Evinizde tasarruf yapmak sizin elinizde

Evinizde tasarruf yapmak sizin elinizde

İhtiyaç duyulan enerji ile ihtiyaç fazlasını (israfı) birbirinden ayırt etmek gerekir

06 Şubat 2016 - 19:35




İhtiyaç duyulan enerji ile ihtiyaç fazlasını (israfı) birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunun için de enerji tüketimini kontrol eden araçlar kullanmak gerekiyor. Bilinçli tüketim ve doğru tasarruf çözümleri sayesinde evlerde enerji kaybının önlenmesi mümkün olabilir.



Buzdolabı, fırın, ütü, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi elektrikli ev araçları, üretici firmaların kullanma talimatlarına uygun olarak verimli bir biçimde kullanılmalıdır. Az elektrikle çalışan lambalar tercih edilmeli; gereksiz olan lambalar söndürülmelidir. Pencerelere çift cam takılmalı, hava alan yerler kapatılmalıdır.

Yanan sobanın üzerine odun, kömür vb. atılmamalıdır. Kaloriferlerin önleri her zaman açık tutulmalıdır. Odanın ısısı yükseldiğinde kapıları, pencereleri açmak yerine kullanılan ısının derecesi kısılmalıdır. Sıcak su gereksiz yere harcanmamalıdır.

Yemekler, ısıyı erken sağlayan tencerelerde pişirilmeli. Örneğin; düdüklü tencere kullanılmalıdır. Musluklardan boş yere su akıtılmamalıdır. Soğuk günlerde kapı ve pencereler iyi kapatılmalıdır.
Buzdolabı
Buzdolapları ısı yayan aletlerden uzakta tutulmalı. Böylece yüzde 10-15 enerji tasarrufu sağlanır. Derin dondurucuda buz kalınlığının yedi milimetreden fazla olmamasına dikkat edilmeli. Derin dondurucudan bir kase buz alıp dolabın ortasına konulmalı. Böylece üç – dört günde yüzde beş daha az enerji harcanır. Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 santimlik bir uzaklık bırakılmalı.
Ocak ve fırınlar
Evinizde birden fazla fırın varsa bunlardan en küçük olanı tercih edilmelidir. Gerekmedikçe fırınlarda ön ısıtma yapılmamalı. Eğer gerekliyse bu süre 10 dakikayı geçmemeli.
Bulaşık makineleri
Bulaşık makinesine yerleştirilen ısınan havanın daha hızlı yayılabilmesi için eşyaların etrafında beş cm boşluk bırakılmalı. Makine tam dolmadan çalıştırılmamalı.
Elektrikli süpürge
Elektrik süpürgelerinin torbası sık sık değiştirilmeli. Değiştirilmediği taktirde, toz alma hızını gecikir. Kaba kirlerin elle alınması gerektiğinde tasarruf için gırgır kullanılmalı.
Isıtıcılar
Odadaki sıcaklık derecesini bir derece düşürdüğünüz taktirde, yüzde beşlik yakıt tasarrufu sağlanır. Isının etrafa yayılabilmesi için ısıtıcıların önüne eşya vb koyulmamalıdır. Soğuk kış aylarında radyatörün üzerine çamaşır gibi malzemeler konulmamalı,
Su Isıtıcıları
Termosifonların etrafını yalıtmak, yüzde 10 enerji tasarrufu sağlar. Ayarlanabilir duş başlığı 10-15 litre su tüketimi yaparken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketimi yapar.
Aydınlatmada Enerji Tasarrufu
Bilgisayar ile işiniz bittikten sonra fişini çekin, aksi taktirde az da olsa elektrik tüketimi yapar. Az elektrik tüketen lamba kullanın, pahalı olması ileride az elektrik harcadığı için bu açığınızı kapatır. Uzaktan kumandalı elektrik eşyalarınızı kumandadan değil, direkt fişi çekilerek kapatın.

Ütüyü, saat 22.00’den sonra yapın. İşiniz bitmeden beş dakika önce fişi çekin. Odadan çıkarken her zaman lambalar kapatın. Gün ışığından olduğunca fazla faydalanın. Lambaların çevresi temizleyin. Aksi taktirde oluşan toz, ışığın miktarını azaltır.


Bu haber 582 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...