Devlet’in Konut Desteğini Kimler Alacak?

Devlet'in Konut Desteğini Kimler Alacak?

Devlet konut sahibi olmayanlar için kesenin ağzını açıyor

28 Şubat 2016 - 20:38

Devlet konut sahibi olmayanlar için kesenin ağzını açıyor. Yeni duyrulan konut destek kampanyasının detaylarını kadınca emlak olarak paylaşmaya çalışacağız.


Sistem Nasıl İşleyecek?

ilk kez ev alacak vatandaşların öncelikle yapması gereken "konut hesabı " açması ve bu hesaba 3 yıl boyunca dokunmadan ödeme yapmaları gerekiyor. Devlet bu şartları yerine getirene 15.000 TL'lik destek sağlayacak. Aileleri takdirde 18 yaşından küçük çocukları içinde bu hesaptan açabilecekler.



Mülk Sahibi olmamalı

Bu destekten faydalanabilmek için Türk vatandaşlarının yurt içinde kendi adına kayıtlı bir taşınmazı bulunmaması gerekiyor. Yeni yönetmeliğe göre konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerine TL cinsinden yatırılıcak. Devlet desteği isteyen vatandaşın üzerine tapulu herhangi bir evi bulunuyorsa destekten faydalanamayacak. Ayrıca hesap açılışında  bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek.



Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak.



Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar çerçevesinde farklı tutarlarda olabilecek. Ev alacakların devlet katkısı alabilmesi için 7 Nisan 2015 itibarıyla kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor. Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor.



Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu olan, yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izni belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Yönetmelik eylülde yürürlüğe girecek. Ödemelerin denetimi, bilgi sistemleri dâhil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak.



Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak. Ne kadar tutarda daire alınırsa alınsın en az yüzde 25'lik kısmın peşin olarak yatırılması gerekiyor.

 

Bu haber 758 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat