Tapu Masrafı Hesaplama!

Tapu Masrafı Hesaplama!

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu masrafı ne kadar tutuyor? Tüm soruların yanıtı haberimizde…

07 Mart 2018 - 23:08

Bir ev satın almaya karar verdiniz ve paranızı ona göre ayarladınız. Evin parasını ayarladım herşey tamamdır diye düşünmeyin. Tapu masraflarını unutmayın. Tapu masrafları da hiç azınmayacak bir rakam. Peki tapu masrafı ne kadar tutuyor. Bu tabi ki satın aldığınız evin değerine göre değişiyor. Fakat şimdi tapu masrafı hesaplama konusuna gelmeden önce tapu harcı nedir diğer bir deyişle tapu masrafı nedir sorusuna yanıt verelim.

TAPU HARCI NEDİR? 
Tapu harcı yani tapu masrafı, satışa konu tüm gayrimenkuller için tapuda alınan satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcı alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 oranında alınıyor. 15 Mart 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile binde 15’e indirilen tapu harcı 30 Eylül 2017 tarihinden itibaren tekrar yüzde 2 yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4’e çıktı.

TAPU MASRAFINI KİM ÖDER? 
Tapu masrafları az önce yukarıda da altını çizdiğimiz gibi alıcıdan da satıcıdan da alınır. Tapu masrafı yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 satıcıdan alınır. Eğer satıcı tapu masraflarına karışmayacağını beyan eder ya da alıcı da bunu kabul ederse tüm tapu masrafını alıca öder. Aynı durum alıcı için de geçerli oluyor. Eğer alıcı tapu masraflarına karışmayacağını beyan eder ve satıcı bunu kabul ederse tüm tapu masraflarını satışı öder. Yani özetle bu karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Eğer böyle bir anlaşma ortada yoksa tapu masrafları yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 satıcıdan alınır.

Tapu harcı hesaplama acılı ve satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış/satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkulün bedelini 400 bin TL olarak tapuya beyan ettiyseniz tapu harca 400 bin TL baz alınarak hesaplanır. Peki tapu harcı yani tapu masrafı nasıl hesaplanır?

TAPU MASRAFI HESAPLAMA
Tapu masrafı hesaplamayı gelin şimdi bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki aldığınız evin bedeli 400 bin TL. Bu durumda yüzde 2 alıca ödeyecek yüzde 2 satıcı. Buna göre; 
400000x2/100:8.000 
Ödeyeceğiniz tapu masrafı 8 bin TL. Alıcıdan 8 bin TL, satıcıdan da 8 bin TL olmak üzere 400 bin TL’lik bir ev için toplam 16 bin TL tapu masrafı ödeniyor.

TAPU MASRAFI NE KADAR TUTAR?
Tapu masrafı ne kadar tutar sorusuna şimdi başka bir örnek daha verelim. Satışa söz konusu gayrimenkulün değeri 650 bin TL olsun. Bu durumda; 
650.000x2/100:13.000 TL. 
650 bin TL’lik bir gayrimenkul için 13 bin TL alıca, 13 bin TL satıcı olmak üzere toplam 26 bin TL tapu harcı ödenecek. 
Tapu harcı oranlarını yasalara göre belirleniyor. Yani bu yıl yüzde 4 olan tapu harcı önümüzdeki yıl yüzde 6 olacak diye bir durum söz konusu değil. Yönetmelik değişmedikçe tapu masrafları oranı değişmez.

Bu haber 722 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...