Kira Gelir Beyanı 2018 Yarın Başlıyor!

Kira Gelir Beyanı 2018 Yarın Başlıyor!

Kira gelir beyanı yarından itibaren başlıyor. Geçtiğimiz yıl kiraladığı konuttan 3 bin 900 TL’nin üzerinde kira geliri elde edenlerin bunu 26 Mart’a kadar beyan etmeleri gerekiyor…

28 Şubat 2018 - 22:25

Ev sahipleri dikkat.. Kira gelir beyanı verme dönemi 2018 yarın başlıyor. Eğer kiraladığınız konuttan 2017’de 3 bin 900 TL’nin, işyerinden ise 30 bin TL’nin üzerinde kira geliri elde ettiyseniz 26 Mart 2018’e kadar bunu beyan etmeniz gerekiyor.

Kira gelirlerinde 1 Ocak-31 Aralık 2017 dönemi için istisna oranları konutta 3 bin 900 TL, iş yerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. Buna göre geçen yıl kiraladığınız konuttan eğer 3 bin 900 TL’nin üzerinde gelir elde ettiyseniz bunu beyan etmek zorundaysanız. Eğer 3 bin 900 TL’nin altındaysa beyan etmenize gerek kalmıyor.

İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek. İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan iş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NEREYE NASIL VERİLİR? 
Kira gelir beyannamesi internet ortamında hızlı ve kolaylıkla verilebiliyor. Bunun için www.gib.gov.tr adresine girerek hazır beyan sistemi ile kira geliri beyannamenizi verebilirsiniz. Sisteme giriş yaparak, önceden hazırlanmış olan beyannamenizi kontrol edip, istediğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra beyannamenizi onaylayabilirsiniz.

Kira beyannamesi vermede bir diğer seçenek ise ikametgahınızın bulunduğu vergi dairesine giderek beyanname vermek. 
Yine vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri vatandaşlar, internet kullanmayı bilmeyen vatandaşlar, okuma yazma bilmeyenler, engelli ve hastalar ise 444 0 189 nolu telefonu arayarak Vergi İletişim Merkezi’nden destek isteyebilirler. Bu kişilere maliye bakanlığı randevu ile yardımcı bir memur gönderiyor.

KİRA GELİR VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?
Kira vergisi ise iki taksit halinde ödeniyor. İlk taksit Mart ayında ikinci taksit ise Temmuz ayında eşit taksitle ödeniyor.

KİRA BEYANI VERMEMENİN CEZASI VAR
Kira beyannamesi vermeyenler cezaya çaptırılıyor. Maliye bakanlığı, elektrik, su, doğalgaz, su aboneliği, sigorta ve PTT gibi kurumlardan aldığı bilgilerle kimlerin kira geliri elde ettiğini çok kolay bir şekilde tespit ediyor. Eğer kira geliri beyan etmediyseniz, eksik ya da yanlış beyan edenler ise istisna oranında faydalanamıyor. Bununla da kalmıyor usulsüzlük ve vergi cezası ile karşı karşıya kalıyor.

Vatandaşlar elde ettikleri kira gelirlerini her yılın Mart ayında beyan ederler ve çıkan vergiyi de Mart ve Temmuz olmak üzere 2 eşit taksitle ödeyebilirler. Kira geliri elde etmesine rağmen kira gelirini beyan etmeyenler ya da düşük beyan edenlerin tespiti halinde ceza kesiliyor. Kira bankadan ödenmezse ayrı ceza, beyanname verilmezse de ayrı cezası bulunuyor.

Bu haber 749 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...