KİRACININ KİRA VE AİDAT BORCUNUNU ÖDEMEMESİ

KİRACININ KİRA VE AİDAT BORCUNUNU ÖDEMEMESİ

Kadıncaemlak yazarımız Sevgili AV

22 Mayıs 2017 - 13:47

Kadıncaemlak yazarımız Sevgili AV. Dilsad Yelken ' Kiracının kira ve aidat borcunu ödememesi durumunu' kaleme aldı


 

Kiralarda kira borcunu ödemeyen kiracı aleyhine muacceliyet şartı ve cezai şart kalktı

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren ve halen yürürlükte olan 6098 sayılı Borçlar Kanunu ile getirilen yeni düzenleme ile kiracı kira aylığını ödemediği takdirde, kira bitim tarihine kadar olan sonraki aylara ilişkin kira aylarının muaccel hale geleceğine ilişkin anlaşma ile kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine ilişkin anlaşma ve şartlar ve şartlar geçersiz sayılmıştır. Uygulamada özellikle bir çok maktu kira sözleşmelerinde bulunan muacceliyet şartı artık sözleşmede var olsa bile kira alacağına ilişkin dava ve icra takibine konu olamayacaktır.

Kiraya verenin dikkat etmesi gereken husus,  borcunu ödemeyen kiracı aleyhine sadece kira borcu ve aidatlara ilişkin tahliye talep edebileceği olup eğer sözleşmede cezai şart veya muacceliyet şartı kararlaştırılmış ise bu yöndeki talebinin geçersi olacağıdır.

Kira ve aidat borcunu ödemeyen kiracıya 30 gün ödeme süreli ihtarname çekilir

6098 sayılı Borçlar Kanunu 315. maddesine göre kiracı, kiralananın tesliminden sonra kira bedelini veya aidatları ödemez ise, kiraya veren, kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

Yeni düzenlemeye bakıldığında, ilk göze çarpan değişiklik kira borcu gibi artık aidat borcunu da ödemeyen kiracı tahliye olabilecektir. Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi, kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir. İhtarnamenin kiracıya tebliğinden itibaren kiracı borcunu 30 gün içinde ödemez ise kiraya veren kiracıyı tahliye edebilecektir.

Kiraya veren, ödemeyen kiracının taşınır mallarına hapis hakkını kullanabilir

Bunun yanında Kanun’da getirilen yeni düzenleme ile kira borcunu ödemeyen veya kaçma ihtimali olan kiracının taşınır mallarına üzerine kiraya veren bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere hapis hakkını kullanabilecektir. Fakat hapis hakkı kiracının haczedilemeyen malları üzerinde uygulanamayacaktır.

 

 

Av. Fatma Dilşad YELKEN

 

Bu haber 827 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...