Bankalar Konut Yatırımcısının Aklını Çeliyor!

Bankalar Konut Yatırımcısının Aklını Çeliyor!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, getiri bakımından uzun süre alternatifsiz olan gayrimenkulün son zamanlarda başta faiz olmak üzere diğer yatırım araçlarının hızlı artışından olumsuz etkilendiğini söyledi.

07 Mart 2018 - 23:05

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2018’de güçlü satış trendinin devamı beklediklerini söyleyerek, “Bu yıl 1,8 milyar TL kar hedefimiz, 7,2 milyar TL ciro hedefimiz, 2,1 milyar TL arsa maliyeti olan arsalarımızın ihale edilmesi ve 830 bin metrekare de satılabilir alana ulaşma hedefimiz var” dedi. AA muhabirin sorularını yanıtlayan Kurum, sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TEK ENGEL YÜKSEK FAİZ DEĞİL
Konut edinmede tek engelin yüksek faiz ve mevduat faizlerindeki artışın  olmadığının altını çizen Kurum, “Yatırım amaçlı konut alan insanlar '3 senede nereye yatırım yapsam daha fazla kazanırım?' diye düşünüp konut ile kıyaslamaya başladı, dolayısıyla getiri bakımından uzun süre alternatifsiz olan gayrimenkul son zamanlara başta faiz olmak üzere diğer yatırım araçlarındaki hızlı artıştan olumsuz etkilenmektedir” dedi.

FİYATTA DİBİ GÖRDÜK… 
Ülke genelinde son düşüş ile konut fiyat endeksinde dip seviyeyi gördük diyen Kurum, artık satışların yükselmesini beklediklerini söyledi.

Gayrimenkulde sürekli bir fiyat artışı beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Murat Kurum, “Gayrimenkul bir varlık olduğundan diğer varlıklarda olduğu gibi devamlı bir fiyat artışı beklenmemelidir. Benzer durum altından borsaya kadar diğer tüm yatırım araçlarında mevcuttur” ifadesinde bulundu.

FİYATLAR DAHA FAZLA GERİLEMEZ
Konut fiyatlarının daha fazla gerilemeyeceğini vurgulayan Kurum, artan inşaat maliyetleri de fiyatların daha fazla gerilemeyeceğinin bir göstergesidir dedi.

Lüks konutta üretimin belli yerlerde arz fazlası oluşturduğuna eden Kurum, “Lüks konutta stok belli bölgeler için şişti. Mesela Bağdat Caddesi'nde kontrolsüz ruhsat verilen belli bölgelerde bu dezavantaj maalesef var. Benim daha önce yapı inşa ruhsatlarına kota getirilsin’ dememin sebebi de budur. Aslında konut ihtiyacı var ama arz ve talep arasında da bazı bölgelerde büyük fark da var.

Sonuçta imar hakkı yasal bir haktır. Burada Türkiye ölçeğinde kentsel dönüşüm için ayrı bir master plan yapmamız lazım. Hem kentsel dönüşüm için hem şehirlerin sağlıklı büyümesi için bu plan gerekli. Sadece inşaatı değil, altyapıyı, metroyu, istasyonları buna göre şekillendirmemiz lazım” diye konuştu.

FAİZLER DÜŞMEDİKÇE DAR GELİRLİ KONUT ALAMAZ
Alt gelir grubunun konut sahibi olması için faizlerin düşmesi gerektiğine dikkat çeken Kurum, Alt gelir grubunun aylık ödemesi bin-bin 500 TL aralığında. Alt gelirde aylık ödeme imkanı belli. Burada kredide faizler yüzde 8’e de düşse ödeme oldukça zor. Karşılığı yok... Bunun yurt dışındaki gibi yüzde 3 ve altında olması lazım ki alt gelir grubu konut alabilsin. Faiz oranları düşük olur ve geri ödeme süresini de 20 yıla çıkardığımızda alt gelir grubu için önemli bir avantaj sağlamış oluruz.” dedi.

BAŞAKŞEHİR VE ARNAVUTKÖY’DE YENİ PROJE
Emlak Konut’un yeni yatırımları hakkında da bilgi veren Murat Kurum, Başakşehir ve Arnavutköy’de yeni projeler geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

Şişli Teşvikiye arsasını ihaleye çıkaracaklarını belirten Kurum, Şişli’nin ardından Çekmeköy, Florya, Bakırköy, Küçükçekmece ve Ankara’da ihaleler yapılacağını bildirdi. Kurum açıklamalarını, “İhalelerimizin ardından Başakşehir ve Arnavutköy’de yeni projeler geliştirmeyi düşünüyoruz” diye sözlerini tamamladı.

Bu haber 873 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat