Ticari mülk alımında resmi araştırma ve prosedürler

Ticari mülk alımında resmi araştırma ve prosedürler

Ticari mülk alımında resmi araştırma ve prosedürler Söz konusu mülkün tapuda ne 'nitelikte' görüldüğü çok ama çok önemlidir

29 Şubat 2016 - 21:15

Ticari mülk alımında resmi araştırma ve prosedürler


Söz konusu mülkün tapuda ne 'nitelikte' görüldüğü çok ama çok önemlidir. Örneğin projesinde dükkan olarak görünmeyen bir projede dükkan konumlandırabilmek için tüm mal sahiplerinin ortak iznini almalısınız. Ayrıca yiyecek ve içecek sektörü bazlı bir ticari işletme açmayı planlıyorsanız , bu kısımda mülkün resmi projesindeki niteliği fırın veya pastane olmalıdır.


Bütün bu sorunların var olup olmadığını irdelemek için mülkü almadan önce gayrimenkulün bulunduğu tapu sicil müdürlüğü ziyaret edilmeli ve üzerinde herhangi bir takyidat yani yasal sınırlama ( ipotek, intifa hakkı, yıkım kararı, eski eser tescili vb) olup olmadığına bakılmalıdır. Tapuda size ait görülen hisse miktarını ve mülkün toplam hisse miktarını kontrol edin. ( mülkünüze uygun miktarda hisse düşüp düşmediğini anlayın)



Tapusu verilen bağımsız bölüm ile size gösterilen bağımsız bölümün aynı alanı gösterip göstermediğinden emin olun. Tapuda mülkün arşiv dosyasındaki projesine bakın.


Mülkün kaçak yerleri olup olmadığını öğrenmelisiniz. Binanın onaylı bir mimari projesi var mı?, Binan iskanı var mı?, Yoksa neden yok? ve imarla ilgili bir problem olup olmadığını araştırmalısınız. İnşaat bitim tarihini, inşaatı yapan firma gibi bilgilere inşaat ruhsatından bakın. Deprem veya yapı denetimi gibi bir çalışmaya dahil olup olmadığına bakın. Bunlardan anlamıyorsanız imarda çalışanlara durumu anlatarak yardım isteyin. Yanlış bağımsız bölüm ve kapı numarasından korkun. Ticari mülklerde en çok karşılaşılan sorunlardan biri, bodrum alanlarının aslında dükkanlara ait olmamasıdır. Örneğin sığınak alanları projeye aykırı olarak dükkanlara ilave edilebilmektedir. Bu durumda aslında ortak alan statüsünde olan bu alanın sizin için resmi anlamı olmamalıdır. Çünkü herhangi bir dava anında bu alanı kaybedersiniz. Bunun dışında dükkanlarda fiili olarak bahçe kullanımı varsa veya var olduğu söyleniyorsa, bunun projesinde veya yönetim planında olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu alan yasal olarak size tahsis edilmediyse daha sonra kat malikleri kullanım hakkı talep edebilir.



Mülkün belediye nezdinde emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenin. Mülkte sizden daha önce oturan varsa elektrik, su, doğalgaz borcu gibi borçların kalmasına engel önlemler alın. Ayrıca kiracıya yapılacak depozito iadesinin size kalmaması için önceki mal sahibi ile görüşerek gerekli önlemleri alın.


Arsa fiyatını etkileyen unsurlara örnekler... Yarını bekleyin


Bu haber 676 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...