Almak İstediğiniz Evin Altyapısında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Almak İstediğiniz Evin Altyapısında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Alacağınız evin, su, kanalizasyon, ısınma, ve elektrik sistemlerinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ettiniz mi? Ev alırken altyapısına dikkat eden insan yok denecek kadar az; ancak bu konu herhangi bir arıza olması durumunda hem zaman hem de nakit kaybına uğramanıza yol açarak, ev içerisindeki yaşam kalitenizi düşürebilir

22 Ocak 2016 - 10:05

Alacağınız evin, su, kanalizasyon, ısınma, ve elektrik sistemlerinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ettiniz mi? Ev alırken altyapısına dikkat eden insan yok denecek kadar az; ancak bu konu herhangi bir arıza olması durumunda hem zaman hem de nakit kaybına uğramanıza yol açarak, ev içerisindeki yaşam kalitenizi düşürebilir.



Peki, almak istediğiniz evin altyapısının iyi olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Aşağıdaki birkaç hususa dikkat ederek evin altyapısı hakkında basitçe bir fikir edinebilirsiniz.
Evin Su Tesisatlarının Kontrol Edilmesi
1- Musluklar
Almak istediğiniz evin genel su tesisatını kontrol için öncelikle tüm muslukları kontrol etmelisiniz. Tüm musluklardan su düzenli olarak geliyorsa, genel tesisatta büyük bir problem yoktur. Ancak, musluklardan su gelmiyor veya bağlantı yerlerinde sızıntı varsa nedeni araştırın veya bir uzmana gösterin.
2- Sıcak Su Akışı
Musluklardan sıcak su gelip gelmediğini ve ne kadar sürede geldiğini kontrol etmelisiniz. Eğer musluktan sıcak su gelmiyor yada 1 dakikadan geç geliyorsa su ısıtma sistemlerinde problem var demektir. Isıtma sistemi arızalarının bazıları çok masraflı olabildiği için bir uzmana göstermeden konutu almamanızı tavsiye ederiz. Evin ısıtma sistemine göre arızanın kaynağı da farklılık gösterebilir. Isıtmanın kombi mi yoksa merkezi ısıtma mı olduğunu kontrol edin.
3- Zeminden Nem Olup Olmadığı
Kaçak olup olmadığını anlamak (kaçak küçük ise) hiç kolay değildir. Yine de anlamak için yapabileceğiniz zeminde veya alt katın tavanında nem olup olmadığını kontrol etmektir. Herhangi bir şekilde nem varsa evin tesisatında kaçak olabilir. Böyle bir durumda özellikle tesisatlar duvar içerisinde yer alıyorsa, duvarlar kırılacağı için çok masraflı olabileceği değerlendirmeli ve buna göre karar vermelisiniz. Eğer rutubet kokusu varsa bir yerde kaçak olma ihtimali daha da fazla olduğu için dikkatli olmakta fayda var.
4- Kanalizasyon Sistemi
Kanalizasyon sisteminde herhangi bir sızıntı veya kaçak varsa anlaşılması kokudan dolayı kolay olmakla birlikte, yapımı muhtemelen çok zor olacaktır. Çünkü kanalizasyon sistemleri arızalarının nedeni çoğunlukla genel şebekeden kaynaklanmaktadır. Bu durumda yetkili kamu kurumlarının gerekli müdahaleyi yapması gerekiyor. Müdahale yapılsa dahi tamamen sorunun giderilmesi vakit alabileceği de göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.
Evin Elektrik Tesisatlarının Kontrol Edilmesi
Öncelikle, elektrik tesisatı arızları su tesisatı kadar problem çıkarmıyor ve daha az maliyet ile daha kısa sürede çözülebiliyor. Ancak, elektrik tesisatı arızları tehlike açısından daha yüksek olduğu için önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir konudur.
1- Elektrik Prizleri ve Lambalar
Elektrik prizleri ve lambaların çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışıyorsa evin genel anlamda elektrik tesisatında problem yok demektir. Ancak, çalışmıyorsa genel olarak elektrik tesisatında problem olabilir ve bir priz bozukluğundan kaynaklanmıyorsa, evin bütün hattının değiştirmek gerekebilir. Böyle bir durumda evi almadan önce bir uzmana göstermenizde fayda var.
2- Elektrik Tesisatı Trifaze mi Monofaze mi?
Bu teknik bir konu olmakla beraber özellikle eski (30+ yıllık) bir ev alacaksanız çok önemli. Eskiden yapılan konutların çoğunda monofaze (tek fazlı/tek kanallı) sistem kullanılmıştır. Teknolojinin ilerlemesi ile elektrikle çalışan aletlerin artması sebebiyle sadece bir aletin (fırın ısıtıcı v.b) bile oldukça yüksek miktarda elektrik akımı çekiyor olmasından artık monofaze elektrik tesisatları bu yükü kaldıramıyor. Yeni projelerde elektrik dağıtım şirketleri trifaze tesistatları genellikle mecbur etmekte ancak yine de küçük projelerde monofaze kabul edilebiliyor. Bu konu bazı müteahhitlerin maliyetten kaçma yolu olarak da görülebiliyor. Dikkat etmekte fayda var.
3- Binada topraklamanın Olup Olmadığı
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı korunmak amacı ile yapılan ve kanunen zorunlu tutulan bir güvenlik sistemidir. Elektrik kaçağının önlenmesinin yanı sıra, evde bulunan elektronik aletlerin düzgün çalışması ve arızalanmaması içinde topraklamanın olması önemlidir.

Almak istediğiniz evde topraklama olup olmadığını prizleri kontrol ederek anlayabilirsiniz. Basit olarak eğer prizde 3 tane kablo varsa (iki kablo elektrik bir kablo topraklama) evde topraklama hattı mevcut demektir. Ancak, hattın olması topraklamanın düzgün olarak yapıldığı anlamına gelmemekte. Eğer topraklamanın düzgün yapılmadığı ile alakalı herhangi bir şüpheniz varsa, bir uzmana ölçüm yaptırmalısınız

Bu haber 634 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat