2017 YILI EMLAK KOMİSYONU ORANLARI NELERDİR?

2017 YILI EMLAK KOMİSYONU ORANLARI NELERDİR?

Kadıncaemlak yazarımız AV

15 Mayıs 2017 - 09:53

Kadıncaemlak yazarımız AV.Dilsad Yelken sizin için 2017 Yılı Emlak komisyon oranlarını ele aldı.


 

Gayrimenkullerin alım, satım ve kiralanması gibi işlemler için alıcı veya kiracı ile mal sahibi arasında Emlakçılar aracılık etmektedirler. Emlakçılık; mal sahiplerinin talebi doğrultusunda sözleşme yaparak; taşınmazın alım-satım dahil genel işlemleri ve taşınmazın kiralanması konusunda aracılık etmekte, bunun karşılığında bir bedel almaktadırlar. Emlakçının, alıcı ve satıcı veya mal sahibi ile kiracı arasında aracı olduğu hizmetler tarafların düzenledikleri sözleşmeye göre belirlenir. Sözleşme her iki tarafa hak ve yükümlülükler yüklediği için sözleşme şartları iyi belirlenmelidir. Sözleşmede gayrimenkulün değeri, ödenecek komisyon miktarı, ödeme şartları, süresi gibi hususlar açık bir şekilde yazılmalıdır. Emlak komisyon sözleşmelerinde üzerinde durulması gereken bir hususta emlakçının satış ve kiralama işlemlerinde sadece yer göstermeden dolayı  komisyon talep edememesidir.

 

Resmi kurumların denetiminde yapılan bu aracılık hizmeti belli yasal işlemlere bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. İstanbul Ticaret Odasının Emlak Komisyonculuğu Ücretleri Hakkında Teamül kararına göre gayrimenkul satış işlemlerinde, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınmak üzere, gayrimenkul alım ve satım bedeli üzerinden %2 + KDV belirlenmiştir.

 

Fakat bunun yanında Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. maddesine göre  “bu kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.” maddesi gereğince meslek odaları tarafından da ücret tarifesi belirlenmektedir.

 

Uygulamada Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. maddesi dayanak alınarak Emlak Komisyoncularının bağlı olduğu oda tarafından belirlenen ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından onaylanan fiyat tarifesi uygulamaktadır. Tarifeye göre komisyon oranı alım satımlarda alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere KDV dahil %3, kiralamalarda KDV dahil %12 ‘dir.

 

Gayrimenkulün kiralanması durumunda kontrat süresi ne olursa olsun kiracıdan yalnız bir defaya mahsus olmak üzere, bir yıllık kira bedelinin  KDV dahil %12’si alınmalıdır.

 

 

 

 

Av. Fatma Dilşad YELKEN

 

Bu haber 2272 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...