Türkiye Varlık Fonu’ndan mega projelere destek!

Türkiye Varlık Fonu'ndan mega projelere destek!

Torba yasa ile mega projelere kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kuruluyor

15 Ağustos 2016 - 06:17

Torba yasa ile mega projelere kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kuruluyor. Fon ile otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine finansman sağlanacak.



HÜKÜMET, büyüme oranına gelecek 10 yılda yıllık yüzde 1.5 ilave artış sağlayacak ulusal varlık fonu için harekete geçti. Hükümetin TBMM'ye sevk ettiği torba yasa tasarısına göre, başbakanlığa bağlı 50 milyon TL sermayeli Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kurulacak. Şirketin 50 milyon TL olan kuruluş sermayesi özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak. Şirket tarafından büyük yatırımlara kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kurulacak. Fon ile otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanabilecek. Arz güvenliğini sağlamak üzere Türkiye için önem taşıyan doğalgaz ve petrol gibi yurtdışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilecek.
PROJE BAZLI TEŞVİK MODELİ
Meclise sunulan torba yasa tasarısıyla "Proje Bazlı Teşvik Modeli" hayata geçirilecek. Bakanlar Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun kararı ile proje bazlı desteklenmesine karar verilen yatırımlara yüzde 100'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulatmaya, yatırıma katkı oranını yüzde 200'ü geçmemek üzere belirlemeye yetkili olacak. Yatırımın Hazine taşınmazı üzerinde yapılması halinde, hasılat payı alınmaksızın 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilebilecek. Yatırım için özel önem taşıyan belirlenen sayıda her bir nitelikli personel için beş yılı geçmemek üzere, asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücret desteği verilecek. Proje bazlı yatırım konusu ürüne, süresi ve miktarı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek alım garantisi verilebilecek. Hükümet, Meclis'e sevk ettiği bireysel emekliliğe ilişkin yasa tasarısıyla ise 45 yaş Varlık Fonu mega projelere hayat verecek altındaki 6.7 milyon ücretli çalışana otomatik bireysel emekliliğin yolunu açacak.
BÜYÜK YATIRIMLARA KAYNAK
"Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis'e sevk edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek torba yasa tasarısıyla büyük yatırımlara kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kurulacak. Türkiye Varlık Fonu'nun ekonominin yapısal sorunlarının aşılmasında katkı sağlamasının yanı sıra, dış politikanın önemli bir enstrümanı olarak Türkiye'nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Hükümet, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasıyla sermaye piyasalarının büyüme ve derinleşmesinin hızlandırılması, Islami finansman varlıklarının kullanımının yaygınlaştırılması, yapılacak yatırımlarla 100 binlerce kişilik ek istihdam sağlanması, savunma, havacılık ve yazılım gibi teknoloji yoğun stratejik sektörlerdeki yerli şirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesi, küresel oyuncu olmalarının sağlanmasını hedefliyor. Ayrıca, otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanması, katılım finansman sektör payının artırılması, arz güvenliğini sağlamak üzere Türkiye için önem taşıyan doğalgaz ve petrol gibi yurtdışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilmesi de hükümetin hedefleri arasında yer alıyor.

 

 

Para

 

Bu haber 562 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...