Çocukların odalarında mobilyalar değil, hayaller vardır

Çocukların odalarında mobilyalar değil, hayaller vardır

Çocuğun doğduğu andan itibaren en çok zaman geçireceği yer evi ve hatta odasıdır

20 Mart 2017 - 08:54 - Güncelleme: 18 Eylül 2017 - 14:52

Çocuğun doğduğu andan itibaren en çok zaman geçireceği yer evi ve hatta odasıdır. Odası, onun sığınağı, atölyesi, dünyası olacaktır. Eskiden çocuk odaları, çocukların uyuması ve eşyalarının konması için hazırlanan bir oda olarak kabul edilirdi. Günümüz anneleri, doğduğu andan itibaren “birey” olarak kabul ettikleri çocuklarının beslenmesi ve bakımı gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra yaşam alanlarına da aynı önemi vermeye başladı.

 0-2 YAŞ ARASI



Hamile olduğunuz andan itibaren başlayan müthiş koşuşturmaca içinde ilk halledilmesi gerekenlerden biri bebeğin odasıdır. Çünkü bu odanın bebekten önce hazır olması, eşyaların ve malzemelerin yerleştirilmesi gerekir. Hatta anne adaylarının kendi kendilerine sanki bebekleri varmışcasına odayı denemelerini bile önerebiliriz. Pek çok anne, doğumdan sonra bebek odasının dekorasyonunu veya bazı malzemelerini “Nasıl baştan düşünemedim!” diyerek değiştirmek durumunda kalıyor



Annelere yardımcı pratik çözümler

Öncelikle 0-2 yaş arası olarak kabul edilen bebeklik dönemi için ilk odanızı hazırlarken emniyet, sağlık ve pratiklik ana fikriniz olmalı. İlk bir sene bebeğiniz yürümese de, siz bu odada neredeyse günde 20 saat yürüyeceksiniz. Tüm bu ihtiyaçların karşılanması için annelere yönelik fonksiyonel çözümleri olan bir oda planlamak çok önemlidir.



Bebeğinizin altını değiştireceğiniz alanın yakınına yerleştireceğiniz raflarla gerekli malzemeleri orada tutmak, altını değiştirdiğiniz bebeğinizle emzirme koltuğuna yerleşmek, burada yanınızda olacak bir sehpanın hayat kurtarıcı pratiklik sağlayacağını bilmek, kol mesafesinde bir abajura ulaşmak inanın bir anne için çok kıymetli detaylardır.

 

 Ne çabuk büyüdü

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde artık birçok şeyi kendi kendine yapmak isteyecektir. Odası onun en güvenli hareket alanı olacaktır. Önce emeklemeye, ardından da yürümeye başlayan bebeğiniz için güvenlik en önemli nokta olacaktır. Yine bu dönemde evdeki eşyaları da tanıma ihtiyacındadır. O yüzden de her tarafa meraklı gözlerle bakacaktır.



Risklere karşı sıfır tolerans

Ne tarzda bir oda yaparsanız yapın, seçtiğiniz malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Oda için seçilen eşyalar, tekstiller, mobilyalar ve hatta oyuncaklar bile güvenlik standartlarına uygundur.

3-7 YAŞ ARASI

Çocukların gelişimi için en önemli kaynak oyundur. Çocuklar, dünyayı oynayarak tanır. Odaları onların hayal dünyasının temeli olacaktır.



Bu sebeple çocukların odalarında bu ihtiyaçlara göre bazı değişiklikler yapılması gerekir. Dolapları ve çekmeceleri onların giysileri ile doldurmak yerine, her şeyle oynayabilme yeteneklerini de gözeterek, hayallerini içlerine doldurabilecekleri mobilyalar ve oyuncaklar tercih edilmeli. Kurallar ve alışkanlıklar bir yana, oda içinde oda yaratarak iki farklı mekan ile değişen ilgi odağı için ona yardımcı olabilirsiniz.

 

Kendi odası, kendi düzeni

3-7 yaş arası, odasını seven çocukların, odalarına iyi baktığını da fark edeceksiniz. Ona biraz yardım ederek kısa sürede odasını toplamayı öğrendiğini, hatta kendisine göre bir yerleştirme ve saklama sistemi kurduğunu görebilirsiniz.

 

Birlikte karar verin

Çocuklarla birlikte alışverişe giderek kendi tarzlarını odalarına yansıtmalarına olanak sağlamak, ihtiyaçlarını öğrenmek ve odalarında onlara uygun çözümler bulmak, uyuyabilecekleri, oyun oynayabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir ortam yaratmaya onları dahil etmek ve cesaretlendirmek çok önemlidir. Çünkü odalarında yarattıkları kendi dünyaları muhteşem hayal güçleriyle birleştiğinde oyun becerileri artacaktır.

Bu haber 1174 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...