Gülay Baran’Kadınlarımız iyi eğitim gördükçe ve ekonomik...

Gülay Baran'Kadınlarımız iyi eğitim gördükçe ve ekonomik bağımsızlıklarını kazandıkça çok iş başaracaklar.'

  Vizyoner, demokrat ve geleceğe güvenle bakan başarılı iş kadınlarından Gülay Baran konuğumuzdu

14 Aralık 2016 - 15:40

 

Vizyoner, demokrat ve geleceğe güvenle bakan başarılı iş kadınlarından Gülay Baran konuğumuzdu. Kendisi enerji sektöründe üst düzey yöneticilik yapmasının yanında sanata gönlünü verenlerden. Perşembe iş saatlerinin son dakikalarını onun röportajı ile boyayalım :)



Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Bu çok görünmese de kadınlarımızın çalışma hayatlarında çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Yakın çevremde gözlemlediğim de bunu doğruluyor.  Herşeyden önce azimli, dikkatli, yapıcı ve pozitifler. Ancak, aile ve çocuklarına karşı olan sorumlulukları dolayısıyla  kadın olmalarının getirdiği zorlukları da yadsıyamayız. Buna rağmen o tempoya ayak uydurup kariyer de yapan çok sayıda kadınımız bulunmakta.  Erkekler iş hayatında daha ön planda yer almalarına rağmen takım arkadaşlarının kadın çalışanlardan oluştuğunu unutmayalım.  Yakın çevrem değil de Türkiye genelini düşündüğümüzde ataerkil toplum yapımızdan dolayı kadınlarımızın kendine güvenin henüz tam olduğunu söyleyemeyiz.  Kadınlarımız iyi eğitim gördükçe ve ekonomik bağımsızlıklarını kazandıkça ben inanıyorum ki kadınlarımız çok iş başaracaklar.



Genç iş kadınlarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Herşeyden önce varsa imkanları, seveceği bir mesleği seçmelerini ehemmiyetle tavsiye ediyorum. O zaman mutluluk ve başarıyı yakalayabiliyorsunuz. Maalesef Türkiye şartlarında, eğitim gördüğümüz alan ile iş hayatımızdaki çalışma alanı çoğu zaman birbirinden çok farklı. Bu da mutsuz çalışanlar demek, en önemlisi de ülkemiz için boşuna kaynak tüketimi demektir.

Sanatçı olabilmek çok az kişiye nasip olur, peki siz resim sanatınıza yeteneğinizin ne zaman farkına vardınız? Bu konuda aldığınız eğitimler var mıdır?

Teşekkür ederim, çok şanslı görüyorum bu konuda kendimi. Yeteneğimin farkındalığı diye bir şey yaşamadım çünkü ben beni bildim bileli resim yapıyorum.  Arkadaşlarım, ailem, öğretmenlerim resim yeteneğimden dolayı bana zaten farkındalık yaşattılar, hep övgü aldım. Bu inanılmaz güzel bir duygu. Yine dünyaya gelirsem resim yapmayı çok ama çok isterim.

İstanbul’da yaşadığım yıllarda Mahir GÜVEN’ den, Ankara’da kendi kurduğumuz Atelye E grubu olarak çok uzun yıllar Haluk EVİTAN ile çalıştım.  Ayrıca Bilkent Güzel Sanatlar Fakültesi’nde özel öğrenci sıfatıyla Hayati MİSMAN’ dan gravür eğitimi aldım. Şimdi ise kendi Atölyem’de çalışmalarımı sürdürüyorum.

 

Resimlerinizi yaparken duygusal olarak nasıl bir ruh halinde oluyorsunuz?

İnanılmaz bir keyif alıyorum. Mutlu olmadığım bir çalışmam olmadı çok şükür. Resim bir akıl işidir. Resme attığınız ilk tuşlar ya da çizgiler hoşunuza gidiyorsa o resim başarılı olacak demektir. Yoksa inanılmaz gerginlik yaratabiliyor. O durumda asla devam etmem. Tuval bizim arenamız. O alanda faaliyet gösteriyoruz biz sanatçılar.

Ankara’da resim sanatına bakış nasıl? İlgi giderek artıyor mu?

İstanbul gibi olmasını beklemiyoruz tabiî ki. “Her duvar bir orijinal resmi hak eder” sloganına çok inanıyorum. Resmi sanatçıyla sanat severleri buluşturmaya çalışan kişilere de saygı duyuyorum. Ankara da daha sık müzayedeler olmaya başladı. Bu sevindirici. Ayrıca, artık sosyal medya alanlarında da Türkiye’nin her tarafından resimlerinizi tanıtabiliyor, buradan sanat severlere ulaşmanız mümkün olabiliyor. Mesela beni instagram’da “gulaybaranart” olarak takip edebilirsiniz, buna çok sevinirim… J

Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olmuştur?

Elimdeki imkanlar ölçüsünde oturacağım evde aradığım kriterde tabiî ki önceliğim semti ve konumudur. Önemli olan bir konu da yeşil alanı var mı, ya da manzarası güzel mi şeklinde olabilir.  Daha sonra da tabii evin iç mimarisi ihtiyaçlara cevap veriyor mu ve kullanılan malzemeler kaliteli ve zevkli mi seçilmiş mi gibi kriterleri çoğaltabiliriz…. Sanatçı bir yanınız olunca bunları daha da önemsiyorsunuz. Görsellik, estetik benim için vazgeçilmez.

İstanbul’da oturmak için hangi semti ve Yatırım yapmak için hangi semti seçersiniz?

Bir sanatçı olarak cihangir’de oturmayı çok arzu ederdim. Yatırım yapacak isem ATAŞEHİR diyorum.

Ev satın alma kararında kadınların asıl karar mercii olduğunu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle asıl karar mercii kadınlardır. Kabul etmek gerekir ki kadın evde daha çok zaman harcıyor. Evi alan çoğu zaman erkek olsa da genelde ev kadınındır, erkek misafir gibi … J

 

Bu haber 1127 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...