Dünyadaki en popüler extreme spor mekanları

Dünyadaki en popüler extreme spor mekanları

Adrenalin tutkunu musunuz ? Extreme sporları seviyor musunuz ? Peki ya seyahat etmeyi ? Cevabınız evet ise, bu yazı tam size göre ! Yamaç paraşütünden uçurum dalışına, zorbingden, köpekbalığı avcılığına, birbirinden çılgın extreme spor alternatiflerini deneyebileceğiniz, Türkiye’den ve yurtdışından en popüler yerleri sizin için derledik

14 Şubat 2016 - 10:45

Adrenalin tutkunu musunuz ? Extreme sporları seviyor musunuz ? Peki ya seyahat etmeyi ? Cevabınız evet ise, bu yazı tam size göre !

Yamaç paraşütünden uçurum dalışına, zorbingden, köpekbalığı avcılığına, birbirinden çılgın extreme spor alternatiflerini deneyebileceğiniz, Türkiye’den ve yurtdışından en popüler yerleri sizin için derledik.

Şehir yaşamından uzaklaşıp kendini heyecanın kollarına bırakmak isteyen, keşfetmekten ve sınırları zorlamaktan keyif alan tüm aksiyon ve macera düşkünü sporseverler için, işte ilginizi çekecek Dünyanın en popüler extreme spor yerleri.

KÖPEKBALIĞI KAFES DALIŞI / CAPE TOWN – GÜNEY AFRİKA



Köpekbalığı kafes dalışı için bir spordan ziyade adrenalin dolu bir sportif seyir demek daha doğru olur. Oldukça yeni bir extreme spor dalı olan bu etkinlik, sizlere adrenalin dolu bir gün yaşatmayı vadediyor.

Gezi, genellikle saat 10’da Kleinbaai limanında başlıyor. Kahvaltı sonrası, bu özel dalış için dizayn edilmiş olan özel bir tekneye biniyorsunuz ve 5 deniz mili süren yolculuğa başlıyorsunuz. Tekne demir attıktan sonra, büyük beyaz köpekbalıklarının dikkatini çeken “Chrum” adlı bir sıvı denize boşaltılıyor. Köpekbalıkları bu kokuya yaklaşık beş dakika içerisinde geliyorlar ve etrafta turlamaya başlyorlar. Sizler de bu andan itibaren adrenalin fırtınası içerisinde fotoğraf çekimlerinizi yapabilir ya da köpekbalıklarının büyüsüne kapılabilirsiniz.

Türkiye’den Kleinbaai limanına gitmek için Cape Town International Airport’u kullanmalısınız. Türk Hava Yolları, Air Indıa, British Airways ve KLM tarafından düzenlenen bu seferlerin ortalama süresi, aktarma ve duraklama koşullarına bağlı olarak 13 saat ile 17 saat arasında değişebiliyor. Cape Town’a ulaştıktan sonra havaalanından yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk ile Kleinbaai Limanı’na ulaşabilirsiniz.

İklim olarak tüm yıl uygun olan Güney Afrika Cumhuriyeti’ni, köpekbalığı seyir dalışı için tatil planınıza eklemek istiyorsanız, en yoğun seyir tecrübesini yaşamak için Temmuz ayını tercih etmenizi öneririz.

Köpekbalığı kafes dalışını ayrıca Farallon Adaları/California, Tiger Beach/Bahamalar ve Avusturalya’daki Neptune Adaları’nda da yapabilirsiniz.

BUNGEE JUMPİNG / KAWARAU RİVER – QUEENSTOWN – YENİ ZELANDA



Extreme sporlar denince birçok kişinin aklına gelen ilk örnek, bungee jumping’ dir. Bir köprü ya da binanın en üst katı gibi yüksek bir yerden aşağıya atlamak ve esnek bir halat ile yukarı çekilmek şeklinde icra edilen bu spor, genellikle adrenalinin doruk noktası olarak tanımlanır.

Queenstown, Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nda bulunan güzel manzaraları ile ünlü bir şehir. Her bütçeye hitap eden bir yer olan Queenstown’da, sırt çantası ile dünyayı dolaşan gezginlerden lüks tüketim düşkünü ünlülere herkes için pek çok seçenek var. Bölge, aktivite-temelli turizm sevenlerin sıklıkla tercih ettiği bir yer. Gece hayatını merak edenler şehir merkezinde, lüks konaklama isteyenler Glenorchy Road bölgesinde, şarap tutkunları ise Gibbston Valley bölgesinde konaklayabilirler.

Queenstown’da Bungee Jumping sporu, Kawarau Köprüsü üzerine kurulmuş olan AJ Hackett Bungy adlı kuruluş tarafından yaptırılıyor. Bunun dışında aynı bölgede balıkçılık, trekking ve paraşüt sporları ile de ilgilenebilirsiniz.

Türkiye’den Queenstown’a uçak seferleri Türk Hava Yolları, Air New Zealand, Qantas, British Airways ve Jetstar tarafından düzenleniyor. Tamamı aktarmalı olan bu uçuşlar aktarma koşullarına göre 28 saat ile 36 saat arasında zaman alabiliyor.

Ilıman bir iklime sahip olan Queenstown’ı, Bungee Jumping için daima tercih edebilirsiniz. Ancak, bölgenin turizm için en uygun dönemi, Ekim ile Aralık ayları arasındaki dönemdir.

Bungee Jumping sporunu yapabileceğiniz alternatif yerler arasında Royal George Bridge/Colorado ABD, Macau Tower/Çin ve Bhote Kosi River/Nepal bulunuyor.

KÖPEKBALIĞI AVCILIĞI / SKELETON COAST PARK – NAMİBİA



Balıkçılık kendi başına son derece durgun bir spor olsa da, söz konusu köpek balıkları olunca, birdenbire extreme spor haline geliyor. Namibia, Afrika’nın güneybatı kıyısında bulunan tenha bir yer. Bölge, doğusundaki zengin ve yeşil canlı hayat ile batısındaki çöl aasında geçiş alanı oluşturuyor.

Bakır Köpekbalığı denen cinsin avcılığının yapıldığı bu bölgede, hem usta avcılar için gelişmiş ekipmanlar hem de yeni başlayanlar için eğitim imkanları bulunuyor. Balıkçılık camiasında, bir bakır köpekbalığı yakalamak ise, en zor tecrübelerden biri olarak kabul ediliyor.

Brandberg Dağları, Kolmanskop adlı terk edilmiş kasabası, Waterberg Plateu Park adlı vahşi yaşam parkı gibi başka ilgi çekici yerleri de bulunan Namibiya, aynı zamanda 1.000 kilometre boyunca uzanan ve belirgin bir koyu rengi olan Namib Çölü ile de meşhur. Bu çölü geçebilmek bölge halkı tarafından çok büyük saygınlık sebebi olarak kabul ediliyor.

Türkiye’den Namibia’ya uçak seferleri tamamı aktarmalı olarak Türk Haya Yolları, EgyptAir, Air Namibia ve Ethiophian Airlines tarafından tümü aktarmalı olarak yapılıyor. Bu uçuşların süreleri, aktarma ve duraklama koşullarına bağlı olarak 14 saat ile 27 saat arasında değişebiliyor.

Yılın büyük kısmında sıcak iklime sahip olan Namibia’ya köpek balığı avcılığı temalı bir seyahat planı yapıyorsanız, bakır köpekbalığı türünün en iyi avlandığı zaman olan Temmuz ayını tavsiye ediyoruz.

Köpekbalığı avcılığı yapabileceğiniz diğer yerler arasına Florida/Amerika, Malindi/Kenya ve Ceduna/Avusturalya’da bulunuyor.

MAĞARA DALIŞI / PEACOCK SPRİNGS STATE PARK – FLORİDA



Mağara Dalışı, sualtı dünyasını iyice derinden keşfetmek isteyen dalış meraklıların göre olan, oldukça tehlikeli ve bilinmezlerle dolu bir spor. Kullanılan ekipman koşullara göre değişebilse de genellikle tüplü dalış tekniği ve cihazları kullanılıyor. Mağara dalışı genellikle yüzeye direkt çıkış imkanı olmadığı ve vurgun yeme olasılığı çok daha fazla olduğu için bir tür “teknik dalış” olarak kabul ediliyor.

Peacock Springs State Park, Florida’daki Luraville bölgesinin doğusunda bulunan bir milli park. Trekking, yüzme, dalış, tüplü dalış ve yaban hayat takibi gibi sporları icra etme olanağı sunan bu milli park, çok geniş bir biyolojik çeşitliliğe de ev sahipliği yapıyor. Geyik, rakun, sincap, köstebek, su samuru gibi hayvanları, park içerisinde sık sık izleyebilirsiniz.

Kireç taşından oluşan bir mağaralar sisteimi bulunan park, mağara dalışı bakımından ilk olarak 1956’da keşfedilmiş. Daha sonra 1995’e kadar kendi halinde kalan bölge, bu tarihte haritasının çıkarılması ile birlikte oldukça popüler hale gelmiş.

Peacock Springs State Park’ın bulunduğu Kuzey Florida bölgesi, aynı zamanda yemekleri ile de meşhur. Eğer taze deniz ürünlerini seviyorsanız “St. Augustine” ya da “Cedar Key” e uğrayabilirsiniz. Ya da eğer meşhur Amerikan barbekü keyfine siz de katılmak istiyorsanız da, Sonny’s Real Pit BBQ adlı zincirin sunduğu sayısız çeşidi deneyebilirsiniz.

Türkiye’den Florida’ya uçak seferleri, Delta, KLM, Alitalia ve Air France tarafından, tümü aktarmalı olarak yapılıyor. Bu seferlerin ortalama süreleri, aktarma ve duraklama koşullarına bağlı olarak 19 saat ile 27 saat arasına sürebiliyor.

Yarı-tropikal ve nemli bir iklime sahip olan Florida’da mağara dalışı yapmak için en uygun mevsim, suların berrak ve sıcaklıkların da dalışa uygun olduğu Ağustos ve Eylül ayları. Bu aylarda yapacağınız mağara dalışı temalı tatil planlarınıza Peacock Springs State Park’ı ekleyebilirsiniz.

Mağara dalışını ayrıca Suluin/Antalya, Grand Bahama/Bahamalar, Yucatan/Meksika’da da yapabilirsiniz.

KAYA TIRMANIŞI / OGAWAYAMA – JAPONYA



Extreme sporlar arasında en uzun süredir ve en geniş kitleler tarafından tanınan dal olan kaya tırmanışı, hem yeni başlayanlar için dünyanın her yerinde yapılaibiliyor, hem de sporun ustaları için çok farklı yerlerde değişik alternatifler bulunabiliyor.

Dağcılar tarafından genellikle “heyecan arayışı” olarak nitelendirilen bu sporun, serbest tımanış, destekli tırmanış, sportif tırmanış gibi dalları bulunuyor. Ogawayama, tüm bu dalların icra edilebildiği bir alan. Ayrıca, Tokyo’ya çok yakın.

Zaman zaman aşırı kalabalık olabilen ve rekabetin dorukta olduğu Ogawayama, dünyanın en iyi kaya tırmanışı alanı olarak gösteriliyor. Bölgede hala hiç tırmanılmamış olan kısımlar halen bulunsa da, bunlar genellikle kayaların yumuşak olduğu kısımlar ve bu yüzden tehlikeli olarak görülüyorlar.

Ogawayama’ya Tokyo Narita havaalanından Route 141’i takip ederek ulaşabilirsiniz. Narita’ya uçak seferleri Türkiye’den Türk Hava Yolları, Air China, Thai Airways ve Swiss Air tarafından düzenleniyor. Aktarmalı ya da aktarmasız olarak bulunabilen bu uçuşlar, ortalama olarak 11 saat ile 18 saat arasında zaman alıyor.

Ogawayama’daki konaklama alanları 1600 metre yüksekte bulundukları için özellikle geceleri çok soğuk iklim koşulları yaşanıyor. Her ne kadar kaya tırmanışı gibi bir extreme spor ile ilgilenmek isteyenler için soğuk ciddi bir problem olmasa da, bu bölgeyi tatil planlarınıza Eylül ve Ekim aylarında dahil etmenizi öneririz. Ayrıca, Ağustos ayı içerisinde resmi tatillerden dolayı bölgenin aşırı kalabalık olduğunu da aklınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Kaya tırmanışı sporunu yapabileceğiniz alternatif yerler arasında Tavşanlı/Gebze, Faralya/Fethiye ve ABD’de yer alan El Capitan bulunuyor.

ZORBİNG / DORSET – İNGİLTERE



Extreme sporlar dünyasına yeni giriş yapanlar için oldukça ilgi çekici ve eğlenceli bir alternatif olan zorbing, bir tepeden aşağı yuvarlanan ya da su üzerinde yüzmekte olan bir şişme topun içerisinde bulunan kişinin bu topa yön vermeye çalışması ile yapılan bir spor. Zorb adı verilen şeffaf plastik top, iç içe iki top halinde yapılmış bir düzenekten oluşuyor. Bu sayede, dışarıdaki top ile içerideki top arasında kalan hava boşluğu darbeyi azalttığı için ne kadar hızlı yuvarlansanız da, incinme olasılığınız çok düşük oluyor. Ayrıca top içerisinde bulunan delikler sayesinde rahatlıkla nefes alabiliyor ve yine top içerisinde bulunan tutunma yerlerinden yararlanarak daha iyi bir denge sağlayabiliyorsunuz.

Dorset, İngiltere’nin güneybatı kıyısında bulunan bir bölge. Bölge içerisinde birçok farklı turistik destinasyon bulunuyor. Zorbing sporu haricinde, Shaftesbury adlı tarihi kasabayı, Corfe Castle adlı tarihi kale yıkıntılarını ya da Dünya Mirası listesine alınmış olan Jurassic Coast adlı sahili gezebilirsiniz. Ayrıca, bölgenin kendine özgü elmalı pastası, kremalı çayları ve “Blue Vinney Cheese” adlı peyniri, tatmanızı önerdiğimiz lezzetler arasında yer alıyor. Eğer egzotik tatlara meraklıysanız, Bournemouth, Poole ve Weymouth kasabaları size iyi seçenekler sunacaktır.

Dorset genelinde Zorbing sporu için birçok farklı tesis bulunuyor. Bunların en popüler olanı ve en uzun süredir açık olanı ise, Weymouth’un dış kısmında kalan Fleet Lagoon adlı yamaçta kurulu olan “Zorbing South” adlı işletme. Tesiste hem yamaç hem de su üzerinde zorbing yapma imkanı bulunuyor ve tüm ekipman sizlere eğitmenler tarafından tanıtılıyor. Daha sonra ister tek başınıza isterseniz de ikişerli gruplar halinde topların içerisine girip yuvarlanmanın adrenalinine doyabilirsiniz.

Dorset bölgesinde bulunan tek uluslararası havaalanı, Bournemouth International Airport. Buraya Türkiye’den uçak seferleri Lufthansa, United Airlines ve Delta tarafından tamamı aktarmalı olarak yapılıyor. Bu uçuşların süreleri aktarma ve duraklama koşullarına bağlı olarak 11 saat ile 15 saat arasında değişebiliyor.

Dorset bölgesinin iklim koşulları ülkemize göre oldukça soğuk olduğundan, Zorbing amaçlı tatil planlarınıza bu bölgeyi yaz aylarında katmanızı tavsiye ediyoruz.

Zorbing sporunu ayrıca Edinburgh/İskoçya, Güney Manchester/İngiltere veya Rotorua/Yeni Zelanda’da yapabilirsiniz.

DALGA SÖRFÜ / WAİKİKİ – HAWAİİ



Hawaii Adaları’nın başkenti olan Honolulu’da bulunan Waikiki bölgesi, geniş bir koy halinde uzanan plajı ve arkasındaki çok katlı gökdelenleri ile birçok fotoğrafta karşımıza çıkan, bildiğimiz bir yer.

Günümüzde Hawaii’nin kalbinin attığı Waikiki bölgesi, 2.4 kilometrelik plajı ile çok ünlü ve buradaki tesisler de sizleri bir kral gibi ağırlamayı vadediyorlar. Bu plaj, hem yeni başlayan sörf meraklıları hem de usta sörfçüler için ideal bir alan sunuyor. Sahile yakın olan kısımlarda alçak ve geniş dalgalar bulunurken, biraz açıldığınız durumda ise ustalara hitap eden büyük ve güçlü dalgalar ile karşılaşabilirsiniz.

Plajdaki gün batımı, Kapiolani Park adlı büyük parkı ve Waikiki Shell adlı amfitiyatrosu ile, Waikiki’de sörf ile geçen bir günün akşamı için de çok farklı aktiviteler bulabilirsiniz. Ayrıca yakın plajlardan olan Kahanamoku Beach de, sörf yapmak için ideal bir lokasyon.

Tirkiye’den Waikiki’ye Hawaiian Airlines, Lufthansa ve United Airlines tarafından uçak seferleri yapılıyor. Bu uçuşların tamamı aktarmalı oldukları için süreleri koşullara göre 25 saat ile 30 saat arasında değişebiliyor.

Geniş bir tatil bütçesine sahip olan seyahatseverlere tavsiye edebileceğimiz Waikiki’de, okyanusun dalgalarına sörf tahtanızla hükmetmek, size adrenalin dolu anlar yaşatacaktır.

Dalga Sörfü sporunu yapabileceğiniz alternatif yerler arasında Barra/Meksika, Sunset Beach/Hawaii ve Keramas/Endonezya bulunuyor.

UÇURUM DALIŞI / FALEZLER – ANTALYA



Henüz yeni yeni tanınan bir extreme spor olan uçurum dalışı, ülkemizde ünlü bir enerji içeceği firmasının düzenli etkinliklerle ismini duyurdu. Normalde, bu sporun icra edilebilmei için özel platformlar kurulması gerekiyor olsa da Antalya’da bulunan falezler bölgesi, bu sporun yapılabilmesi için doğal bir alan oluşturuyor.

Falezler, ikisi de şehir merkezinde sayılabilecek Lara ve Konyaaltı bölgeleri arasında kalıyor. Dolayısı ile, Falezler’e uçurum dalışı yapmaya gitmek üzere kuracağınız tatil planlarınızda, Antalya’nın tüm diğer imkanlarından da yararlanabilirsiniz.

Falezler bölgesine ulaşmak için ister Antalya Havaalanı’nı kullanabilir, isterseniz de Antalya yolu üzerinden karayolu ile ulaşabilirsiniz. Şehrin hemen her bölgesinden buraya minibüs seferleri düzenleniyor.

Antalya iklim olarak uçurum dalışı sporuna dört mevsim uygun olsa da uçurum dalışı yapabilmeniz için, bölgede yapılan uçurum dalışı etkinliklerinden birine katılmanız gerekiyor. Henüz amatör olarak bu sporun icra edilmesi imkanı bulunmuyor.

Uçurum dalışı yapabileceğiniz noktalar arasında Atina/Yunanistan, Haydarpaşa Limanı/Kadıköy, La Rochelle Limanı/Fransa’da bulunuyor.

TÜPLÜ DALIŞ / KANYON – KAŞ – ANTALYA



Ülkemizin turizm başkenti olan Antalya, bünyesinde extreme sporlara da kucak açıyor. Antalya’ya bağlı olan Kaş ilçesi, tarihi ve kültürel değerleri ile olduğu kadar zengin sualtı dünyası ile de Türkiye’nin önemli bir turistik merkezidir. Yabancı kaynaklarda Kaş, “Akdeniz’in dalış başkenti” olarak dahi gösterilmektedir.

Birçok dalış noktasına ev sahipliği yapan Kaş’ın tüplü dalış için uygun olan noktalarından biri ise, Kanyon adı verilen bölge. 5 metrelik sığ bir noktadan başlayıp 40 metreye inen derinliği ile bu bölge tıpkı bir kanyon gibi iki kaya duvar arasında bulunuyor. Yetmiş yıl önce fırtınada batmış olan bir Yunan gemisinin kalıntıları kabloları, makaraları ve tüm ekipmanı ile birlikte parçalanmış halde kanyonun dibinde yatıyor. Türkiye’nin en güzel dalış noktalarından biri olarak gösterilen bu bölgeye dalış, daha ziyade tüplü dalış konusunda tecrübeli olan profesyonellere önerdiğimiz bir aktivite. Ancak yine de yeni başlayanlar Kaş’ta birçok başka nokta bulabilirler.

Dalaman ve Antalya havaalanlarının tam ortasında bulunan Kaş’a kara yolu ile gitmek için Antalya ya da Muğla üzerinden sahil yolunu takip edebilirsiniz. Ya da alternatif olarak bol virajlı ve orman manzaralı Korkuteli-Elmalı-Kaş yolu da denenebilir. Ayrıca, meşhur Kaputaş Plajı’na da yarım saatte bir minibüs seferleri bulunuyor ve ilçede yamaç paraşütü için de olanaklar bulunuyor.

Antalya’nın iklimi neredeyse tüm yıl denize girme imkanı verse de, Kaş’ı dalış temalı tatil planlarınıza eklemek için ideal dönem Haziran ile Ağustos ayları arası. Diğer aylarda sık sık kuvvetli esebilen rüzgarlar, Kanyon’a inişi zorlaştırıyor.

Tüplü dalış sporunu yapabileceğiniz alternatif yerler arasında da İzmir Çeşme, Çanakkale Saros, Antalya Tekirova bulunuyor.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ / BABADAĞ TEPESİ – FETHİYE – ÖLÜDENİZ



Ülkemizde en çok tercih edilen extreme sporların başında, yamaç paraşütü geliyor. Yamaç paraşütü 80’li yılların sonunda keşfedildi ve o günden beri doğa sporları tutkunlarının ilgisini çekiyor. Genelde tehlikeli olarak bilinen bu spor, havacılık sporları içerisinde en az risk taşıyan ve eğitim süreci en kısa olan dalı oluşturur. Belirli sağlık koşullarına uygun olan herkes yamaç paraşütü sporunu icra edebilir.

Babadağ Tepesi, Türkiye’de yamaç paraşütünün yapıldığı ilk yer. Aynı zamanda bu konuda dünyaca da ünlü olan bu lokasyon, deniz kıyısından 7 kilometre içeride ve Fethiye merkezden 20 kilometre uzaklıktadır. Tepenin 3 farklı yamaç paraşütü pisti bulunuyor. Bu sayede, hem bu spora ilgi duyup şimdiye kadar hiç yapmamış olanlar için, hem de usta yamaç paraşütçüleri için Babadağ uygun bir destinasyon. Aynı zamanda Ölüdeniz’in unutulmaz atmosferi ve genel olarak Fethiye’nin en popüler tatil mekanlarından biri oluşu, Babadağ Tepesi merkez alan tatil planınızın dolu dolu geçmesini sağlayacaktır.

Ölüdeniz’e Fethiye’nin merkezinden yapılmış olan yolu kullanarak ister kendi aracınızla isterseniz de sürekli olarak ring sefer yapan dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz.

Yeme-içme için çok farklı alternatifler de bulunuyor. Örneğin, sahil kenarındaki taze balık yapan “Josephs” adlı tesis, bu bölgenin en eski ve en çok tercih edilen restoranlarından biri. Ayrıca yine kıyıda bulunan “Buzz Beach Bar” da, Ege’nin sıcak güneşi altında buz gibi içeceklerinizi yudumlamanız için sizleri bekliyor.

Babadağ Tepesi’nde iklim, yaz sezonu boyunca tutarlılık gösteriyor. Bazı günlerde sabah saatlerinde kuzeyden esen sert rüzgar, yalnızca vadi içine kalkış yapılmasına izin veriyor, ancak genelde güneyden 5 ila 20 kilometre arası bir rüzgar hızı görülüyor. Mayıs ile Eylül ayları arasındaki sürede yamaç paraşütü için uygun koşulları ile tatil planlarınızda değerlendirebilirsiniz.

Yamaç paraşütünü ayrıca Denizli Çökelez, Eskişehir İnönü, Tekirdağ Uçmakdere’de yapabilirsiniz.

Bu haber 1907 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi