Tapu harcına 30 Eylül’e kadar indirim avantajı

Tapu harcına 30 Eylül'e kadar indirim avantajı

Tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15’e indirildi

20 Mart 2017 - 09:13

Tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15’e indirildi. Satış değerinin yaklaşık % 4’ünü bulan harçın indirilmesi ile konut alıcıları 6 bin TL yerine 4.500 TL tapu harcı ödeyecek




Tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri ve bu sözleşmeler kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri ile yapı denetimi hizmet sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak. Tüm yatırımcılar için önem taşıyan ve satış değerinin yaklaşık yüzde 4’ünü bulan tapu harçlarının indirilmesi sektör temsilcileri tarafından olumlu bir gelişme olarak karşılanıyor.

 

Masraf azalıp gerçek beyan artacak

 

Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay; tapu harçlarında yapılan indirimin oranı küçük gibi görünse de konut alıcılarına toplamda iyi bir fiyat avantajı sağladığını, bu dönemi iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Tapu harcında yapılan indirimin konut alımında kararsız ve beklemede olan yatırımcıları da harekete geçireceğini söyleyen Sarıbay, ‘‘Düzenleme konut fiyatlarını çok etkilemeyecek ancak konut alıcılarının masraflarında azalma olması alımı teşvik edecek. 300 bin liralık konut için ödenecek harç tutarı alıcı ve satıcı için ayrı ayrı 6 bin TL’den toplam 12 bin TL alınırken; yeni düzenleme ile alıcı 4.500 TL, satıcı 4.500 TL olmak üzere toplamda 9 bin TL olarak alınacak” dedi.

 

Sarıbay, tapu harçlarındaki indirim ile konut alıcısının masrafının azalmasının bir nebze harçtan kaçmak için konutun bedelini düşük göstermesinin önüne geçerek gerçek beyanları artırabileceğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber 684 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...