Milli Proje Detay Maxinet’in Karalanmasının ve Engellenmeye...

Milli Proje Detay Maxinet'in Karalanmasının ve Engellenmeye Çalışılmasının Arkasında Yatan Gerçekler

11 Nisan 2018 - 16:03

Milli Proje Detay Maxinet'in Karalanmasının ve Engellenmeye Çalışılmasının Arkasında Yatan Gerçekleri Tarafsız Bir Şekilde Kaleme Alan Yeni Akit Gazetesi Yazarı Sayın Abdurrahman Dilipak'ın "Tehlikenin farkında mısınız?" Başlıklı 05 Nisan 2018 Tarihli Yazısından Alıntıdır...

"Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin ısrarla gündeme getirdiği bir haber dikkatlerden kaçmamış olsa gerek. “ ‘Sen yat bilgisayarın çalışsın demişlerdi’ o paralara el konuldu” başlığı ile verilen haberin devamında “Türkiye genelinde 40 bine yakın kişiden, bilgisayarlarını açık bırakarak pazara kazandırmayı vaat eden Detay Maxinet’e yönelik MASAK harekete geçti. MASAK’ın hazırladığı rapor sonrası sulh ceza hâkimliği 26 Mart’ta şirketin hesaplarına bloke koydu. MASAK raporunda, piramit sistem kullanılarak dolandırıcılık yapılmış olabileceğine işaret edildi. Sitenin kapatılması için de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yazı gönderdi. (…) Geçen yıl, binlerce üyeden topladığı 25 milyon dolarla sırra kadem basan Kairos sisteminin bir benzeri Detay Maxinet adı verilen sistem üzerinden yürütülüyor” deniyor.

Burada dikkatlerden kaçırılan bir detay var. Türkiye’de internet reklamcılığı yapan 40 civarında şirket var. Detay Maxinet bunlardan biri. Neden diğerlerinden söz edilmiyor da, sadece Maxinet hedef tahtası haline getiriliyor.

Önce bunlar ne yapıyor: Bir yapay zeka ile internette sizin ilgilendiğiniz konularla ilgili size reklam gönderiyor. Başka; sizi arama motorlarında en üst seviyeye çıkarıyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar. Kendileri bir merkezde çok sayıda bilgisayar bulunduruyorlar, burada yüzbinlerce sosyal media hesabı açıyorlar ya da sanal kişilik kimlikli, sanal bilgisayarlar oluşturuyorlar ve bunlar üzerinden giriş yapıyorlar. Bunlar potansiyel olarak DDoS saldırıları da yapabilirler. Mesela Raspberyi Pi, Banana Pi şeklinde de örgütlenebilirler.. Bir bilgisayardan birden çok  sanal bilgisayar da üretebilirler. Debb Web’i, Black Web’i anlamadan Etheriumu, Blockchain teknolojisini, yapay zeka ve Avatar teknolojisini, Hümonoid teknolojisini bilmeden bu işin içinden çıkamayız. Bunu burada yasaklarsanız yurtdışına giderler. Burada denetimli serbestlikten yararlanarak bu işi yapmak isteyenlerin devletin kontrolünde olan Milli Data merkezinde bu işi yapmaları, bu işi yapanlarında bir denetim sistemine akredite edilmesi gerekir. Yasakla bir yere varamazsınız. Biz taktık kafaya ByLock’u gidiyoruz. Bitcoin gibi bir sistem üzerinden de haberleşme mümkün. Deeb Web üzerinden de. Eğer bir master planımız yoksa, işi mor beyin filan diye sulandırırlar.

Bakın, bu işi yapanlar, siber saldırının altyapısını da oluşturabilirler, haksız rekabet de yapabilirler, istedikleri marka, kişi ve kurumu birinci sıraya da çıkarabilirler. Sosyal mediada panik de oluşturabilirler. Yarın gezi benzeri bir eylemde, ya da seçim sürecinde de kullanılabilirler. Kötü kullanım için kumar da oynatabilirler, kendi aralarında grublaşıp Bitcoin üretim merkezlerine de dönebilirler.

Detay Maksinet yerli bir proje ve en büyüklerden biri. 40 kadar benzer şirket var. Bunların farkı, kendileri tek bir merkezde kümelenmek yerine paydaşlarını donanım ve eylem için ülke genelinde bir networkde buluşturmak. Bu sistemden herkes bir şekilde yararlanabilir. Doğru-yanlış tartışmıyorum. Sizi arama motorunda en üst sıraya çıkarabilir ve internette dolaşırken size ilginize göre reklam yönlendirebilirler. Google da yapıyor bunu Yandex de, Gmail de. Yapmayan yok ki. Suç, bizden biri yapınca mı? Sırtını yabancılara, beyaz Türklere, Gezicilere, FETÖ’ye, PKK’ya dayayınca meşru olan bir iş, yerli biri yapınca niye suç oluyor.

Asıl tehlike şu, yarın Gezinin arkasındaki güçler, yeni bir kalkışma, ya da seçim sürecinde bir takım ürünleri değil de, kişi, haber ve fikirleri, bilgileri pazarlamaya kalkarlarsa haliniz nice olur düşünebiliyor musunuz. Birileri bu alanda ciddi ciddi örgütleniyor. Aralarına kendilerinden biri olmayınca onu linç etmeye kalkıyorlar. Bakın bunların altyapılarını oluşturduktan sonra, sistemlerini yurtdışına aktarmaları birkaç saatlik iş.

Anaşıldı mı şimdi, Temel beyi kim, niçin ve nasıl parlatıyor ya da Hürriyet niye sistemi tartışmıyor da, sadece Detay Maxinet’e saldırıyor. Oysa Detay Maxinet hem yazılımcıları ve hem de herkese açık bir sistem olması itibarı ile siyasi bir manipülasyon için en az risk taşıyan ve muhtemel bir tehdit karşısında sizinle birlikte hareket edecek, birkaç şirketten biridir. Birileri sizi size düşmanlık besleyenleri bırakıp, size düşmanlığı olmayanlara karşı kışkırtıyor olmasın. Ne zaman akıllanacağız bilmem ki! Benden söylemesi. Selâm ve dua ile.."

 

Bu haber 81937 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Mehmet gündüz
    5 yıl önce
    Allah sizden Razı olsun işin özünü en güzel en sade şekliyle anlatmışsınız dilinize kaleminize yüreğinize sağlık olay bu kadar basit anlamayan yoktur umarım. Selametle kalın ...
  • Erhan Bahçecioğlu
    5 yıl önce
    Tebrik ederim. Doğru haber yapmak bu kadar kolay, yalana ihtiyaç yok.
  • Murat kar
    5 yıl önce
    Detay’a tam destek
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...