Suriyeli'ye turizm sektöründe iş yok

Suriyeli'ye turizm sektöründe iş yok

13 Ocak 2016 - 13:24


Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen Suriyelilere çalışma izni verilmesine dair düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. Milliyet'in haberine göre, Türkiye’de resmi olarak kayıt altına alınmış Suriyeliler’den yaklaşık 600 bininin çalışmak istediği ifade ediliyor.





Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriyelilere çalışma izni verilmesiyle ilgili yönetmeliğin ayrıntılarını açıklarken, yönetmeliğin birkaç gün içinde Resmi gazete’de yayımlanması bekleniyor. Türkiye’de resmi olarak kayıt altına alınmış 2.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Bunların sadece yüzde 10’unun bir meslek sahibi olduğu da belirlendi.





Merdiven altı yaygın





Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere Türkiye’nin hemen her tarafına dağılan Suriyeliler, hizmet sektöründen, merdiven altı atölyelere kadar çeşitli alanlarda, kayıtdışı çalışıyor. Bakanlar Kurulu’ndan geçen, ancak yayımlanmayan taslak yönetmelik ile Suriyeli mülteciler Türk vatandaşlarının ilgi göstermediği emek yoğun sektörlere yönlendirilecek.





Ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektöründe istihdam edilecek Suriyeliler sigortalı olacak ve asgari ücretin altında çalıştırılamayacak. Tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılacak Suriyeliler için ise asgari ücret koşulu aranmayacak. Suriyeliler, turizm sektöründe çalıştırılmayacak. Antalya, Muğla, İzmir gibi turizm bölgelerinde Suriyelilerin, ağırlıklı olarak tarım sektöründe istihdam edilmeleri de planlanıyor. Tüm istihdamlar valiliklerin kontrolünde gerçekleşecek.





‘Hamo’lar tutulacak





Türkiye, doktor, hemşire, mühendis, akademisyen gibi kalifiye Suriyelileri ise Türkiye’de tutmak istiyor. Son olarak 2 yıl Türkiye’de kalan Suriyeli bilimadamı Refai Hamo, geçen ay ABD’ye gitmişti. Türkiye, Hamo gibi kariyeri olan isimlerin de bu düzenleme sayesinde Batı’ya gitmesini engellemek istiyor. Yönetmelik ile ekonomik durumu iyi olan Suriyelilerin de iş kurmalarının yolu açılacak.





Numan Kurtulmuş tarafından önceki gün açıklanan yönetmeliğe dair diğer şartlar ise şöyle:





Yüzde 10 şartı var





-  Geçici kimlik belgesi alanlar 6 ay sonra çalışma izni alabilecek.





-  Kimlik belgesi verilen Suriyeliler ikamet ettikleri illerde çalışabilecek.





-  Çalıştıkları iş yerinde toplam çalışanın yüzde 10’unu geçemeyecek.





-  Başvuru tarihi itibarıyla 4 hafta sürede açık bulunan işlerin kapatılmadığı iş yerlerinde burada yüzde 10 kotasının üzerine çıkabilecek.





-  Geçici tarım işçileri ve hayvancılık ile uğraşacak Suriyeliler için kota sınırı dışında valilik izni aranacak.Valilik isterse tarım ve hayvancılıkla uğraşan işçilerinde kotayı esnetebilecek.





-  Suriyeli sağlık personeli, eğitimciler için Çalışma Bakanlığı’nın vereceği izinlere değil, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün iznine başvuracak.




Bu haber 480 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...