbrahim İlaç, global bir şirket olma adına önemli adımlar atıyor. Türkiye'deki teknolojik yatırımlannın yanı sıra Kazakistan ve Cezayir'de kurduğu fabrikalar bu hedef için ortaya konan en önemli yatırımlar arasında yer alıyor.

Abdi İbrahim, bu alanda yoluna emin adımlarla devam ederken, şirketin yönetim kumlu başkanlığını yürüten Nezih Barut'un son üç yıldır gündeminde olan bir sektör daha var.

İnşaat sektörü, Barat'un gittikçe daha çok önem verdiği bir iş alanı olmaya başladı. Yalnız bunun Abdi İbrahim'den ve diğer ortaklarından bağımsız olarak Barut'un kişisel yatınmı olduğunu belirtmemizde yarar var.
İNŞAATTA NELER YAPIYOR?
Nezih Banıt'un Tahincioğlu GYO'da yüzde 13'e yakın ortaklığı bulunuyor. Son dönemin etkin şirketlerinden olan ve önemli ihalelere katılan Tahincioğlu GYO'nun faaliyetleri Barut tarafından yakından takip ediliyor. Barut, ayrıca Nef ile de proje ortaklığı yapıyor. Gelecek gördüğü Nef projelerine yüzde 10-15 oranında ortak oluyor. Nef e proje ortağı olarak girmesinde şirketin kurucusu Erden Timur'un etkisi olduğunu dile getiren Banıt, Timur'u çok yenilikçi ve vizyon sahibi bulduğunun altını çiziyor.

İnşaat sektörünün ilaç sektörüne benzemediğini söyleyen Nezih Barut, bu konuda şöyle konuşuyor: "İnşaat, kazmayı vurmadan satış yapabildiğiniz bir sektör. İlaç sektöründe ise fabrikayı kurduktan ve AR-GE, nıhsat süreci, ilaç üretimi gibi uzun süreçleri atlattıktan sonra para kazanmaya başlıyorsunuz."
GİRİŞİMCİLERE YATIRIM
Oğlu yurtdışındaki en iyi girişimcilik okullarından Babson College'da okuyan Nezih Barut'un, girişim ekosistemine yakınlığı bununla sınırlı değil. Çünkü Barut'un bir başka kişisel yatırımı da bu alanda. Onedio, Paraşüt, Cardtek, Fit Solutions, Paraşüt gibi 10'un üzerinde start up'a yatırım yapan Revo Capital'de ortaklığı olan Barut, ağırlıklı olarak bilgi teknolojileri şirketlerine yatının yaptıkları bilgisini veriyor. Barut, Abdi İbrahim İlaç olarak da özellikle yeni molekül bulmak için çalışan start up'larla ilgilendiklerini dile getiriyor.
İlaçta hedef büyük
Türk ilaç sektörünün 2003 yılından bu yana lideri olan Abdi İbrahim İlaç, bugün 480 milyon dolar ciro ve 3 bin çalışana sahip bir şirket Kazakistan'da geçen yılın sonunda açtığı fabrika ile birlikte dokuz ülkede varlık gösteren şirketin hedefi 2020 yılında 1 milyar dolarlık ciroya ulaşarak dünyadaki ilk 100 ilaç firmasından biri olmak. Bugün 50 ülkeye ihracat yapan şirket, 2020'de toplam 200-220 milyon dolar yurtdışı cirosuna sahip olmayı hedefliyor. Halihazırda Cezayir'de 50 milyon dolar tutarla hayata geçirilen tesisin 2017 yılında üretime başlaması planlanırken, Türkiye'de de biyobenzer ilaç üretimi yapacak yeni bir tesis yatırımına devam ediliyor. 100 milyon dolarlık bu yatırımın yanı sıra 2017 yılında Esenyurt'taki üretim kompleksinde de 115 milyon dolar yatırım bütçesi ile iki yeni tesisin yapımına başlanacak.

Ekonomist

Bu haber 2058 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...