Villa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Villa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

15 Ağustos 2021 - 09:58

Villa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pek çok insan lüks bir villada yaşamayı hayal eder hiç kuşkusuz… Birçoğu kendine ait otopark, bahçe, havuz gibi imkânlara sahip olan villalar; konfor ve lüks bir yaşam standardı sunuyor. 

Eğer siz de yüksek yaşam standartlarına sahip bir hayat sürmek istiyorsanız satılık villailanlarını değerlendirebilirsiniz. Peki villa alırken nelere dikkat edilmeli? Yazımızda işte bu soruya yanıt bulacağız; villa alırken dikkat edilmesi gereken noktaları gelin hep birlikte inceleyelim!

Villa Alırken Bunlara Dikkat!

Refah seviyesi yüksek bir yaşam sürebilmek için kendine ait bahçesi, havuzu, otoparkı, çocuk oyun alanı olan villaları tercih edebilirsiniz. Özellikle kalabalık ve çocuklu aileler için büyük konfor sunan tripleks, dubleks villalar farklı özellikleriyle öne çıkıyor. Ciddi bir yatırım olan villa yatırımı yaparken birtakım hususlara dikkat etmek doğru ve pişmanlık barındırmayan bir karar vermek açısından son derece büyük önem taşıyor. Eğer siz de villa satın almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekilde:

● Kullanım Amacınız Ne?

Villa alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında villayı kullanım amacını belirlemek geliyor. Öncelikle satın alacağınız villayı hangi amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Bazıları yazlık olarak kullanacağı bir villa ararken bazıları ise dört mevsim yaşayabileceği bir villa arıyor. Yazlık villa alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna denize sıfır ya da yakın olmasına dikkat edilmeli cevabı vermek mümkün. 

● Tapu Konusuna Dikkat!

Herhangi bir konut yatırımı yaparken olduğu gibi villa satın alırken de tapu konusuna dikkat etmek gerekiyor. Villalar aynı zamanda bahçeli evler anlamına geldiğinden burada bahçe tapusu konusu da devreye giriyor. Çünkü her villa tapusunda bahçe, tapuya dahilolmayabiliyor. Bu yüzden villa satın alırken mutlaka bahçe sınırlarının tapudaki sınırı ile eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Eğer satın almayı düşündüğünüz villa site içerisinde yer alıyorsa, site yönetim planında bahçenin işli olup olmadığını kontrol etmek de gerekir.

● Haciz, İpotek Bulunuyorsa…

Villa ya da müstakil bahçeli bir ev satın alırken yapı ruhsatının varlığını, üzerinde herhangi bir haciz veya ipotek gibi kısıtlayıcı durumlar olup olmadığını da mutlaka kontrol edin. Villayı satın aldığınızda banka borcu bittiyse, banka ile iletişime geçerek üzerindeki ipoteğin kaldırılması için işlem başlatmayı da unutmayın.

 

● Konumu İnceleyin.

Villa satın alırken konum ve lokasyon bilgilerini dikkatlice inceleyin. Ayrıca evin yakınındaki okul, ulaşım imkânları, sosyal olanaklar konusunda fikir sahibi olmak da büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra muhit ve orada yaşayan insan profili ile ilgili bir araştırma yapmanızda da fayda var.

● Villanın Özellikleri Neler?

Villa alırken nelere dikkat etmeli sorusunun ilk yanıtlarından biri de elbette ki villanın fiziksel özellikleri. Villanın oda sayısı, yaşı, cephesi, depreme dayanıklı olup olmadığı, hasarlı ya da masraflı olup olmadığı, villanın güvenliğinin nasıl sağlandığı, mevcut inşai altyapısı, ısı, ses, su yalıtım altyapısı, iç planları ve dış mimarisi konularında detaylı bilgi alın. 

● Gider Maliyetlerini Öğrenin.

Villada yaşamak villayı satın almakla bitmiyor elbette. Bu yüzden satın almayı planladığınız villanın size ne gibi giderler getireceğini öğrenmelisiniz. Özellikle ısınma, elektrik, su, bahçe ve havuz bakımı gibi temel ihtiyaçlarınız konusunda bir maliyet hesaplaması yapın. Ayrıca satın almak istediğiniz villanın su, elektrik, doğalgaz; emlak ve çevre temizlik vergisi, site yönetimine aidat borcu olup olmadığını kontrol edin.

● Belediye İşlemlerini Unutmayın!

Villanızı yukarıdaki kriterlere dikkat ederek satın aldığınızda, uzun vadede memnuniyet garantisi daha yüksek olacaktır. Villanızın tapusunu elde ettikten sonra dikkat etmeniz gereken bir adım daha bulunuyor: Emlak vergisi beyanı. Satın aldığınız villa ile ilgili belediyeye emlak vergisi beyanında bulunmayı unutmayın! 

 

Bu haber 617 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...